Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko

Zakaj odločitev za katoliško šolo?

21.03.2019, 14:52 Tone Gorjup

V Teden katoliškega šolstva je vključen tudi Radio Ognišče. Jutri bo šolsko obarvana svetovalnica. Ob 20. uri pa lahko prisluhnete posnetku včerajšnjega koncerta dijakov in učencev katoliških šol. Tik pred njim smo v »Pogovoru o« gostili ravnateljico in ravnatelje omenjenih šol. Z nami so bili ravnateljica Osnovne šole Alojzija Šuštarja dr. Marina Rugelj, ravnatelj Škofijske gimnazije Vipava Vladimir Anžel, ravnatelj Škofijske klasične gimnazije Ljubljana Simon Feštanj, ravnatelj Gimnazije Želimlje Peter Polc in ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška dr. Samo Repolusk. Med drugim smo skušali odgovoriti na vprašnje zakaj se starši oziroma mladi odločajo za katoliško šolo.

Ko gre za osnovno šolo, je odločitev običajno na strani staršev. V Osnovni šoli Alojzija Šuštarja starše, ki se zanimajo za vpis, povabijo na razgovor. Kot je povedala ravnateljica Marina Rugelj beseda nanese tudi na to, zakaj si želijo na katoliško šolo. »V velikem deležu dobimo odgovor: zato, ker imate podobne vrednote, za kakršne si prizadevamo v naših družinah.« Vzgoja, ki so jo včasih nasilno izrivali, češ naj šola samo izobražuje, ima pri njih pomembno mesto. »Starši si želijo podobno vzgojo, podobne vrednote, kot jih imajo doma. Namreč, vzgoja je uspešna samo v primeru, če šola in dom vzgaja z roko v roki.« Starši si za svojega otroka želijo tudi dobro izobrazbo in pričakujejo, da jo bodo ponudile katoliške šole. Zanimivo je, da takšno šolo izberejo tudi drugače misleči, ki pa ob vpisu podpišejo izjavo, da soglašajo s programom, z usmeritvijo šole. Ko gre za srednje šole, so pri izbiri šole starši zelo pomembni, a je po besedah ravnatelja gimnazije Želimlje Petra Polca, stvar izbire srednje šole predvsem odločitev dijaka. »Ta delno odraža tudi odločitev staršev, kajti kakor starš vzgaja otroka, takšno pot kakršno mu na nek način začrtajo, nekako v teh smereh razmišlja, pa tukaj ne gre samo za katoliško gimnazijo, gre lahko tudi za tako ali drugačno državno javno šolo.« Opozoril je še na zanimovo izkušnjo, da večina mladih prihaja v Želimlje preko stika z njihovimi dijaki.V odaji smo govorili tudi o tem, da so katoliške šole vključene v pastoralno delo krajevne Cerkve, o njihovi povezanosti z župnijami in škofijami, o njihovem medsebojnem sodelovanju, o stikih z drugimi javnimi šolami, o vprašanju finaciranja, o dobrodelnosti in še o čem. Odaji lahko prisluhnete zgoraj ali v audio arhivu našega radia.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...