Marjan Bunič
Boštjan Smole
Andrej Šinko
br. Štefan Kožuh (foto: Izidor Šček)
br. Štefan Kožuh

AVDIO: Kako skrbite za oseben odnos z Bogom?

31.03.2019, 06:00 Petra Stopar

»Skozi molitev najdeš središče, katero nisi več ti sam, ampak je Nekdo, ki je resnično trdno središče, to je Bog. In tako postaneš bolj orientiran v življenju,« pravi brat Štefan Kožuh. Pred 25 leti je skupaj z brati kapucini v Slovenijo pripeljal delavnice, katerih cilj je vernike urejeno in postopno učiti moliti.

Delavnice molitve in življenja so služenje Cerkvi. S pomočjo izjemno praktičnih delavnic se ljudje učijo moliti tako, da molijo. Kot je pojasnil kapucin br. Štefan Kožuh v pogovoru za naš radio, br. Ignacio Larranaga ni imel načrta »narediti« delavnic, ampak je skozi življenje, ki ga je vedno bolj vleklo k Bogu, nastalo to čudovito služenje: »To najprej ni bilo takšno, kot ga poznamo danes, in sicer v 15 tednih po dve uri na teden, ampak so bili to tedni izkušnje Boga, ki jih je pripravil za naše brate. Potem pa mu je eden od bratov rekel, naj delavnice odpre.«

Tako je br. Štefan skupaj z br. Markom Senico februarja 1994 okrog sebe zbral prvo skupino Delavnic molitve in življenja v Sloveniji. »To je Božje delo, z odprtostjo vedno večjega števila ljudi. Ko se je zgodil en ciklus delavnic, takrat je bil premik. Prvi laiki so začutili poklicanost, da sprejmejo to službo vodenja delavnic in se nanje pripravijo,« se spominja.

Veliko zahvalo Bogu je za delovanje združenja v Sloveniji izrazila dolgoletna voditeljica in trenutna narodna koordinatorka Sonja Topler. Najprej so bile delavnice namenjene le odraslim, danes pa so na voljo srečanja za otroke, za mladostnike, mlade odrasle, zakonce in druge. Vsako poletje pa br. Štefan v Kančevcih vodi še srečanje »Izkušnja Boga«. Voditeljev je štirideset, delavnice pa so prisotne v vseh slovenskih škofijah.

V Hiši kruha v Sv. Duhu pri Škofji Loki bo danes, 31. marca ob 15. uri, po sklepu narodne skupščine, zahvalna sveta maša za 25. obletnico združenja v Sloveniji. Praznovanju sta se pridružili tudi predstavnici mednarodnega vodstva iz Kolumbije in conskega vodstva iz Španije.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je imenoval za celjskega škofa dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...