Slavi Košir
Andrej Jerman
Andrej Šinko
Tone Rode in Jordan Peterson (foto: Marta Jerebič)
Tone Rode in Jordan Peterson

Peterson vs. Žižek. Kaj prinaša večjo srečo, kapitalizem ali marksizem?

14.04.2019, 06:00 Marta Jerebič

Jordan Peterson proti Slavoju Žižku. To se bo zgodilo na veliki petek, 19. aprila, v Torontu, ko bosta razpravljala o tem, kaj vodi v večjo srečo: kapitalizem ali marksizem. Vstopnice so že zdavnaj razprodane, pred nekaj dnevi so zadnji dve prodajali po 1500 dolarjev. Nekaterim se debata med omenjenima akademikoma zdi nepomembna in izguba časa, več kot tri tisoč navdušencev na eni in drugi strani pa goreče čaka nanjo.

Kanadski klinični psiholog in profesor na univerzi v Torontu Jordan Peterson je zaslovel s knjigo 12 pravil za življenje, ki je v Sloveniji izšla pri založbi Družina. Slavoj Žižek je slovenski filozof, marksist, ateist.

Peterson se sklicuje na Junga in Frankla, Žižek na Freuda.

Srečanje je po besedah direktorja Družine Toneta Rodeta priložnost, da dva tako znana in vplivna misleca z zgledom pokažeta, da se je možno pogovarjati, pa čeprav se v marsičem ne strinjata.

»S tem je zame cilj dosežen. Zato pogovor vidim predvsem kot dobro reklamo za dialog. V svetu, ki postaja vse bolj nestrpen, ko se iz različnih koncev pojavljajo poskusi omejitve svobode govora, ko ni pripravljenosti za poslušanje drug drugega, ko se iz ideološke leče velikokrat brez argumentov in s seznamom predsodkov poskuša utišati drugače mislečega sogovornika, je pogovor na tej ravni požirek sveže vode.«

Dober poglobljen pogovor med Žižkom in Petersonom bi bil močen signal za družbo, da pot pravega človeškega razvoja pelje skozi poslušanje in dialog, poudarja direktor Družine Tone Rode. »Seveda pa na koncu tudi upam, da bo Petersonu uspelo prepričljivo utemeljiti svojo pozicijo in da bo dal misliti tudi Žižkovim somišljenikom.«

Posnetek razprave bo tudi na Petersonovi spletni strani.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.