Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Naš gost Jurij Souček

09.04.2019, 10:07 Jože Bartolj

5. aprila je praznoval 90. rojstni dan dramski igralec Jurij Souček. Ob tej priložnosti smo z njim posneli pogovor in ga povprašali o njegovem življenju. Povedal nam je kaj ga veseli, katere so njegove male radosti, s katerimi igralci in režiserji je rad sodeloval, katerih vlog se še posebej spominja. Kot vedno, nam je odgovarjal na svoj, humoren način z veliko zgodbami in anekdotami.

Razkril nam je marsikatero skrito podrobnost iz življenja igralca in teh se je v devetih desetletjih življenja nabralo veliko. Ker ima Jurij Souček zelo dober spomin, so pred nami oživele posebne podobe ljudi in dogodkov o katerih vemo zelo malo.

Jurij Souček se je rodil 5. aprila 1929 v Ljubljani češkima staršema. Njegov oče je prišel v Ljubljano pomagat znanemu tovarnarju Hribarju ustanavljat tovarno Pletenina. Že od mladih nog je bil povezan z gledališčem, češkimi lutkami, nastopi v šoli in dramski skupini v Mostah. Očetova volja je bila, da se oprime kakega bolj resnega poklica, zato je sprva končal trgovsko akademijo. Kljub temu je bila želja po igralstvu močnejša. Po vojni je bil ena prvih generacij na novoustanovljeni igralski akademiji. Bil stalni član drame od sezone 1953/1954 do svoje upokojitve 1993.

Jurij Souček pravi, da se je v času kriz, ko ni dobival vlog, ki si jih je želel, ustanavljal svoje skupine, se udejstvoval v eksperimentalnem gledališču in tam sodeloval tudi s številnimi znanimi umetniki drugih strok, denimo slikarji, o čemer je spregovoril tudi v pogovoru.

Četudi ga ne vidimo, njegov glas zveni poznano, saj je veliko ustvarjal tudi na radiu in televiziji, bodisi kot pripovednik otroških del ali sinhronizer risank, kjer je posodil glas likom kot sta Pipi in Melkijad, mali in velik pujs, Maksipes Fik, Miškolin.

Jurij Souček je dobitnik Sterijeve nagrade v Novem Sadu leta 1961, leta 1994 je dobil Borštnikov prstan, leta 2005 viktorja za življenjsko delo in lani Ježkovo nagrado za življenjsko delo. Ob življenjskem jubileju mu želimo vse najboljše in še na mnoga leta!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...