Marjan Bunič
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Pogreb (foto: Pixabay)
Pogreb

Nikoli ne boste videli pogreba, ki bi ga spremljal selitveni servis

20.03.2019, 09:02 Rok Mihevc

Dobitnik dveh oskarjev in slavni igralec Denzel Washington je bil kot študent na pragu izključitve z univerze. A neka ženska mu je takrat napovedala, da bo prepotoval svet in nagovarjal milijone ljudi. »Seveda se mi to kot faliranemu študentu, ki se je hotel vpisati v vojsko, zdelo malo verjetno.« V oddaji Sol in luč smo poslušali del njegovega govora, namenjenega diplomantom univerze Dillard v New Orleansu.

Najprej vam moram čestitati! Uspeli ste! In to čisto sami, nihče vam ni pomagal! Ne, pravzaprav to ni čisto res. Veste, ko sem bil jaz mlad in že kar slaven, sem vprašal svojo mamo: “Si kdaj pomislila, da bom tako uspešen? Da bom slaven in vse preskrbel popolnoma sam?!” In ona mi je odgovorila: ”Nehaj že s tem: ’Čisto sam!’. Res misliš, da si vse naredil sam? Naj ti povem, kaj lahko narediš čisto sam. Lahko napolniš vedro z vodo in začneš pomivati okna.«

Razumel sem sporočilo. V življenju se moramo znati zahvaliti: svojim staršem, starim staršem, sorodnikom, učiteljem, prijateljem, celo sovražnikom. Vsi so nam pomagali, da smo prišli tja, kjer smo sedaj. Sam živim po treh pravilih:

1. Postavite Boga na prvo mesto!

Naj vas spremlja v vsem, kar počnete. Vse, kar mislite, da ste dosegli sami, celo jaz, ki sem v življenju dosegel veliko, verjamem, da sem vse dobil po volji Boga. Pred 40 leti sem bil na pragu izključitve z univerze, s povprečjem, ki ni presegalo 1,7.

S poraznim povprečjem sem sedel v maminem lepotilnem salonu in v ogledalu zagledal žensko, ki je sedela za menoj in si sušila lase. In vsakič, ko sem jo pogledal je gledala naravnost vame. Nisem vedel, kdo je bila, ampak kar naenkrat je vzkliknila, naj ji nekdo prinese svinčnik, češ da ima videnje.

27. marca leta 1975 mi je napovedala, da bom prepotoval cel svet in imel možnost nagovarjati milijone ljudi. Seveda se mi to kot »faliranemu« študentu, ki se je hotel vpisati v vojsko, zdelo zelo nenavadno in tudi malo verjetno. Povem vam, prepotoval sem svet, nagovoril milijone ljudi, ampak kljub temu to ni najbolj pomembna stvar. Uspeh ni pomemben. Kar je bilo v mojem življenju zares pomembno, me je tistega dne naučila ta žena iz lepotilnega salona.

Skozi življenje so me ljudje varovali, usmerjali in vodili. In vse to se je zgodilo zaradi Boga. Zaradi Njega sem ostal ponižen in čeprav jaz nisem bil vedno z Njim, vem, da je bil On vedno ob meni. Ostanite z Njim v vseh odločitvah, ki jih sprejmete. Če želite postati takšni kot jaz, se ravnajte po tem načelu in vztrajajte v božji bližini.

2. Dopustite si napake. Tudi tiste velike.

Če vam danes ni uspelo in ste na dnu, je to za vas dan, ko boste spoznali, koliko zmorete. Okrepljeni se boste odpravili v ta nori svet, ki je vse prej kot prijazen. Delajte kar vas veseli in ne bojte se poraza!

Obstaja IQ test, pri katerem morate povezati devet pik v treh potezah ne da bi dvignili svinčnik. Rešitev tega testa se razkrije sama, če greste s svinčnikom izven okvirja. Ne bojte se velikih sanj in velikih porazov. Ne pozabite pa, da sanje, ki nimajo cilja, ostanejo vedno samo sanje in nas navdajajo z razočaranjem.

Sanjajte sanje, ki imajo cilj. Pa naj bodo to cilji dneva, meseca, leta ali življenja. Sam si vsak dan zadam cilj, lahko tudi zelo preprost. S tem se učite, da za dosego cilja potrebujete disciplino, ki jo boste urili iz dneva v dan.

Ljudje nam govorijo, da se trdo delo vedno izplača. Vse je lahko vaše, samo če boste trdo delali. Naj vam povem, da trdo delo ne pomeni tudi učinkovito. Tudi če delate veliko več kot ostali, ne pomeni, da boste ob koncu dneva najbolj produktivni. Vedno stremite naprej in imejte življenjske cilje.

3. Nikoli ne boste videli pogrebnega sprevoda, ki bi ga spremljal selitveni servis

Kaj mislim s tem? Ničesar ne morete vzeti s seboj na drugi svet. Verjemite, ne gre. Poskusili so že Egipčani in čakalo jih je opustošenje njihovih grobnic. Ni problem v tem koliko imate, ampak v odločitvi, ki jo sprejmete, kaj narediti s tem, kar imate. To se ne odraža samo v materialnem imetju, ampak tudi v talentih, ki so vam dani.

Ni bolj sebičnega dejanja kot pomagati drugemu, saj te navda s čudovitim občutkom, ki ga ne more nadomestiti nobena materialna stvar na tem svetu. To je čisto veselje, ki se pojavi, ko pomagaš nekomu, ki to potrebuje.


PREBERITE ŠE:

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Papež Frančišek (photo: Simone Risoluti) Papež Frančišek (photo: Simone Risoluti)

S čim je papež razjezil ruske voditelje?

Papež Frančišek je včeraj znova povabil k vztrajni molitvi za mir v Ukrajini. Trpeči narod je še posebej zaupal Marijini materinski skrbi. Od začetka vojne v Ukrajini so papež in njegova ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

»Napad na korita je uspel.«

Zgodil se je končni razplet velike ofenzive slovenskega levega meščanskega razreda na vse možne pozicije. Desna opcija je izgubila vse volitve, levica ima zdaj absolutno oblast. Kako je to slabo ...