Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Akamasoa Argentina (foto: Svobodna Slovenija)
Akamasoa Argentina

Mladi rojaki sodelovali pri Akamasoa Argentina

18.03.2019, 13:03 Matjaž Merljak

Vsem je dobro znano delo slovenskega misijonarja na Madagaskarju Petra Opeke. Njegovemu zgledu je v Argentini sledil Gastón Viggo, ki ima že tri postojanke. V eni od teh so svojo pomoč ponudili mladi rojaki iz Buenos Airesa. Objavljamo zapis Maki Grohar iz Svobodne Slovenije.

Slovencem je dobro znan čudežni Akamasoa, mesto, ki ga je Peter Opeka zgradil s smetiščarji na Madagaskarju. Po njegovem zgledu je Gastón Viggo pričel isti projekt tukaj v Argentini: “Akamasoa Argentina”. Vodilna ideja njegovega dela je ista kot Petrova: ljudem vrniti dostojanstvo in v njih vzgajati vrednote: trdo delo, poštenost, urejenost, odpuščanje in vztrajnost.

V Argentini obstajajo že tri postojanke, in sicer glavna v Limi, blizu mesta Zárate, in dve v mestu Tigre. Začenjajo kot centri CONIN, ki se ukvarja s preprečevanjem otroške podhranjenosti, v naslednjih mesecih pa se načrtuje gradnjo skupnega centra, industrijske kuhinje in hidroponskega vrta, pozneje pa tudi prve hiše.

Mladi rojaki so pomagali
Mladi rojaki so pomagali © Svobodna Slovenija

V torek, 5. marca, ko je bil v Argentini dela prost dan, je okoli 30 mladih Slovencev obiskalo Akamasoa Argentina, in sicer postojanko v Limi. Gastón nas je prijazno sprejel in takoj vpeljal v delo. Karkoli smo delali, smo morali vzeti medse člana ene izmed družin, ki sodelujejo pri programu, kajti osnovna ideja je delo z njimi, in ne zanje. Tako smo po skupinah barvali in okraševali zunanje zidove, notranjost salona, kjer bo delovala srednja šola za starejše, ter raznih sob, ki se uporabljajo pri programu, gradili klopi in mize iz lesa, popravljali glavno stavbo, pa tudi pazili otroke, medtem ko so starši delali z nami. Med delom se je pa oglasila, po lepi slovenski navadi, ubrana večglasna pesem v različnih jezikih, tudi tista v malgaščini, ki smo jo zapeli Petru, ko je bil lani na obisku v Argentini. Opoldne pa so nas pogostili s klobasami na žaru, tako da smo kosili skupaj z družinami, ki sodelujejo pri programu in drugimi prostovoljci. Vrnili smo se pozno popoldne, utrujeni, a izredno srečni!

Sveta Mati Terezija iz Kalktute je rekla: »Ne moremo delati velikih stvari – delamo lahko le majhne stvari z veliko ljubeznijo ... Naše delo je le kapljica v oceanu, a če te kapljice ne bi bilo, bi nekaj v morju manjkalo.« To smo v živo občutili vsi, ki smo sodelovali pri prostovoljnem delu. Upajmo, da bo v bodoče še mnogo takih priložnosti! Vabimo pa vse, da po svojih močeh pomagate projektu »Akamasoa Argentina«, najsi bo z delom, materialno pomočjo ali molitvijo.

Konkretna pomoč mladih
Konkretna pomoč mladih © Svobodna Slovenija

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...