Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Bodo žvižgači v Evropski uniji po novem bolje zaščiteni?

Slovenija | 17.03.2019, 09:45

Evropska unija želi poskrbeti za boljšo zaščito tako imenovanih žvižgačev. Gre za ljudi, ki razkrijejo ali kršitev ali domnevno nepošteno, neetično, neprimerno ali nezakonito dejavnost organizacije, v kateri so bili zaposleni ali so še. Številni pri tem tvegajo povračilne ukrepe. Žvižgači so lahko pomemben vir informacij za novinarje. Njihove stanovske organizacije zato pozdravljajo ureditev na širši ravni.

Predstavniki osrednjih ustanov Evropske unije so dorekli direktivo, ki bo žvižgačem na stari celini zagotovila, da bodo o utaji davkov in korupciji ter o kršitvah prava povezave na področjih varovanja okolja, javnega zdravja in varnosti poročali brez strahu pred maščevanjem. Opredelila bo varne kanale, ki jih bodo žvižgači uporabljali za prijavljanje kaznivih dejanj in svoje delovanje. Da je to lahko pozitivno, je v izjavi za naš radio ugotavljal tajnik Združenja novinarjev in publicistov Aleš Kocjan. "Predvsem upam, da se bodo žvižgači večkrat odločali za posredovanje informacij novinarjem. Novinarji najboljše informacije velikokrat dobimo prav od žvižgačev. Če se bojijo kazenskega pregona, kar je danes zelo pogosto, teh informacij ne dajejo." Dokument bo vzpostavil skupne standarde. "To področje je trenutno zelo konfuzno. Vsaka članica ima svoja pravila. S tega vidika je dobro, da pride do poenotenja," je prepričan Kocjan.

Evropska komisija je zadovoljna z dogovorom, a ta je za zdaj še začasen. Evropski parlament in Svet Evropske unije ga morata odobriti še uradno. To naj bi se zgodilo še pred majskimi volitvami. Kocjan je ob tem opozoril, da naša država s precejšnjo zamudo vnaša direktive v svoj pravni red. "Državni zbor ima na primer pravkar v obravnavi direktivo o zaščiti žrtev. Sprejeta je bila leta 2012, pri nas jo sprejemamo leta 2019 oziroma jo vnašamo v naš pravni red." Kocjan upa, da direktiva o boljši zaščiti žvižgačev v Sloveniji ne bo doživela česa podobnega. Dogovor o tem dokumentu kot zgodovinsko zmago vidita Društvo novinarjev Slovenije in nacionalno predstavništvo Transparency International.

Slovenija, Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Medved (photo: Janko Ferlic) Medved (photo: Janko Ferlic)

Letos odobren odstrel 54 medvedov manj kot lani

Ministrstvo za naravne vire in prostor je na podlagi strokovnega mnenja Zavoda za gozdove Slovenije in Zavoda RS za varstvo narave ter študije o stanju populacije medveda, ki jo je pripravila ...