Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Ognjišče april 2019 (foto: Ognjišče)
Ognjišče april 2019

Post, evtanazija, angeli

02.04.2019, 11:37 Matjaž Merljak

Aprilska številka Ognjišča je običajno velikonočna, letos pa do bralcev prihaja skoraj sredi postnega časa. Zato v njej pišejo o postu, dotikajo se aktualne teme evtanazija, razmišljajo o angelih, pišejo o prehrani v Jezusovem času, pa o kavi, pogovarjali so se tudi z Adijem Smolarjem.

V rubriki Gost meseca objavljajo del pogovora kardinala Angela Scole z novinarjem Luigijem Geninazzijem, ki je izšel v knjigi Stavil sem na svobodo. V branje tako ponujajo nekaj tehtnih razmislekov kardinala na določene probleme sodobnega sveta kot tudi Cerkve, ne manjka pa tudi njegovih osebnih izkušenj na temo bolezni kot tudi na širši pogled trpljenja in smrti.

O evtanaziji so se pogovarjali s prof. dr. Borutom Ošlajem, ki je kot podpredsednik Komisije RS za medicinsko etiko predstavil nekaj vidikov, na katere ne smemo pozabiti.

V tokratni Prilogi je poudarek na prehrani v Svetem pismu, tudi v času Jezusovega življenja: kakšne jedi so takrat poznali, kaj je sploh raslo v tistih krajih, kako so si pripravljali obroke in po kakšnem sadju in zelenjavi so sploh lahko posegali?

Pišejo o kavi, ob kavi pa so se srečali tudi z najbolj znanim slovenskim kantavtorjem Adijem Smolarjem. Spregovoril je o svojem petnajstem albumu, ki ga je izdal in o tem, zakaj je izbral temo minljivosti kot tisto rdečo nit, okoli katere prepleta svoja besedila.

V aprilskem Ognjišču ponujajo povabilo na potep Smledniški hrib, kolumnist Marko Rijavec razmišlja o spomladanski utrujenosti, v rubriki za razporočene predstavljamo skupnost SRCE in različne skupine po Sloveniji, kjer se lahko posamezniki pridružijo tem skupinam. Mladi se sprašujejo, če so drugačni, če hodijo v cerkev, pa o vlogi animatorskih voditeljev je govora, veselje nad življenjem pa razdaja tudi Benjamin Škrab, ki se je kot slep naučil igrati harmoniko.

V tej številki, ki je obsežnejša za osem strani, predstavljajo nekatere knjige in druge izdelke, ki so primerni za obdarovanje ob prejemu zakramentov krsta, obhajila in birme. Vsakemu zakramentu so posvetili dve strani, obširneje bodo predstavili ponudbo za zakramente in druge novosti založbe Ognjišče v posebni prilogi, ki jo bodo pridali majski, velikonočni številki revije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski utrip

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...