Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

Nova zavrnitev ločitvenega sporazuma med Veliko Britanijo in Evropsko unijo

13.03.2019, 14:57

Ločitveni sporazum med Veliko Britanijo in Evropsko unijo je doživel novo zavrnitev v parlamentu v Londonu. Poslanci so ocenili, da dodatna zagotovila o irskem varovalu niso dovolj. Premierka Theresa May odločitev obžaluje. Iz Bruslja so sporočili, da so storili vse, kar so lahko. Se obeta trdi brexit?

242 za in 391 proti. Takšen je bil izid sinočnjega glasovanja britanskega parlamenta o ločitvenem sporazumu, o katerem so se pol leta pogajali predstavniki Otoka in povezave. Dokumentu tako tudi drugič ni uspelo skozi poslansko sito. Mayeva je zato v odločanje ponudila možnost brexita brez dogovora, česar sama ne podpira. "Še naprej verjamem, da je daleč najboljša možnost odhoda Velike Britanije iz Evropske unije na urejen način, z ločitvenim sporazumom. Borila se bom za to, menim, da se boste za to borili tudi številni med vami," je vseeno vztrajala.

Možnost trdega brexita bo na mizah britanskih poslancev drevi, a vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je pozval k njenemu umiku. "Vlada je bila znova poražena z veliko večino. Sprejeti mora, da je dogovor z Brusljem, ki ga je dosegla Mayeva, mrtev in nima podpore," je prepričan Corbyn. Po njegovih besedah je morda napočil čas za splošne volitve.

Da je izhod iz slepe ulice mogoče najti samo na Otoku, so prepričani v Evropski uniji, kjer vztrajajo pri izpogajanem dokumentu. Po neuradnih informacijah pričakujejo, da bo Velika Britanija zaprosila za kratko preložitev brexita. Da bo država pred tem morala jasno povedati, kaj želi, je opozoril glavni pogajalec povezave Michel Barnier. "Le parlament v Londonu lahko pokaže, kam od te točke," je poudaril tudi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Možnost podaljšanja roka za brexit sproža kopico institucionalnih vprašanj, saj bodo maja volitve v Evropski parlament, novembra bo mandat sklenila aktualna Evropska komisija.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...