Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu (foto: Matjaž Merljak)
Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu

Koledarji Celovške Mohorjeve na spletu

25.03.2019, 13:02 Matjaž Merljak

Celovška Mohorjeva družba je digitalizirala vse svoje koledarje. Ti izhajajo od leta 1948, na spletu je s tem brezplačno dostopnih več kot 12.000 strani, po katerih je omogočena tudi iskalna funkcija.

Direktor Karl Hren je v pogovoru za oddajo Slovencem po svetu in domovini podčrtal, da so to obsežne knjige z različnimi prispevki o Slovencih, še posebej Koroških Slovencih, tako da so ti zrcalo razvoja tega dela narodne skupnosti od leta 1948 naprej: "V teh koledarjih so sodelovali številni avtorji in mi smo želeli vsebinsko bogastvo teh koledarjev narediti čim bolj dostopno širši javnosti." V prvih letih je bila zelo živa tudi povezava z zdomstvom v Argentini in Amerikah.

Besedilo je skeniralo podjetje iz Dolenjeke v Sloveniji, nato ga je koroško podjetje ilab digitaliziralo tako, da ga iskalnik prepozna po besedi. S pomočjo Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu so digitalizirali 71 koledarjev, kar je lahko zelo pomembno za slovensko zavest in identifikacijo na avstrijskem Koroškem. 

Digitalizirane koledarje Mohorjeve družbe Celovec najdete na spletni strani www.mohorjeva.info. Pri Mohorjevi razmišljajo, kako tudi ostalo gradivo, ki je nastalo v 170-ih letih, še močneje vključiti v splet in iz tega narediti nove medijske izdelke. Hren je ob tem omenil projekt Smart Tourist, ki želi predstaviti bogato literarno in kulturno dediščino in sodobne avtorje Karavank.

Dotaknili smo se tudi projekta Podarimo knjige, ki poteka že osemnajst let in pri njem so letos podprli tudi knjižnico naših rojakov v Čabru v Gorskem Kotarju.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu , Kultura

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak) Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak)

Romanje na Višarje kljub dežju, deloma na daljavo

Na Svete Višarje sta včeraj vabila Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov na 33. Romanje treh Sloveniji. Zaradi zelo slabega vremena je bil okrnjen tako program kot tudi ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...