Slavi Košir
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

Nova Zelandija ovita v žalost, terorizem zahteval blizu 50 življenj

15.03.2019, 15:28

Nova Zelandija je ovita v žalost. Doživela je enega najbolj črnih dni. V streljanju v dveh mošejah v mestu Christchurch je bilo ubitih 49 ljudi, 48 je huje ranjenih. Med žrtvami so tudi otroci. Policija je pridržala štiri osumljence, med njimi je Avstralec, ki je pred krvavim dejanjem na družbenih omrežjih objavil manifest, poln skrajnih stališč. Njegova identiteta še ni potrjena, je pa proti njemu že podana obtožnica za umor. Vrstijo se izrazi sožalja, svojo solidarnost je zagotovil tudi papež Frančišek.

Pretresena premierka Jacinda Ardern je javnosti sporočila, da je šlo za dobro načrtovan teroristični napad. Zgodil se je v času petkovih bogoslužij v mošejah. Eden od storilcev je krvavo dejanje celo prenašal prek družbenih omrežij, kamero je imel pritrjeno na glavi. Pristojni so video posnetek umaknili in spletne uporabnike prosili, naj ga ne širijo. Nihče od pridržanih ni bil na listi tako imenovanih terorističnih osumljencev - ne v Novi Zelandiji ne v Avstraliji.

Nova Zelandija je zdaj v stanju najvišje pripravljenosti, a Ardernova je poudarila, da ne bo dovolila, da bi to spremenilo njeno podobo. "Za to nasilno dejanje nismo bili izbrani, ker bi odobravali rasizem ali bili zatočišče skrajnežev. Izbrani smo bili, ker nismo nič od tega. Ker smo prostor različnosti, prijaznosti in sočutja, dom tistih, ki delijo naše vrednote."

Tako kot predsednica novozelandske vlade so pretreseni tudi krajevni škofje. Poslali so sporočilo muslimanski skupnosti v državi in ji zagotovili molitve. V srcih so povezani z družinami žrtev. Papež Frančišek je užaloščen, v telegramu, ki ga je v njegovem imenu poslal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je poudaril, da umrle izroča ljubečemu usmiljenju vsemogočnega Boga, prosi za okrevanje ranjenih ter tolažbo vseh, ki so izgubili svoje najbližje in jih je prizadela ta tragedija. Oglasili so se tudi številni svetovni voditelji in obsodili takšno okrutnost.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...