Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik

Bodo spremembe ločitvenega sporazuma prepričale London?

12.03.2019, 15:23

29. marec je vse bliže, a odhod Velike Britanije iz Evropske unije še ni dorečen, na mizi ostaja več scenarijev. Ali bo parlament v Londonu zagrabil novo priložnost in drevi potrdil ločitveni sporazum, je spet težko napovedati. Včerajšnji pogovori premierke Therese May, predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in glavnega pogajalca povezave za brexit Michela Barnierja v Bruslju so prinesli pravno zavezujoče spremembe dokumenta, ki bi lahko prepričale poslance na Otoku. A kaže bolj slabo.

Kot smo že večkrat poročali, je kamen spotike varovalo za preprečitev trde meje med Irsko in Severno Irsko po 29. marcu. Skladno z njim bi Severna Irska, ki je del Združenega kraljestva, tudi po brexitu ostala del skupnega trga Evropske unije in carinske unije, dokler London in Bruselj ne bi dokončno dorekla prihodnjih odnosov. Poslance na Otoku varovalo moti, ker ga vidijo kot poseg v suverenost svoje države. Bojijo se, da bi lahko imela povezava Veliko Britanijo za talca in bi ji onemogočala sklepanje trgovinskih sporazumov. Zato so enkrat že zavrnili ločitveni sporazum in Mayevo poslali po dodatna zagotovila, da ne bo tako. Po sinočnjem sestanku v Bruslju je sporočila, da ji je to uspelo. "Skupen instrument o ločitvenem sporazumu, ki ima ustrezno pravno težo, bo Evropski uniji preprečeval uporabo varovala v nedogled. V nasprotnem primeru se bo soočila z arbitražo."

Mayeva je svoj novi dosežek poslala v oceno generalnemu pravobranilcu Geoffreyu Coxu, a doživela hladen tuš. Cox je namreč prepričan, da tveganje za Združeno kraljestvo ostaja. Gre za ključno mnenje pred glasovanjem v parlamentu v Londonu. Laburisti so že pred tem sporočili, da to, kar je nazadnje izpogajala Mayeva, ni dovolj. S pravno zavezujočimi spremembami prav tako niso zadovoljni zagovorniki brexita iz vrst konservativne stranke, dokumenta verjetno ne bodo podprli niti poslanci severnoirskih unionistov, ki podpirajo vlado Mayeve. "V politiki včasih dobiš drugo priložnost. To počnemo zdaj. Dajemo drugo priložnost in ta šteje. Tretje možnosti namreč ne bo. Če glasovanje ne bo uspešno, ne bo več nadaljnjih pojasnil interpretacij. Ne bo več dodatnih zagotovil na zagotovila. Želimo biti povsem jasni: ali ta ločitveni sporazum ali pa se brexit sploh ne bo zgodil," je poudaril Juncker.

Kaj je mogoče pričakovati? Če bo Mayeva danes vseeno zbrala dovolj podpore za ločitveni sporazum, se bo Velika Britanija 29. marca urejeno poslovila od Evropske unije. Če ne, bo parlament v Londonu jutri odločal o tako imenovanem trdem brexitu. Če tudi scenarij o odhodu brez dogovora z Brusljem ne bo šel skozi poslansko sito, bi bila pojutrišnjem na mizah še možnost odloga datuma brexita. A to bi morale soglasno potrditi vse članice Evropske unije. Njihovi voditelji se bodo sešli prihodnji teden.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...