Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović

Brexit bo verjetno preložen, a to morajo podpreti vsi voditelji Evropske unije

Svet | 15.03.2019, 15:18

Vse kaže, da Velika Britanija Evropske unije ne bo zapustila 29. marca. Parlament v Londonu je sinoči končno podprl enega od predlogov vlade Therese May. Več kot 400 poslancev se je strinjalo s krajšo preložitvijo brexita, a jih čaka tudi novo, že tretje odločanje o ločitvenem sporazumu z Brusljem.

Parlament v Londonu je v tem tednu prižgal rdečo luč več različnim možnim potem odhoda Otoka iz povezave. Kljub nekaterim dodatnim zagotovilom, ki jih je zaradi tako imenovanega irskega varovala izpogajala Mayeva, je bil že drugič zavrnjen ločitveni sporazum z Brusljem. Prav tako se poslanci niso strinjali s trdim brexitom, odločili so celo, da tudi nov referendum ne pride v poštev. A zeleno luč je le dočakal predlog o tem, da bi Velika Britanija Evropsko unijo zapustila do 30. junija.

S tem morajo soglašati voditelji ostalih članic povezave, s katerimi se bo Mayeva srečala v prihodnjem tednu, ko se bodo zbrali na vrhu. Britanska premierka želi prednje priti s potrjenim dogovorom, o njem bo moral parlament v Londonu tako glasovati še enkrat. Če dokument tudi tokrat ne bo šel skozi poslansko sito, bo morala Mayeva predsednikom držav in vlad sedemindvajseterice predstaviti jasen odgovor na vprašanje, kako naprej, da se bodo strinjali z daljšo preložitvijo brexita. "Zdaj imamo vsi priložnost in tudi odgovornost, da skupaj poiščemo rešitev za krizo, s katero se sooča država, potem ko je vladi pri tem dramatično spodletelo," je poudaril vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn.

V Bruslju podpirajo preložitev brexita. Ob tem poudarjajo, da prednostna naloga ostaja zagotoviti delovanje ustanov Evropske unije.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...