Damijana Medved
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Koroška poje 2019 (foto: KKZ)
Koroška poje 2019

To nedeljo bo Koroška poje 2019

07.03.2019, 06:35 Matjaž Merljak

Krščanska kulturna zveza (KKZ) pripravlja tradicionalno pomladansko pevsko srečanje, ki ga posveča Pavletu Kernjaku ob 120-letnici rojstva in 40-letnici smrti.

V slovenskih kulturnih in prosvetnih društvih na Koroškem je pevska dejavnost v raznih sestavah močno razvita in lepša dober del kulturnih sporedov vse leto. Koncerti se vrstijo ob raznih praznikih, dogodkih in letnih časih, posebej veliko pa je »vigrednih« koncertov raznih društev in skupin.

Nedeljska popoldanska pevska prireditev na največjem odru koroške prestolnice (v Domu glasbe v Celovcu, v nedeljo 10. marca 2019 ob 14.30) bo pokazala raznoliko in pisano pevsko dejavnost manjših pevskih zasedb na Koroškem, po drugi strani pa naj spomni tudi na velikega glasbenega ustvarjalca, ki je s svojim opusom močno zaznamoval podobo dvojezične Koroške. Za vstopnice se obrnite na KKZ.

Pavle Kernjak, znani koroški skladatelj, harmonizator ljudskih pesmi, organist in zborovodja, je motiviko za svoje pesmi našel v neposrednem okolju, besedila za svoje pesmi pa je po potrebi napisal tudi sam. Poleg lastnih skladb je zapisal tudi veliko narodnih pesmi in jih v prirejeni obliki obvaroval pozabe. Njegove pesmi in priredbe se pojejo na vseh odrih, kjer zadoni slovenska pesem. Značilnost Kernjakove glasbe je predvsem v njeni preprostosti, s katero je na mah osvojil tako pevce kot tudi poslušalce, ter v njegovi»zavidanja vredni spretnosti za zlito povezovanje narodnih pesmi v vsebinsko zaokrožene venčke,« kakor je o njem povedal Radovan Gobec.

Koroška poje bo tokrat potekala kot koncert malih vokalnih skupin. Nastopajo:

• Kvintet bratov Smrtnik, Korte

• Oktet Suha

• Dekleta Smrtnik, Obirsko

• Kežarjevi vnuki, Šentprimož

• Kvartet 4 U, Rož

• Tercet Tri rože, Šentjakob

• Vokalna skupina Klika, Železna Kapla

• Vokalno-instrumentalna skupina Sanje, Suha

• Vokalna skupina AnTaMiNa, Dobrla vas

• Agnes Schnabl & Petra Schnabl-Kuglitsch, Straja vas

• Ženska vokalna skupina Rupa-Peč, Italija (gostje koncerta)

Glasbena spremljava: Ana Tijssen - klavir; Christian Filipič - prečna flavta; Roman Pechmann – harmonika

Vsaka skupina se bo predstavila s svojim čisto posebnim pevskim sporedom. Vse skupine pa bodo sodelovale tudi v kanonu, ki ga je po motivih Pavleta Kernjaka za koncert napisal Edi Oraže. Ti motivi bodo kot rdeča nit skozi cel koncert. Za zaključek bodo tudi skupno zapele pesem Pomlad Pavleta Kernjaka.

Več o srečanju Koroška poje 2019 nam je v oddaji Slovencem po svetu in domovini povedala tajnica KKZ Zalka Kelih-Olip.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu , Kultura

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...