Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Meta Potočnik
Mešani pevski zbor Sele (foto: DSAP)
Mešani pevski zbor Sele

17. Koroški avstrijski kulturni dnevi

27.03.2019, 08:30 Matjaž Merljak

Razstavi, lutkovna predstava, predstavitev publikacij in koncert. Vse to bo popestrilo dogajanje naslednjih deset dni v Ljubljani. Zanj bodo poskrbeli naši rojaki z avstrijske Koroške. To bo že sedemnajsta predstavitev bogate kulturne dejavnosti rojakov v slovenski prestolnici, ki jo pripravljata Društvo avstrijsko slovenskega prijateljstva (DSAP) in Klub koroških Slovencev (KKS) v Ljubljani.

Sklop letošnjih dogodkov, ki bodo potekali od 28. marca do 11. aprila, se prvič predstavlja pod novim imenom - Koroški avstrijski kulturni dnevi (KAKD) v Ljubljani. Predsednik DSAP Lovro Sodja je pojasnil, da so ime razširili, saj na prireditvah predstavljajo ne le umetnike z avstrijske Koroške, ampak tudi iz drugih delov Avstrije. In tako Izidor Stern, ki se bo predstavil na razstavi, s katero se bodo KAKD začeli, prihaja iz Nižje Avstrije. Tam živi in dela že 40 let. Riše besedila raznih literatov pesnikov, pesnikov in umetnikov na porcelan. V Ljubljani razstavlja prvič, naslov razstave je Belo zlati trenutki. O delu Izidorja Sterna bo spregovorila Pepca Weiss iz Pliberka, za glasbeni okvir bo poskrbela družina Stern

Poleg Izidorja Sterna bo razstavljal akademski slikar Mirko Malle, ki živi in dela v Ljubljani, naslov pa je Koroške karikature. Janez Stergar, predsednik KKS, pravi, da Malle predstavlja portretne karikature, ki jih je objavljal v zadnjih letih v celovškem tedniku Novice. Njegov opus ni posnemanje klasičnega slikarstva, je deloma abstraktno, precej je risb glasbenikov ali drugih umetnikov, ki jih spontano riše na različnih prireditvah. Razstavi Belo zlati trenutki Izidorja Sterna in Koroške karikatur Marka Malleja bo v četrtek, 28. marca, odprla avstrijska veleposlanica mag. Sigrid Berka, 17. KAKD pa minister Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter J. Česnik. Razstavi bosta v Galeriji Družina v Ljubljani na ogled do 11. aprila 2019 od ponedeljka do petka med 9:00 in 17:00 ter ob sobotah med 8:00 in 12:00.

Tamburaška skupina Loče
Tamburaška skupina Loče © DSAP

KKD oz. KAKD tradicionalno pripeljejo v Ljubljano lutkovno predstavo. Letos so koroški organizatorji KKZ in SPD iz Celovca iz široke, bogate in kvalitete bere ponudili predstavo „Alica v čudežni deželi” lutkovne skupine SPD Srce iz Dobrle vasi v režiji Matevža Gregoriča. 15 mladih igralcev vodijo Gitti Neuwersch-Pasterk, Ines Lesjak in Michaela Lesjak-Zdovc. Predstava bo v soboto, 30. marca, ob 10.30 v Mini teatru, na Križevniški ulici v Ljubljani. Brezplačne vstopnice so na blagajni gledališča od 11.00 do 15.00 in uro pred predstavami.

Vsako leto KKD oz. KAKD predstavijo tudi nove koroške knjižne publikacije. KKZ in NSKS sta ob 80-letnici Lenčke Kupper izdala pesmarico njenih 80 otroških pesmi z naslovom „Iz škratove krošnjice”. Martin Kuchling je uredil zbornik „Slovenščina v družini” (v vseh delih zamejstva). V okviru te iniciative je izšla peta zgoščenka narečnih pripovedk, basni in pesmi, tokrat v šentprimoškem narečju, „Povodni mož v Živovem bvat”. Vsestranska gledališka ustvarjalka Alenka Hain bo brala odlomke iz svoje monodrame "Njegov pogled". Predstavitev bo v sredo, 3. aprila, ob 11.00 na Slovenski matici, Kongresni trg 8/I.

Zaključek 17. KAKD bo v petek, 5. aprila 2019, s koncertom Koroška pesem prek meja. Tamburaška skupina iz Loč iz Baškega jezera, ki jo vodi Erika Wrolich bo pripravila sklop slovenskih in dalmatinskih pesmi. Nato bo nastopil mešani zbor pevskega društva iz Sel, zborovodja je mag. Roman Verdel, ki je tudi vodja slovenske glasbene šole na avstrijskem Koroškem.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu , Kultura

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Bogoslovci (photo: Rok Mihevc) Bogoslovci (photo: Rok Mihevc)

Vsak, ki vstopi v semenišče, je svoja zgodba ...

Duhovnik Peter Kokotec se rad potaplja, zato mu ni bilo težko priti v oddajo Globine. S seboj pod gladino pa ni vzel še nobenega bogoslovca, s katerimi je do še pred kratkim imel veliko stika, saj ...