Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Boč (foto: )
Boč

VIDEO: Odgovorno na pot, varno na vrh: Boč

25.03.2019, 12:04 Jure Sešek

Pred mesecem dni smo, v sklopu akcije »Odgovorno na pot, varno na vrh«, prvič odšli proti enemu od oddajnikov, ki nam pomagajo prihajati do vas, dragi poslušalci. Danes smo znova na poti! Cilj tokratnega dne je, vse do nagradnega vprašanja v našem programu, ostal skrit. Zdaj se ve! Del radijske ekipe je na poti na Boč.

Cilj današnje poti je opisan takole: »Boč (978 mnm) (imenovan tudi štajerski Triglav) je strma gora v Krajinskem parku Boč, v Bočkem pogorju jugovzhodno nad Poljčanami in predstavlja goro v jugovzhodnem delu Karavank. Leta 1962 so na Boču postavili 20 metrov visok jekleni komunikacijski razgledni stolp, v bližini pa oddajnik. Pod vrhom na sedlu na nadmorski višini 658 m stoji Planinski dom na Boču, kjer je v bližini cerkev sv. Miklavža. Na sedlu je tudi Informacijsko središče Krajinskega parka.«

V pripravah na našo akcijo, ki se torej danes nadaljuje z drugo potjo, smo zapisali: »Vsak mesec do 25. rojstnega dne (28. november 2019) se bomo predvidoma vsakega 25. v mesecu zazrli na delček naše domovine in ugotavljali, koliko poslušalcev imamo na tem območju in kako dobro nas slišijo. Radijsko pot premagujemo odgovorno do človeka, domovine in Boga. Želimo priti varno na vrh in tam tudi ostati, kar nam bo z zvestimi in pripadnimi poslušalci tudi uspelo. Na poti bomo skupaj s pravim prijateljem AMZS, ki bo vsak mesec za poslušalce z določenega območja pripravil posebno doživetje.«

Pripravljeni, da gremo na pot.
Pripravljeni, da gremo na pot. © Rok Mihevc
Naši sodelavci: Nataša, Urša, Tone, Boštjan, Blaž, Izidor in Rok (za fotoaparatom) pripravljeni na pot.

Najprej so obiskali družino Močenik, pri kateri so videli, v kateri tiskarni nastaja naša revija PRO. Družinskemu podjetju Kotis so zaupali, da počasi pripravljamo novo številko. Še bomo sodelovali!

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Pozdravili so poslušalko Faniko Močenik in ji voščili vse lepo. Ob osebnem prazniku in današnjem Materinskem dnevu. Rožice prinesejo nasmeh, prijazen stisk roke pa zahvalo za prijateljstvo. "Ko boš prišel, zmeraj prinesi mi rože ... " so zapeli, segli v roko in posredno krepili vezi z vsemi poslušalci s štajerskega konca."

© Rok Mihevc
Pot jih je peljala tudi med najmlajše. V skupinah vrtca Poljčane so posneli prispevek, ki bo v naš program prinesel svetlobo praznika, misel na mamice, družino, ljubezen. Vrtec Poljčane je, poročajo, sodobno poslopje, zgrajeno leta 2015, predvsem pa streha nad delom prijaznih vzgojiteljev in vzgojiteljic in varno zavetje za 143 otrok, ki so zbrani v osmih skupinah.

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc
Okoli pol enajste so se naši sodelavci oglasili z izhodišča vzpona. Boč v ozadju čaka nanje.

© Rok Mihevc

V oglašanju s poti smo slišali predstavitev velikonočnice, tega posebnega cveta, ki se na Boču pojavlja na treh rastiščih. Roža je zaščitena, o njej nam je pripovedoval Ivan Borovnik, ki je tudi tisti, ki našo ekipo spremlja na poti na vrh. Ustavili so se pri cerkvi sv. Miklavža na Ravnem pod Bočem. "Gre za gostodlakav cvet brez vonja, ki v sebi vsebuje strup, ki hromi mišećevje. Na Boču se pojavljajo večcvetni. Včasih jih je bilo okoli tisoč, pred dvajsetimi leti le še petdeset. Zdaj imamo na vseh rastiščih okoli tristo cvetov."

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

© Rok Mihevc

Osvojili Boč, ki zasluženo nosi ime Štajerski Triglav.

© Rok Mihevc

 

 

Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak) Oskar Simčič 1926 - 2022 (photo: Matjaž Merljak)

Umrl je msgr. Oskar Simčič

V Gorici je včeraj umrl starosta slovenskih duhovnikov, nekdanji škofov vikar za Slovence in nadškofijski kancler msgr. Oskar Simčič. Mnogi se ga spominjajo z veliko hvaležnostjo, njegov naslednik ...