Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Slovenska hrana (foto: Ministrstvo za kmetijstvo in okolje)
Slovenska hrana

Evropski parlament podaljšal črni seznam nepoštenih trgovinskih praks

16.03.2019, 09:45

Evropski parlament želi odpraviti nepoštene trgovinske prakse v verigi preskrbe s hrano v Evropski uniji. Njihove posledice močno občutijo kmetje ter mala in srednje velika podjetja. Da v prihodnje ne bodo več vplivala na njihovo preživetje, bodo poskrbela nova pravila.

Kmetje ter mala in srednja podjetja v verigi preskrbe s hrano v Evropski uniji zaradi nepoštenih trgovinskih praks izgubijo od 2 milijardi evrov in pol do osem milijard evrov, kar pomeni od enega do dveh odstotkov svojih prihodkov. Evropski poslanci nameravajo temu narediti konec. Na zasedanju v Strasbourgu so sprejeli pravila, ki bodo zagotovila skupne standarde zaščite po vseh članicah. Med drugim so razširili črni seznam nepoštenih praks, ki zdaj vključuje tudi pozna plačila in kratke odpovedne roke za pokvarljive živilske proizvode ter enostransko spreminjanje pogojev naročila. Prepovedana bosta zavračanje sklepanja pisnih pogodb z dobaviteljem in zloraba zaupnih informacij. Pritožbe bodo obravnavali pristojni organi v domači državi, ki bodo lahko izrekli tudi kazen.

To je pozdravil evropski poslanec iz Slovenije Franc Bogovič, vesel je, da je bil del odločitve. "Prepričan sem, da ste potrošniki tisti, ki boste s svojimi navadami in tem, kaj kupujete, še dodatno pritisnili na trgovino, da bo znala ceniti in se pogodbeno obvezati s tistimi, ki hrano pridelujejo v bližini, ter jih pošteno plačati, da bomo imeli vsi dostop do kakovostne hrane po primerni ceni," je sporočil na svoji spletni strani.

Nova pravila mora uradno potrditi še Evropski svet. Članice jih bodo morale v nacionalno zakonodajo prenesti v dveh letih.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...