Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Mladi v Panami (foto: Vatican News)
Mladi v Panami

Od spolnosti do migracij – posinodalno pismo mladim

02.04.2019, 14:21 Marta Jerebič

Papež Frančišek se v danes objavljenem dokumentu o mladih loteva številnih tem - od digitalnega okolja, spolnosti, pornografije in zlorab do migracij, brezposelnosti in misijonarskega poslanstva mladih. Posinodalna apostolska spodbuda z naslovom »Kristus živí« je sad razprav sinode škofov, ki je oktobra lani potekala v Vatikanu in se je osredotočila na mlade med 16-im in 30-im letom starosti. Papež jim sporoča, da se vedno najde pot iz vseh temnih in bolečih situacij, in da Cerkev računa nanje.

Dokument, sestavljen iz devetih poglavij in skoraj 300 členov, je analiza sveta, v katerem živijo mladi.

Tudi Jezus je bil mlad. Ni bil osamljen mladostnik, čudak ali oddaljen od drugih. Živel je svoje življenje v družini, dobro vključen v vas, ni bil zaprt v majhno skupino.

Tako bi morali biti zasnovani tudi projekti za mlade, poudarja papež in mladim sporoča: Vi ste Božji zdaj, ne samo prihodnost.

Cerkev je po njegovih besedah mlada, ko ni obsedena s preteklostjo, a hkrati ni pripravljena sprejeti vsega, kar ponuja današnji svet.

Opozarja na ideološko kolonizacijo na področju spolnosti, zakona in življenja, ki še na poseben način kvari mlade. Ob tem dodaja: Spolnost je Božji dar. Brez tabujev. Seveda znotraj poslanstva zakonske zveze med možem in ženo. Papež ob tem govori tudi o željah, ranah in iskanju. V zvezi s spolnimi zlorabami se zavzema za sprejetje strogih ukrepov za njihovo preprečevanje. Ustavlja se ob digitalnem okolju. Čeprav ta prinaša nevarnosti, so mladi, ki so v njem ustvarjalni. Migrante predstavlja kot dejstvo našega časa.

Nekaterim se Cerkev zdi nadležna, drugi želijo, da jim prisluhne in ne obsoja vedno sveta. Frančišek mlade vabi, naj se znebijo strahu, sprejmejo prijateljstvo z Jezusom in hodijo skupaj z odraslimi. Imeti moraš korenine, tako lahko gradiš prihodnost, je še zapisal.

Povzetek apostolske spodbude najdete na tej povezavi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...