Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Papež na letalu odgovarja novinarjem (foto: Vatican News)
Papež na letalu odgovarja novinarjem

Kdor gradi zidove, postane njihov ujetnik

01.04.2019, 11:11 Marta Jerebič

Kdor gradi zidove, postane njihov ujetnik. Graditelji mostov pa gredo naprej, je papež včeraj poudaril na povratnem letu iz Maroka. Svoje 28. mednarodno potovanje je sklenil s sveto mašo za majhno katoliško skupnost, ki v tej državi s 35-imi milijoni prebivalcev šteje le dobrih 30 tisoč vernikov.

Svete maše se je udeležilo 10 tisoč katoličanov 60-ih narodnosti, papež pa jih je spodbudil, naj ne podležejo sovraštvu in delitvam, ampak naj vztrajno gojijo kulturo usmiljenja in pogumno hodijo po poti dialoga z muslimani.

»Vedno nas ogroža skušnjava, da bi verjeli v sovraštvo in maščevanje kot upravičeni obliki za doseganje pravičnosti na hiter in učinkovit način. A izkušnja nam pravi, da sovraštvo, maščevanje in izdajstvo ne povzročijo drugega, kakor da ubijejo dušo naših ljudi, zastrupljajo upanje naših otrok, uničujejo in odstranjujejo vse, kar ljubimo.«

Kot je nato dejal novinarjem na letalu, je v Maroku lahko začutil svobodo, bratstvo, sprejemanje in spoštovanje. V zvezi z migranti in državami, ki gradijo zidove, pa je opozoril: »Graditelji zidov bodo postali zaporniki teh svojih zidov.«

Kot je dodal, je treba doseči, da ljudem sploh ne bi bilo treba bežati pred vojnami in lakoto. A za to je treba biti dosleden, je dejal papež in navedel primer Evrope, ki prodaja orožje Jemnu, s katerim ta pobija otroke. Obsodil je tudi populizem, politiko sejanja strahu pred migranti. Strah je začetek diktatur, je dejal.

Spregovoril je tudi o svobodi vesti in opozoril, da je v nekaterih krščanskih državah kršena pravica do ugovora vesti zdravnikom, ki nasprotujejo evtanaziji.

V zvezi s spolnimi zlorabami, konkretno francoskim kardinalom Philippom Barbarinom, ki je bil zaradi prikrivanja obsojen na pol leta pogojne zaporne kazni, pa je dejal, da je treba spoštovati domnevo nedolžnosti do konca procesa. Kardinal se je na obsodbo pritožil. Zato tudi še ni sprejel njegovega odstopa.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...