Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

Nova Zelandija ovita v žalost, terorizem zahteval blizu 50 življenj

15.03.2019, 15:28

Nova Zelandija je ovita v žalost. Doživela je enega najbolj črnih dni. V streljanju v dveh mošejah v mestu Christchurch je bilo ubitih 49 ljudi, 48 je huje ranjenih. Med žrtvami so tudi otroci. Policija je pridržala štiri osumljence, med njimi je Avstralec, ki je pred krvavim dejanjem na družbenih omrežjih objavil manifest, poln skrajnih stališč. Njegova identiteta še ni potrjena, je pa proti njemu že podana obtožnica za umor. Vrstijo se izrazi sožalja, svojo solidarnost je zagotovil tudi papež Frančišek.

Pretresena premierka Jacinda Ardern je javnosti sporočila, da je šlo za dobro načrtovan teroristični napad. Zgodil se je v času petkovih bogoslužij v mošejah. Eden od storilcev je krvavo dejanje celo prenašal prek družbenih omrežij, kamero je imel pritrjeno na glavi. Pristojni so video posnetek umaknili in spletne uporabnike prosili, naj ga ne širijo. Nihče od pridržanih ni bil na listi tako imenovanih terorističnih osumljencev - ne v Novi Zelandiji ne v Avstraliji.

Nova Zelandija je zdaj v stanju najvišje pripravljenosti, a Ardernova je poudarila, da ne bo dovolila, da bi to spremenilo njeno podobo. "Za to nasilno dejanje nismo bili izbrani, ker bi odobravali rasizem ali bili zatočišče skrajnežev. Izbrani smo bili, ker nismo nič od tega. Ker smo prostor različnosti, prijaznosti in sočutja, dom tistih, ki delijo naše vrednote."

Tako kot predsednica novozelandske vlade so pretreseni tudi krajevni škofje. Poslali so sporočilo muslimanski skupnosti v državi in ji zagotovili molitve. V srcih so povezani z družinami žrtev. Papež Frančišek je užaloščen, v telegramu, ki ga je v njegovem imenu poslal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je poudaril, da umrle izroča ljubečemu usmiljenju vsemogočnega Boga, prosi za okrevanje ranjenih ter tolažbo vseh, ki so izgubili svoje najbližje in jih je prizadela ta tragedija. Oglasili so se tudi številni svetovni voditelji in obsodili takšno okrutnost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...