Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek

Brezhibnost vozila - kaj pa voznika? Pojdite z nami na program varne vožnje

Oddaje | 10.03.2019, 08:56 Nataša Ličen

Večina je prepričana, da sodi med dobre voznike. Ne preučujemo, ne kritiziramo, le svetujemo,  je v Svetovalnici dejal inštruktor varne vožnje AMZS-ja, trudijo se za višji nivo varnosti na cestah. Statistika kaže, da mnogi živimo v zmotnem prepričanju o svojih vozniških sposobnostih, tudi zato, ker se ne prepričamo, kakšni so z leti naši odzivi in reakcije.

Promet postaja hitrejši, naša vozila sposobnejša in hitrejša, na cestah so nova pravila in signalizacija. Vsakič znova nas stisne pri srcu ob poročanju prometnih nesreč. Bomo čakali križem rok? Ali pa šli v akcijo in se kot odgovorni za svoje in življenja drugih preizkusili v programu varne vožnje AMZS-ja na Vranskem ter pokazali, da nam je še kako mar za varnost vseh.

Več bo priložnosti, da v tem letu, v naših skupnih akcijah, naredite to ceneje in v prijetni družbi.

Ko sedemo za volan, nikoli ne bi smeli pozabiti, kako hitro lahko pride do nesreče. Vsakemu od nas se zgodi nepredvidljivost, ko nehote izsilimo prednost, se narobe obrnemo v krožišču, spregledamo, peljemo prehitro, … ljudje smo na poti obremenjeni tudi s svojimi mislimi, urniki, stiskami.

Ob srebrni obletnici Radia Ognjišče bomo vsak mesec petindvajsetega obiskali enega od vrhov v naši državi, kjer stojijo za naše oddajanje pomembni objekti. Prvi vrh je bil Nanos. Na pot se odpravljamo odgovorno, v želji priti varno na vrh. Skupaj z nami je tudi AMZS, kjer obeležujejo 110 let uspešnega delovanja.

Maja Ambrož, vodja tržnega komuniciranja na AMZS je v Svetovalnici dejala: "Glede na visok jubilej očitno delamo prav in dobro. Naše delo ni samo služba, je poslanstvo skrbeti za varno mobilnost vseh udeležencev. Želimo, da so tudi vaši poslušalci na vseh poteh varni, ne le oni, tudi njihovi domači. Zato smo z veseljem pristopili k vaši radijski akciji. Ključno je brezhibno vozilo in voznik. Z našo široko paleto aktivnosti na AMZS-ju skrbimo tako za vozila kot voznike in posledično tudi za varno mobilnost.«

O varni vožnji bi morali govoriti pogosteje. Program varne vožnje na Vranskem v organizaciji AMZS-ja omogoča preverjanje naših sposobnosti in odzivov v primeru nepredvidljivih situacij. Prvič program skupaj pripravljamo 14. marca. Priporočljiva je udeležba s svojim vozilom, traja približno pet ur, od 8.30 do 13.30, cena je ugodnejša ob naši skupni akciji, spoznali bomo delovanje svojega vozila in svojih vozniških spodobnosti. Upokojenci imajo še dodatni popust. Pri programu varne vožnje ne smemo govoriti o ceni, to je naložba v varnost vseh.

»Iz lastne izkušnje lahko povem, da je vožnja po takšnem programu dobi povsem drugačno dimenzijo. Vsake toliko je dobro obnavljati te programe, ker vedno izvemo nekaj novega, dobro je preverjati ne samo sprotno kondicijo vozila, ampak tudi voznika.«

Vransko, poligon varne vožnje
Vransko, poligon varne vožnje © AMZS

Manuel Pungertnik, inštruktor: »Kot se izredno hitro razvija informatika, se spreminja tudi tehnologija v avtomobilih. Infrastruktura prav tako in vse, kar je povezano s cesto. Žal opažamo, da je premalo poznati le volan, prestavno ročico in tri »pedalke«.V kritičnih situacijah se pogosto ne znajdemo, celo več, še večji problem je, da sploh ne razmišljamo o tem, da bi vozili tako, da do kritičnih situacij sploh ne bi prišlo. Skušamo dvigovati raven kulture in na drugi strani vse tiste, ki so manj v prometu, skušamo na mehak način seznanjati z novo infrastrukturo, prometnimi znaki in načini varne mobilnosti.«

Vedeti moramo, kaj vozimo. »Ni pomembno, koliko imamo varnostne opreme v avtomobilu, pomembneje jo je poznati in uporabljati. Če smo s tem seznanjeni so vozila bistveno bolj varna, težava je prav v nepoznavanju tehnologije, ki nam jo avtomobil omogoča, na našem tečaju vse to predstavimo, pokažemo in preizkusimo.«

"Na Centru varne vožnje ne skušamo učiti, ne iščemo napak, predvsem pa skušamo z nasveti, spoznavanjem tehnologije in reševanjem vplivati na vašo varnost. Če uspemo dokazati, da je vožnja na prekratki varnosti razdalji nevarna, in to sami preizkusite, smo prepričani, da se v naslednjih kilometrih ne boste več vozili na prekratki varnostni razdalji, ampak jo boste povečali. To je naš cilj."

Na poligunu Vransko večina šele dobro spozna vozilo, ki ga vsakodnevno vozi
Na poligunu Vransko večina šele dobro spozna vozilo, ki ga vsakodnevno vozi © AMZS

Odgovorno na pot - varno na vrh!
Odgovorno na pot - varno na vrh! © ARO

Oddaje