Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu (foto: Matjaž Merljak)
Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu

Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu

25.03.2019, 13:02 Matjaž Merljak

Celovška Mohorjeva družba je digitalizirala vse svoje koledarje. Ti izhajajo od leta 1948, na spletu je s tem brezplačno dostopnih več kot 12.000 strani, po katerih je omogočena tudi iskalna funkcija.

Direktor Karl Hren je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini podčrtal, da so to obsežne knjige z različnimi prispevki o Slovencih, še posebej Koroških Slovencih, tako da so ti zrcalo razvoja tega dela narodne skupnosti od leta 1948 naprej: "V teh koledarjih so sodelovali številni avtorji in mi smo želeli vsebinsko bogastvo teh koledarjev narediti čim bolj dostopno širši javnosti." V prvih letih je bila zelo živa tudi povezava z zdomstvom v Argentini in Amerikah.

Besedilo je skeniralo podjetje iz Dolenjeke v Sloveniji, nato ga je koroško podjetje ilab digitaliziralo tako, da ga iskalnik prepozna po besedi. S pomočjo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so digitalizirali 71 koledarjev, kar je lahko zelo pomembno za slovensko zavest in identifikacijo na avstrijskem Koroškem. 

Digitalizirane koledarje Mohorjeve družbe Celovec najdete na spletni strani www.mohorjeva.info. Pri Mohorjevi razmišljajo, kako tudi ostalo gradivo, ki je nastalo v 170-ih letih, še močneje vključiti v splet in iz tega narediti nove medijske izdelke. Hren je ob tem omenil projekt Smart Tourist, ki želi predstaviti bogato literarno in kulturno dediščino in sodobne avtorje Karavank.

Dotaknili smo se tudi projekta Podarimo knjige, ki poteka že osemnajst let in pri njem so letos podprli tudi knjižnico naših rojakov v Čabru v Gorskem Kotarju.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...