Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Papež na letalu odgovarja novinarjem (foto: Vatican News)
Papež na letalu odgovarja novinarjem

Kdor gradi zidove, postane njihov ujetnik

01.04.2019, 11:11 Marta Jerebič

Kdor gradi zidove, postane njihov ujetnik. Graditelji mostov pa gredo naprej, je papež včeraj poudaril na povratnem letu iz Maroka. Svoje 28. mednarodno potovanje je sklenil s sveto mašo za majhno katoliško skupnost, ki v tej državi s 35-imi milijoni prebivalcev šteje le dobrih 30 tisoč vernikov.

Svete maše se je udeležilo 10 tisoč katoličanov 60-ih narodnosti, papež pa jih je spodbudil, naj ne podležejo sovraštvu in delitvam, ampak naj vztrajno gojijo kulturo usmiljenja in pogumno hodijo po poti dialoga z muslimani.

»Vedno nas ogroža skušnjava, da bi verjeli v sovraštvo in maščevanje kot upravičeni obliki za doseganje pravičnosti na hiter in učinkovit način. A izkušnja nam pravi, da sovraštvo, maščevanje in izdajstvo ne povzročijo drugega, kakor da ubijejo dušo naših ljudi, zastrupljajo upanje naših otrok, uničujejo in odstranjujejo vse, kar ljubimo.«

Kot je nato dejal novinarjem na letalu, je v Maroku lahko začutil svobodo, bratstvo, sprejemanje in spoštovanje. V zvezi z migranti in državami, ki gradijo zidove, pa je opozoril: »Graditelji zidov bodo postali zaporniki teh svojih zidov.«

Kot je dodal, je treba doseči, da ljudem sploh ne bi bilo treba bežati pred vojnami in lakoto. A za to je treba biti dosleden, je dejal papež in navedel primer Evrope, ki prodaja orožje Jemnu, s katerim ta pobija otroke. Obsodil je tudi populizem, politiko sejanja strahu pred migranti. Strah je začetek diktatur, je dejal.

Spregovoril je tudi o svobodi vesti in opozoril, da je v nekaterih krščanskih državah kršena pravica do ugovora vesti zdravnikom, ki nasprotujejo evtanaziji.

V zvezi s spolnimi zlorabami, konkretno francoskim kardinalom Philippom Barbarinom, ki je bil zaradi prikrivanja obsojen na pol leta pogojne zaporne kazni, pa je dejal, da je treba spoštovati domnevo nedolžnosti do konca procesa. Kardinal se je na obsodbo pritožil. Zato tudi še ni sprejel njegovega odstopa.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...