Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

Nova zavrnitev ločitvenega sporazuma med Veliko Britanijo in Evropsko unijo

13.03.2019, 14:57

Ločitveni sporazum med Veliko Britanijo in Evropsko unijo je doživel novo zavrnitev v parlamentu v Londonu. Poslanci so ocenili, da dodatna zagotovila o irskem varovalu niso dovolj. Premierka Theresa May odločitev obžaluje. Iz Bruslja so sporočili, da so storili vse, kar so lahko. Se obeta trdi brexit?

242 za in 391 proti. Takšen je bil izid sinočnjega glasovanja britanskega parlamenta o ločitvenem sporazumu, o katerem so se pol leta pogajali predstavniki Otoka in povezave. Dokumentu tako tudi drugič ni uspelo skozi poslansko sito. Mayeva je zato v odločanje ponudila možnost brexita brez dogovora, česar sama ne podpira. "Še naprej verjamem, da je daleč najboljša možnost odhoda Velike Britanije iz Evropske unije na urejen način, z ločitvenim sporazumom. Borila se bom za to, menim, da se boste za to borili tudi številni med vami," je vseeno vztrajala.

Možnost trdega brexita bo na mizah britanskih poslancev drevi, a vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je pozval k njenemu umiku. "Vlada je bila znova poražena z veliko večino. Sprejeti mora, da je dogovor z Brusljem, ki ga je dosegla Mayeva, mrtev in nima podpore," je prepričan Corbyn. Po njegovih besedah je morda napočil čas za splošne volitve.

Da je izhod iz slepe ulice mogoče najti samo na Otoku, so prepričani v Evropski uniji, kjer vztrajajo pri izpogajanem dokumentu. Po neuradnih informacijah pričakujejo, da bo Velika Britanija zaprosila za kratko preložitev brexita. Da bo država pred tem morala jasno povedati, kaj želi, je opozoril glavni pogajalec povezave Michel Barnier. "Le parlament v Londonu lahko pokaže, kam od te točke," je poudaril tudi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Možnost podaljšanja roka za brexit sproža kopico institucionalnih vprašanj, saj bodo maja volitve v Evropski parlament, novembra bo mandat sklenila aktualna Evropska komisija.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...