Jure Sešek
Miha Močnik
Helena Križnik
Zaslužni papež Benedikt XVI. s prijatelji (foto: Radio Vatikan)
Zaslužni papež Benedikt XVI. s prijatelji

Benedikt XVI. praznuje 92 let

16.04.2019, 10:27 Marta Jerebič

Papež Benedikt XVI. praznuje 92. rojstni dan. Že včeraj mu je voščil tudi papež Frančišek, ki ga je obiskal v samostanu Mater Ecclesiae, hkrati sta si izmenjala voščila ob veliki noči.

Benediktov rojstni dan spremlja razprava o njegovem zapisu o spolnih zlorabah mladoletnih, ki ga je objavil pred dnevi. Vatikanski uredniški direktor Andrea Tornielli je poudaril, da njegovega zapisa ne smemo skrčiti na slogane in dodaja, da tako Benedikt XVI. kot Frančišek za reševanje škandalov zlorab predlagata pot pokore.

O krizi vere 

Benedikt XVI. se v zapisu z naslovom »O krizi vere« sprašuje, kateri so pravilni odgovori na rano zlorab. Poudarja, da je protisila zlu le Božja ljubezen. V Cerkvi, ki bi jo naredili mi, ki bi bila zgrajena s človeškimi rokami, ki zaupa v lastne sposobnosti, ne more obstajati nikakršno upanje. Če torej premišljujemo, kaj moramo storiti, je jasno, da ne potrebujemo druge Cerkve, ki bi si jo sami izmislili. Danes marsikje na Cerkev gledajo samo kot na nekakšen političen aparat in kriza, ki so jo povzročili mnogi primeri duhovniških zlorab, sili k temu, da gledajo na Cerkev naravnost kot na nekaj izjalovljenega, kar moramo zdaj temeljito vzeti v roko in oblikovati na novo. Toda od nas samih narejena Cerkev ne more predstavljati nikakršnega upanja, poudarja Benedikt XVI.

Po besedah vatikanskega uredniškega direktorja Andrea Torniellija gre za odgovor, ki ne zaupa v strukture, v nove izredne predpise ali vedno bolj podrobne in natančne protokole, s katerimi bi zagotovili varnost otrok, čeprav je vse to potrebno in nujno. Za pravilno razumevanje zapisanega, je po Torniellijevih besedah treba prebrati tri dokumente. Benediktovo pismo irskim katoličanom iz leta 2010 in dve lanski pismi papeža Frančiška, eno čilskim vernikom in drugo vsem vernikom po svetu. Vsem trem je skupno, da za reševanje škandalov spolnih zlorab med drugim predlagajo pot molitve, pokore in posta. Gre torej za pot, ki jo je začel Benedikt XVI. in jo nadaljuje papež Frančišek.

Pirsmo irskim vernikom

V pismu irskim vernikom marca 2010 je papež Benedikt XVI. zapisal, da so »ukrepi, s katerimi je potrebno na pravi način obravnavati posamezna kazniva dejanja, bistveni, vendar pa zgolj ti ne zadoščajo: potreben je nov pogled, ki bi sedanjo in prihodnje generacije navdihnil, da bi iz daru naše skupne vere naredile zaklad.«

Benedikt XVI. je povabil, »da bi vsi v ta namen eno celo leto, do velike noči leta 2011, darovali svoje petkove pokore. Prosim vas, da darujete svoj post, svojo molitev, branje Svetega pisma in dela usmiljenja za to, da bi dosegli milost ozdravljenja in prenove za Cerkev na Irskem. Spodbujam vas, da bi ponovno odkrili zakrament sprave ter bi se pogosteje posluževali prenavljajoče moči njegove milosti.«

»Posebna pozornost – je še dodal papež – bo morala biti namenjena evharistični adoraciji«. Molitev, adoracija, post in pokora. Cerkev ne obtožuje zunanjih sovražnikov, zaveda se, da najmočnejši napad prihaja s strani notranjih sovražnikov ter greha v Cerkvi. In predlagano zdravilo je ponovno odkritje bistva vere ter »spokorniške« Cerkve, ki prepozna, da potrebuje odpuščanje in pomoč od zgoraj. Srce sporočila, ki je prepleteno s ponižnostjo, bolečino, sramom, potrtostjo, vendar pa hkrati odprto za upanje, je krščanski, evangeljski pogled.

Pismo čilskim vernikom

Osem let pozneje, 1. junija 2018, je bilo objavljeno drugo papeževo pismo kristjanom v državi, ki jo je prizadel škandal pedofilije. To je pismo, ki ga je Frančišek poslal Čilencem. V njem zapiše: »Dejstvo, da sem vas apeliral, vas prosil za molitev, ni bilo praktična prošnja in še toliko manj dejanje dobre volje,« ampak prav nasprotno, »želel sem postaviti to temo tja, kamor je potrebno: položaj Božjega ljudstva … prenova cerkvene hierarhije sama v sebi ne ustvarja prenove, h kateri nas spodbuja Sveti Duh. Poklicani smo, da bi skupaj pospeševali cerkveno preobrazbo, ki bi vključevala vse.«

Papež Frančišek vztraja pri dejstvu, da Cerkev ne gradi same sebe, da ne zaupa sama vase: »Cerkev z ranami se ne postavlja v središče, nima se za popolno, ne išče, da bi zakrila ali prikrivala svoje zlo, ampak tja postavi tistega, ki more edini ozdraviti rane in ki ima ime: Jezus Kristus«.

Pismo vsem vernikom po svetu

Tako pridemo do 20. avgusta 2018, do Frančiškovega pisma Božjemu ljudstvu na temo zlorab. Gre za prvo pismo na to temo, ki ga je katerikoli papež naslovil na vernike vsega sveta. Tudi ta nov poziv Božjemu ljudstvu se sklene na isti način: »Pri tem nam bosta v pomoč molitev in pokora. Celotno sveto verno ljudstvo vabim k tej spokorni vaji molitve in posta v skladu z Gospodovo zahtevo, ki prebuja našo vest, našo solidarnost in naše prizadevanje za kulturo varovanja in odločnega "nikoli več" vsakršni obliki zlorabe.«

Pokora in molitev nam bosta poleg tega »pomagali izostriti oči in srce za trpljenje drugih ter zatreti željo po gospodovanju in posedovanju, ki sta pogosto korenina tega zla.«

Frančišek ponovno predlaga pot pokore, ki nima nič skupnega s kakršnimkoli triumfalizmom – kot je poudaril v homiliji na letošnjo cvetno nedeljo – in s podobo Cerkve, ki je močna in protagonistka, ki poskuša prikriti svoje šibkosti in svoj greh. Isto, kot je predlagal njegov predhodnik, je ob tem še zapisal Tornielli.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...