Slavi Košir
Marko Zupan
Tone Gorjup

Nova Zelandija ovita v žalost, terorizem zahteval blizu 50 življenj

15.03.2019, 15:28

Nova Zelandija je ovita v žalost. Doživela je enega najbolj črnih dni. V streljanju v dveh mošejah v mestu Christchurch je bilo ubitih 49 ljudi, 48 je huje ranjenih. Med žrtvami so tudi otroci. Policija je pridržala štiri osumljence, med njimi je Avstralec, ki je pred krvavim dejanjem na družbenih omrežjih objavil manifest, poln skrajnih stališč. Njegova identiteta še ni potrjena, je pa proti njemu že podana obtožnica za umor. Vrstijo se izrazi sožalja, svojo solidarnost je zagotovil tudi papež Frančišek.

Pretresena premierka Jacinda Ardern je javnosti sporočila, da je šlo za dobro načrtovan teroristični napad. Zgodil se je v času petkovih bogoslužij v mošejah. Eden od storilcev je krvavo dejanje celo prenašal prek družbenih omrežij, kamero je imel pritrjeno na glavi. Pristojni so video posnetek umaknili in spletne uporabnike prosili, naj ga ne širijo. Nihče od pridržanih ni bil na listi tako imenovanih terorističnih osumljencev - ne v Novi Zelandiji ne v Avstraliji.

Nova Zelandija je zdaj v stanju najvišje pripravljenosti, a Ardernova je poudarila, da ne bo dovolila, da bi to spremenilo njeno podobo. "Za to nasilno dejanje nismo bili izbrani, ker bi odobravali rasizem ali bili zatočišče skrajnežev. Izbrani smo bili, ker nismo nič od tega. Ker smo prostor različnosti, prijaznosti in sočutja, dom tistih, ki delijo naše vrednote."

Tako kot predsednica novozelandske vlade so pretreseni tudi krajevni škofje. Poslali so sporočilo muslimanski skupnosti v državi in ji zagotovili molitve. V srcih so povezani z družinami žrtev. Papež Frančišek je užaloščen, v telegramu, ki ga je v njegovem imenu poslal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je poudaril, da umrle izroča ljubečemu usmiljenju vsemogočnega Boga, prosi za okrevanje ranjenih ter tolažbo vseh, ki so izgubili svoje najbližje in jih je prizadela ta tragedija. Oglasili so se tudi številni svetovni voditelji in obsodili takšno okrutnost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.