Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Tomaž Tozon (foto: Osebni arhiv)
Tomaž Tozon

Naš gost: Tomaž Tozon

| 19.03.2019, 20:37 Jure Sešek

Težko je najti sogovornika, ki bi s področja vokalne glasbe, zborovodstva in prepevanja imel vsaj približno toliko izkušenj, kot naš gost. Tomaž Tozon je v slovenskem glasbenem, posebej vokalnem, zborovskem svetu zelo znano ime, pravi sinonim za pesmi predanega človeka. Glasbeno pot je začel kot deški sopran, pri dvanajstih letih uglasbil otroško spevoigro, se v otroški dobi uveljavil kot glavni solist v Gobčevem Kresničku in tisti, ki je v filmu Kekec odpel melodijo, ki še danes predstavlja vesel pogled na sončni svet. Tega je pozneje spoznaval kot študent ljubljanske Akademije za glasbo, glasbeni urednik in producent na RTV Slovenija in predvsem kot baritonist v mnogih zasedbah (izpostavimo Kvartet DO in Slovenski oktet) ter zborovodja mnogih vokalnih ansamblov širom po Sloveniji in v zamejstvu. Tomaž Tozon je svoje življenje posvetil glasbi in ni mu žal. Nikoli mu ni bilo!

V naši oddaji je spregovoril o otroštvu, mami, ki je svoje sinove usmerjala na glasbeno pot, otroških doživetjih glasbenega sveta, ki ga je z vso silo posrkal vase. Opereta Kresniček, ki so izvajali v Ljubljani ga je izstrelila med „zvezde“, prepoznavnost je podčrtala Kekčeva pesem, da je ostal „z nogami na trdni zemlji“, pa je ves čas odgovorno skrbela mama. Tomaž Tozon je lep del svojega življenja povezan tudi z narodnozabavno glasbo. Sodeloval je, denimo, pri Avsenikih, Ansamblu Franca Miheliča, Alpskem kvintetu in Veseli planšarjih. Kot producent je zbrano bdel nad brezštevilnimi posnetki, kot član strokovnih komisij pa desetletja obiskoval različne festivale doma in čez mejo.

Član Slovenskega okteta je bil od leta 1978 do leta 1996
Član Slovenskega okteta je bil od leta 1978 do leta 1996 © Fotografija s plošče Slovenskega okteta.

Desetletja mentorstva in do skrajnosti predanega zborovodstva so v njegovo življenje prinesla nešteto prijateljev, poskrbela za spomine, ki jih je obujal v naši oddaji. Ponosen in hvaležen je za mnoga priznanja, med katerimi je najbolj sveže „Odličje sv. Cirila in Metoda“, ki mu ga je Slovenska škofovska konferenca podelila ob njegovi osemdesetletnici. Pri patrih frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani je Tomaž Tozon oblikoval in vodil zbor, ki je od jeseni 1966 pel vsako nedeljo pri sv. maši ob 11. uri. Zbor si je nadel ime sv. Cecilije in je leta 2017 slavil 50-letnico obstoja. Iz APZ sv. Cecilije je izšlo 16 duhovnikov in 3 škofje. 1. decembra 1973 je zbor pel v Vatikanu pred papežem Pavlom VI., leta 1990 pa pred papežem Janezom Pavlom II. Naš gost je v dolgi karieri vodil preko 25 cerkvenih pevskih zborov.

Med najlepšimi zborovodskimi spomini sta nastopa pri papežu.
Med najlepšimi zborovodskimi spomini sta nastopa pri papežu. © Osebni arhiv

Slovenski oktet predstavlja posebno in nadvse intenzivno pevsko obdobje njegovega življenja. Obujal je spomine na premnoge turneje, povezanost pevcev, pomen zasedbe za promocijo slovenske kulture. Kdo bi se ne spomnil srčnih sprejemov na Norveškem, šestdesetih koncertov na eni sami turneji v Združenih državah Amerike. Ganljivi, hudomušni in ostali odtenki spominov se zrcalijo v vsakem delu njegove pripovedi.

Kvartet DO predstavlja vse, kar sem imel povedati v glasbi.
Kvartet DO (z leve): Peter Ambrož, Peter Čare, Danilo Čadež in Tomaž Tozon © Osebni arhiv

„Kvartet DO je vse, kar sem imel povedati v glasbi.“ pravi Tomaž Tozon, ki je pogovor sklenil s hvaležnostjo soprogi, ki mu ves čas stoji ob strani in razume njegova veselja, in mislijo: „Iskreno petje je bližnjica k sreči. Hvaležen sem, da jo poznam in, da sem lahko mnoge vabil na to pot.“

 

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.