Jure Sešek
Jakob Čuk
Alen Salihović
Wilton Gregory (foto: vaticannews.va)
Wilton Gregory

Na čelo washingtonske nadškofije Wilton Gregory

04.04.2019, 14:33 Marta Jerebič

Medtem ko se Katoliška Cerkev v ZDA sooča z najhujšo krizo v svoji zgodovini, je papež človeka, ki je vodil škofe skozi krizo spolnih zlorab leta 2002, postavil na čelo washingtonske nadškofje. 71-letnega Afro-Američana Wiltona Gregoryja je imenoval na dan umora borca za človekove pravice, Martina Luthra Kinga. Gregory bi lahko postal prvi temnopolti kardinal v zgodovini ZDA. Je vnet zagovornik proti smrtni kazni in evtanaziji ter jasno nastopa proti rasizmu.

Z Gregoryjevim imenovanjem se v ameriški prestolnici zaključuje obdobje njegovih predhodnikov, ki sta bila vpletena v škandale spolnih zlorab. Kardinal Donald Wuerl zaradi prikrivanja, nekdanji kardinal in nekdanji duhovnik Theodor McCarrick pa zaradi spolnih zlorab mladoletnih in semeniščnikov. Gregory je bil predsednik ameriške škofovske konference leta 2002, ko je tam prvič izbruhnil škandal spolnih zlorab. Takrat je spodbudil sprejetje dokumenta za zaščito mladoletnih.

V Lyonu za bolj dokončno odločitev v zvezi s kardinalom Barbarinom

Mnogi po svetu so mnenja, da bo trajalo leta, preden si bo Cerkev zaradi škandalov spolnih zlorab povrnila zaupanje. Zato verniki v francoski škofiji Lyon ne razumejo, da papež ni sprejel odstopa kardinala Philippeja Barbarina, ki je bil zaradi prikrivanja zlorab obsojen na 6 mesecev pogojne zaporne kazni. Odgovorni v nadškofiji so ’trpljenje in nerazumevanje laikov in duhovnikov’ v ponedeljek predstavili uradnikom v Vatikanu, od katerega zahtevajo bolj dokončno odločitev kot to, da se je njihov nadškof le umaknil za nedoločen čas.

Santiaški nadškof v Rimu

Papežu želi svoje skrbi in razvoj dogodkov v Čilu predstaviti tudi škof Celestino Aos, začasni naslednik kardinala Ricarda Ezzatija, ki je bil zaradi prikrivanja zlorab odstavljen z mesta nadškofije Santiago.

Zaradi škandalov v Cerkvi zlorabe v družini umaknjene v ozadje

V Nemčiji pa je včeraj poročilo objavila neodvisna komisija, ki preiskuje spolne zlorabe otrok. V treh letih njenega delovanja se je nanjo obrnilo 1700 žrtev. Polovica se ji je zaupala v pogovorih, skoraj 300 v pisni obliki. Več kot 80 odstotkov je bilo žensk. 56 odstotkov žrtev je bilo zlorabljenih v svojih družinah. A to dejstvo, da se večina zlorab zgodi v kontekstu družine, je zaradi škandala zlorab v Cerkvi, povsem umaknjeno v ozadje, je opozorila predsednica komisije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...