Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Ognjišče april 2019 (foto: Ognjišče)
Ognjišče april 2019

Post, evtanazija, angeli

02.04.2019, 11:37 Matjaž Merljak

Aprilska številka Ognjišča je običajno velikonočna, letos pa do bralcev prihaja skoraj sredi postnega časa. Zato v njej pišejo o postu, dotikajo se aktualne teme evtanazija, razmišljajo o angelih, pišejo o prehrani v Jezusovem času, pa o kavi, pogovarjali so se tudi z Adijem Smolarjem.

V rubriki Gost meseca objavljajo del pogovora kardinala Angela Scole z novinarjem Luigijem Geninazzijem, ki je izšel v knjigi Stavil sem na svobodo. V branje tako ponujajo nekaj tehtnih razmislekov kardinala na določene probleme sodobnega sveta kot tudi Cerkve, ne manjka pa tudi njegovih osebnih izkušenj na temo bolezni kot tudi na širši pogled trpljenja in smrti.

O evtanaziji so se pogovarjali s prof. dr. Borutom Ošlajem, ki je kot podpredsednik Komisije RS za medicinsko etiko predstavil nekaj vidikov, na katere ne smemo pozabiti.

V tokratni Prilogi je poudarek na prehrani v Svetem pismu, tudi v času Jezusovega življenja: kakšne jedi so takrat poznali, kaj je sploh raslo v tistih krajih, kako so si pripravljali obroke in po kakšnem sadju in zelenjavi so sploh lahko posegali?

Pišejo o kavi, ob kavi pa so se srečali tudi z najbolj znanim slovenskim kantavtorjem Adijem Smolarjem. Spregovoril je o svojem petnajstem albumu, ki ga je izdal in o tem, zakaj je izbral temo minljivosti kot tisto rdečo nit, okoli katere prepleta svoja besedila.

V aprilskem Ognjišču ponujajo povabilo na potep Smledniški hrib, kolumnist Marko Rijavec razmišlja o spomladanski utrujenosti, v rubriki za razporočene predstavljamo skupnost SRCE in različne skupine po Sloveniji, kjer se lahko posamezniki pridružijo tem skupinam. Mladi se sprašujejo, če so drugačni, če hodijo v cerkev, pa o vlogi animatorskih voditeljev je govora, veselje nad življenjem pa razdaja tudi Benjamin Škrab, ki se je kot slep naučil igrati harmoniko.

V tej številki, ki je obsežnejša za osem strani, predstavljajo nekatere knjige in druge izdelke, ki so primerni za obdarovanje ob prejemu zakramentov krsta, obhajila in birme. Vsakemu zakramentu so posvetili dve strani, obširneje bodo predstavili ponudbo za zakramente in druge novosti založbe Ognjišče v posebni prilogi, ki jo bodo pridali majski, velikonočni številki revije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Radijski utrip

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...