Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

Zakaj odločitev za katoliško šolo?

21.03.2019, 14:52 Tone Gorjup

V Teden katoliškega šolstva je vključen tudi Radio Ognišče. Jutri bo šolsko obarvana svetovalnica. Ob 20. uri pa lahko prisluhnete posnetku včerajšnjega koncerta dijakov in učencev katoliških šol. Tik pred njim smo v »Pogovoru o« gostili ravnateljico in ravnatelje omenjenih šol. Z nami so bili ravnateljica Osnovne šole Alojzija Šuštarja dr. Marina Rugelj, ravnatelj Škofijske gimnazije Vipava Vladimir Anžel, ravnatelj Škofijske klasične gimnazije Ljubljana Simon Feštanj, ravnatelj Gimnazije Želimlje Peter Polc in ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška dr. Samo Repolusk. Med drugim smo skušali odgovoriti na vprašnje zakaj se starši oziroma mladi odločajo za katoliško šolo.

Ko gre za osnovno šolo, je odločitev običajno na strani staršev. V Osnovni šoli Alojzija Šuštarja starše, ki se zanimajo za vpis, povabijo na razgovor. Kot je povedala ravnateljica Marina Rugelj beseda nanese tudi na to, zakaj si želijo na katoliško šolo. »V velikem deležu dobimo odgovor: zato, ker imate podobne vrednote, za kakršne si prizadevamo v naših družinah.« Vzgoja, ki so jo včasih nasilno izrivali, češ naj šola samo izobražuje, ima pri njih pomembno mesto. »Starši si želijo podobno vzgojo, podobne vrednote, kot jih imajo doma. Namreč, vzgoja je uspešna samo v primeru, če šola in dom vzgaja z roko v roki.« Starši si za svojega otroka želijo tudi dobro izobrazbo in pričakujejo, da jo bodo ponudile katoliške šole. Zanimivo je, da takšno šolo izberejo tudi drugače misleči, ki pa ob vpisu podpišejo izjavo, da soglašajo s programom, z usmeritvijo šole. Ko gre za srednje šole, so pri izbiri šole starši zelo pomembni, a je po besedah ravnatelja gimnazije Želimlje Petra Polca, stvar izbire srednje šole predvsem odločitev dijaka. »Ta delno odraža tudi odločitev staršev, kajti kakor starš vzgaja otroka, takšno pot kakršno mu na nek način začrtajo, nekako v teh smereh razmišlja, pa tukaj ne gre samo za katoliško gimnazijo, gre lahko tudi za tako ali drugačno državno javno šolo.« Opozoril je še na zanimovo izkušnjo, da večina mladih prihaja v Želimlje preko stika z njihovimi dijaki.V odaji smo govorili tudi o tem, da so katoliške šole vključene v pastoralno delo krajevne Cerkve, o njihovi povezanosti z župnijami in škofijami, o njihovem medsebojnem sodelovanju, o stikih z drugimi javnimi šolami, o vprašanju finaciranja, o dobrodelnosti in še o čem. Odaji lahko prisluhnete zgoraj ali v audio arhivu našega radia.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...