Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Nova zavrnitev ločitvenega sporazuma med Veliko Britanijo in Evropsko unijo

Svet | 13.03.2019, 14:57

Ločitveni sporazum med Veliko Britanijo in Evropsko unijo je doživel novo zavrnitev v parlamentu v Londonu. Poslanci so ocenili, da dodatna zagotovila o irskem varovalu niso dovolj. Premierka Theresa May odločitev obžaluje. Iz Bruslja so sporočili, da so storili vse, kar so lahko. Se obeta trdi brexit?

242 za in 391 proti. Takšen je bil izid sinočnjega glasovanja britanskega parlamenta o ločitvenem sporazumu, o katerem so se pol leta pogajali predstavniki Otoka in povezave. Dokumentu tako tudi drugič ni uspelo skozi poslansko sito. Mayeva je zato v odločanje ponudila možnost brexita brez dogovora, česar sama ne podpira. "Še naprej verjamem, da je daleč najboljša možnost odhoda Velike Britanije iz Evropske unije na urejen način, z ločitvenim sporazumom. Borila se bom za to, menim, da se boste za to borili tudi številni med vami," je vseeno vztrajala.

Možnost trdega brexita bo na mizah britanskih poslancev drevi, a vodja opozicijskih laburistov Jeremy Corbyn je pozval k njenemu umiku. "Vlada je bila znova poražena z veliko večino. Sprejeti mora, da je dogovor z Brusljem, ki ga je dosegla Mayeva, mrtev in nima podpore," je prepričan Corbyn. Po njegovih besedah je morda napočil čas za splošne volitve.

Da je izhod iz slepe ulice mogoče najti samo na Otoku, so prepričani v Evropski uniji, kjer vztrajajo pri izpogajanem dokumentu. Po neuradnih informacijah pričakujejo, da bo Velika Britanija zaprosila za kratko preložitev brexita. Da bo država pred tem morala jasno povedati, kaj želi, je opozoril glavni pogajalec povezave Michel Barnier. "Le parlament v Londonu lahko pokaže, kam od te točke," je poudaril tudi prvi podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans. Možnost podaljšanja roka za brexit sproža kopico institucionalnih vprašanj, saj bodo maja volitve v Evropski parlament, novembra bo mandat sklenila aktualna Evropska komisija.

Svet, Evropska Unija
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...