Mateja Subotičanec
Aleš Karba
Andrej Šinko
Postni čas (foto: Vatican News)
Postni čas

Zakaj se postiš > Kako se postiš

13.03.2019, 07:21 Rok Mihevc

Tokratno oddajo »Sol in luč« smo naslovili: Vprašanje Zakaj se postiš narekuje tudi način Kako se postiš. Skušala je na svoj način osoliti in osvetliti čas v katerem smo in samo postenje, o katerem je toliko navodil in mnenj, kolikor je ljudi.

Prav zaradi tega enotnega pogleda na to in za začetek, se nam je zdelo modro, da poimenujemo različne stopnje posta, ki so povezane tudi z namenom. Od tod odgovor na vprašanje, zakaj se postimo, narekuje način kako se postimo. Prav zaradi stavka, ki smo ga slišali ob uvodu, ima vsak post, tudi če gre za zdravilni ali pa zgolj shujševalni namen, tudi duhovno dimenzijo in je zato neprimerno, da s posmehom spremljamo nekoga, ki se posti zgolj zaradi telesa.

Groba in navidezna hierarhija posta bi lahko bila tudi takšna: Na dnu je odpoved zaradi prevelike teže – ki pa v sebi že skriva ugotovitev, da je z našim načinom življenja nekaj narobe in smo se odločili za spremembe. Mesto više bi lahko umestili post zaradi zdravja – naše telo je posoda Svetega Duha in čvrsta posoda je gotovo primernejša od krhke. Seveda pa je še višje od tega zavedanje, da je post izjemno orodje za duhovni napredek. Najvišje bi postavil tiste, ki ne sodijo drugih, kako in zaradi česa se postijo, ti so doumeli skrivnost posta in življenja, ki je: Ljubiti in sprejemati druge.

Če začnemo torej na začetku in se posvetimo kalorijam in hrani, bo odličen pripomoček nova knjiga založbe Učila. Napisal jo je novinar, psiholog in biolog, Bas Kast, ki ga je nezdravo življenje in huda težava s srcem pripeljala do temeljitega raziskovanja prehrane. Preučevanje stotine diet in raziskav o prehrani je strnil v knjigo z naslovom Prehranski kompas, ki se kljub strokovni osnovi, bere kot lahkoten roman.

Tako je avtor sam, Bas Kasr opisal svoje delo, Prehranski kompas. Kdor želi višjo raven posta, pa mu lahko priporočimo knjigo Hildegarde iz Bingna. Knjiga z naslovom Post brez muk je izšla pri založbi Družina. O postu pa so govorili tudi naši gostje. Nekaj odlomkov iz oddaj Za življenje in Svetovalnica smo slišali iz ust sestre Marjete Pie Cevc, patra Christiana Gostečnika in Karla Gržana. Prisluhnite oddaji!


 

PREBERITE ŠE:

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček) S. Emanuela Žerdin (photo: Izidor Šček)

Kje je doma slovenščina?

V nedeljo, 21.februarja, smo praznovali mednarodni dan materinega jezika, ki je letos imel geslo JEZIKI BREZ MEJA. Unesco je tako želel spomniti, da so jeziki bistveni del civilizacijske kulture ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...