Marjan Bunič
Marko Zupan
Tanja Dominko
Postni čas (foto: Vatican News)
Postni čas

Zakaj se postiš > Kako se postiš

13.03.2019, 07:21 Rok Mihevc

Tokratno oddajo »Sol in luč« smo naslovili: Vprašanje Zakaj se postiš narekuje tudi način Kako se postiš. Skušala je na svoj način osoliti in osvetliti čas v katerem smo in samo postenje, o katerem je toliko navodil in mnenj, kolikor je ljudi.

Prav zaradi tega enotnega pogleda na to in za začetek, se nam je zdelo modro, da poimenujemo različne stopnje posta, ki so povezane tudi z namenom. Od tod odgovor na vprašanje, zakaj se postimo, narekuje način kako se postimo. Prav zaradi stavka, ki smo ga slišali ob uvodu, ima vsak post, tudi če gre za zdravilni ali pa zgolj shujševalni namen, tudi duhovno dimenzijo in je zato neprimerno, da s posmehom spremljamo nekoga, ki se posti zgolj zaradi telesa.

Groba in navidezna hierarhija posta bi lahko bila tudi takšna: Na dnu je odpoved zaradi prevelike teže – ki pa v sebi že skriva ugotovitev, da je z našim načinom življenja nekaj narobe in smo se odločili za spremembe. Mesto više bi lahko umestili post zaradi zdravja – naše telo je posoda Svetega Duha in čvrsta posoda je gotovo primernejša od krhke. Seveda pa je še višje od tega zavedanje, da je post izjemno orodje za duhovni napredek. Najvišje bi postavil tiste, ki ne sodijo drugih, kako in zaradi česa se postijo, ti so doumeli skrivnost posta in življenja, ki je: Ljubiti in sprejemati druge.

Če začnemo torej na začetku in se posvetimo kalorijam in hrani, bo odličen pripomoček nova knjiga založbe Učila. Napisal jo je novinar, psiholog in biolog, Bas Kast, ki ga je nezdravo življenje in huda težava s srcem pripeljala do temeljitega raziskovanja prehrane. Preučevanje stotine diet in raziskav o prehrani je strnil v knjigo z naslovom Prehranski kompas, ki se kljub strokovni osnovi, bere kot lahkoten roman.

Tako je avtor sam, Bas Kasr opisal svoje delo, Prehranski kompas. Kdor želi višjo raven posta, pa mu lahko priporočimo knjigo Hildegarde iz Bingna. Knjiga z naslovom Post brez muk je izšla pri založbi Družina. O postu pa so govorili tudi naši gostje. Nekaj odlomkov iz oddaj Za življenje in Svetovalnica smo slišali iz ust sestre Marjete Pie Cevc, patra Christiana Gostečnika in Karla Gržana. Prisluhnite oddaji!


 

PREBERITE ŠE:

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...