Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu (foto: Matjaž Merljak)
Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu

Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu

25.03.2019, 13:02 Matjaž Merljak

Celovška Mohorjeva družba je digitalizirala vse svoje koledarje. Ti izhajajo od leta 1948, na spletu je s tem brezplačno dostopnih več kot 12.000 strani, po katerih je omogočena tudi iskalna funkcija.

Direktor Karl Hren je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini podčrtal, da so to obsežne knjige z različnimi prispevki o Slovencih, še posebej Koroških Slovencih, tako da so ti zrcalo razvoja tega dela narodne skupnosti od leta 1948 naprej: "V teh koledarjih so sodelovali številni avtorji in mi smo želeli vsebinsko bogastvo teh koledarjev narediti čim bolj dostopno širši javnosti." V prvih letih je bila zelo živa tudi povezava z zdomstvom v Argentini in Amerikah.

Besedilo je skeniralo podjetje iz Dolenjeke v Sloveniji, nato ga je koroško podjetje ilab digitaliziralo tako, da ga iskalnik prepozna po besedi. S pomočjo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so digitalizirali 71 koledarjev, kar je lahko zelo pomembno za slovensko zavest in identifikacijo na avstrijskem Koroškem. 

Digitalizirane koledarje Mohorjeve družbe Celovec najdete na spletni strani www.mohorjeva.info. Pri Mohorjevi razmišljajo, kako tudi ostalo gradivo, ki je nastalo v 170-ih letih, še močneje vključiti v splet in iz tega narediti nove medijske izdelke. Hren je ob tem omenil projekt Smart Tourist, ki želi predstaviti bogato literarno in kulturno dediščino in sodobne avtorje Karavank.

Dotaknili smo se tudi projekta Podarimo knjige, ki poteka že osemnajst let in pri njem so letos podprli tudi knjižnico naših rojakov v Čabru v Gorskem Kotarju.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu, Kultura

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...