Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Wilton Gregory (foto: vaticannews.va)
Wilton Gregory

Na čelo washingtonske nadškofije Wilton Gregory

04.04.2019, 14:33 Marta Jerebič

Medtem ko se Katoliška Cerkev v ZDA sooča z najhujšo krizo v svoji zgodovini, je papež človeka, ki je vodil škofe skozi krizo spolnih zlorab leta 2002, postavil na čelo washingtonske nadškofje. 71-letnega Afro-Američana Wiltona Gregoryja je imenoval na dan umora borca za človekove pravice, Martina Luthra Kinga. Gregory bi lahko postal prvi temnopolti kardinal v zgodovini ZDA. Je vnet zagovornik proti smrtni kazni in evtanaziji ter jasno nastopa proti rasizmu.

Z Gregoryjevim imenovanjem se v ameriški prestolnici zaključuje obdobje njegovih predhodnikov, ki sta bila vpletena v škandale spolnih zlorab. Kardinal Donald Wuerl zaradi prikrivanja, nekdanji kardinal in nekdanji duhovnik Theodor McCarrick pa zaradi spolnih zlorab mladoletnih in semeniščnikov. Gregory je bil predsednik ameriške škofovske konference leta 2002, ko je tam prvič izbruhnil škandal spolnih zlorab. Takrat je spodbudil sprejetje dokumenta za zaščito mladoletnih.

V Lyonu za bolj dokončno odločitev v zvezi s kardinalom Barbarinom

Mnogi po svetu so mnenja, da bo trajalo leta, preden si bo Cerkev zaradi škandalov spolnih zlorab povrnila zaupanje. Zato verniki v francoski škofiji Lyon ne razumejo, da papež ni sprejel odstopa kardinala Philippeja Barbarina, ki je bil zaradi prikrivanja zlorab obsojen na 6 mesecev pogojne zaporne kazni. Odgovorni v nadškofiji so ’trpljenje in nerazumevanje laikov in duhovnikov’ v ponedeljek predstavili uradnikom v Vatikanu, od katerega zahtevajo bolj dokončno odločitev kot to, da se je njihov nadškof le umaknil za nedoločen čas.

Santiaški nadškof v Rimu

Papežu želi svoje skrbi in razvoj dogodkov v Čilu predstaviti tudi škof Celestino Aos, začasni naslednik kardinala Ricarda Ezzatija, ki je bil zaradi prikrivanja zlorab odstavljen z mesta nadškofije Santiago.

Zaradi škandalov v Cerkvi zlorabe v družini umaknjene v ozadje

V Nemčiji pa je včeraj poročilo objavila neodvisna komisija, ki preiskuje spolne zlorabe otrok. V treh letih njenega delovanja se je nanjo obrnilo 1700 žrtev. Polovica se ji je zaupala v pogovorih, skoraj 300 v pisni obliki. Več kot 80 odstotkov je bilo žensk. 56 odstotkov žrtev je bilo zlorabljenih v svojih družinah. A to dejstvo, da se večina zlorab zgodi v kontekstu družine, je zaradi škandala zlorab v Cerkvi, povsem umaknjeno v ozadje, je opozorila predsednica komisije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...