Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
br. Štefan Kožuh (foto: Izidor Šček)
br. Štefan Kožuh

AVDIO: Kako skrbite za oseben odnos z Bogom?

31.03.2019, 06:00 Petra Stopar

»Skozi molitev najdeš središče, katero nisi več ti sam, ampak je Nekdo, ki je resnično trdno središče, to je Bog. In tako postaneš bolj orientiran v življenju,« pravi brat Štefan Kožuh. Pred 25 leti je skupaj z brati kapucini v Slovenijo pripeljal delavnice, katerih cilj je vernike urejeno in postopno učiti moliti.

Delavnice molitve in življenja so služenje Cerkvi. S pomočjo izjemno praktičnih delavnic se ljudje učijo moliti tako, da molijo. Kot je pojasnil kapucin br. Štefan Kožuh v pogovoru za naš radio, br. Ignacio Larranaga ni imel načrta »narediti« delavnic, ampak je skozi življenje, ki ga je vedno bolj vleklo k Bogu, nastalo to čudovito služenje: »To najprej ni bilo takšno, kot ga poznamo danes, in sicer v 15 tednih po dve uri na teden, ampak so bili to tedni izkušnje Boga, ki jih je pripravil za naše brate. Potem pa mu je eden od bratov rekel, naj delavnice odpre.«

Tako je br. Štefan skupaj z br. Markom Senico februarja 1994 okrog sebe zbral prvo skupino Delavnic molitve in življenja v Sloveniji. »To je Božje delo, z odprtostjo vedno večjega števila ljudi. Ko se je zgodil en ciklus delavnic, takrat je bil premik. Prvi laiki so začutili poklicanost, da sprejmejo to službo vodenja delavnic in se nanje pripravijo,« se spominja.

Veliko zahvalo Bogu je za delovanje združenja v Sloveniji izrazila dolgoletna voditeljica in trenutna narodna koordinatorka Sonja Topler. Najprej so bile delavnice namenjene le odraslim, danes pa so na voljo srečanja za otroke, za mladostnike, mlade odrasle, zakonce in druge. Vsako poletje pa br. Štefan v Kančevcih vodi še srečanje »Izkušnja Boga«. Voditeljev je štirideset, delavnice pa so prisotne v vseh slovenskih škofijah.

V Hiši kruha v Sv. Duhu pri Škofji Loki bo danes, 31. marca ob 15. uri, po sklepu narodne skupščine, zahvalna sveta maša za 25. obletnico združenja v Sloveniji. Praznovanju sta se pridružili tudi predstavnici mednarodnega vodstva iz Kolumbije in conskega vodstva iz Španije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Cerkev po svetu , Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dolina (photo: Župnija Dolina) Dolina (photo: Župnija Dolina)

Dolinski zvonovi utihnili po več kot tisoč letih

Po odredbi tržaškega sodišča so v Dolini pri Trstu v torek zasegli zvonove mogočnega zvonika župnije sv. Urha. Tamkajšnji župnijski upravitelj Klemen Zalar je nad dejanjem razočaran. Razlog naj bi ...

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...