Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik

Dekliški zbor sv. Stanislava navdušil rojake

04.03.2019, 11:24 Matjaž Merljak

Dekliški zbor sv. Stanislava pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič se je na poti na mednarodno tekmovanje v Kansas Cityju ustavil pri rojakih v Hamiltonu in Torontu v Kanadi ter v Clevelandu v ZDA.

V sredo, 20. februarja 2019, je v anglikanski cerkvi Christ's Church Cathedral v Hamiltonu, na povabilo Hamilton Children's Choir, nastopil Dekliški zbor sv. Stanislava iz Ljubljane. Skupina šteje 40 deklet med 16. in 19. letom starosti, z njimi pa so še spremljevalci. Na svoji turneji po delu Kanade in Združenih držav, so se najprej zaustavili na Niagara-on-the-Lake, si ogledali Niagarske slapove in znamenitosti okrog, vmes pa se pripravljati tudi za nastop. V sredo zjutraj so se ustavili v naši župniji.

V dvorani so imeli vajo. Nancy Taylor-Dundek in Jožica Vegelj sta jima pripravile malo kosila, potem pa so si pogledali še cerkev in odhiteli v cerkev Christ 's Church Cathedral, kjer so imeli skupaj z Hamilton Children's Choir -Ilumini, skupno vajo za večerni koncert. Koncert se je začel ob pol osmih zvečer. Zaradi napovedi ledenega dežja je bil obisk bolj skromen. So pa zato tisti, ki so se le prišli, imeli kaj slišati in videti ob nastopu obeh zborov. Koncert je začel Hamiltonski zbor pod vodstvom njihove voditeljice Zimfire Poloz, mednarodno priznane zborovske umetnice v oblikovanju mladih glasov. S svojim zborom se vsako leto udeležuje mednarodnih tekmovanj. In na enem od njih sta se spoznale tudi s Heleno Fojkar Zupančič, ki vodi dekliški zbor sv. Stanislava.

Nastop v cerkvi v Hamiltonu.jpg
Nastop v cerkvi v Hamiltonu.jpg © Vestnik slovenske župnije Hamilton

Drugi del koncerta je nadaljeval dekliški zbor. Ni bilo samo petje, ampak tudi odlična koreografija in interpretacija pesmi v različnih jezikih. In ko smo občudovali pevske in igralske sposobnosti deklet, se je marsikomu orosilo oko. Izjemno doživetje, še posebej ob skupnem nastopu obeh zborov in zaključni pesmi, »Lejku noč« so pustila dekleta vsem navzočim nepozabno doživetje in izkušnjo, česa vse so mladi sposobni doseči ob dobrih voditeljih.

Po končanem večeru so otroci hamiltonskega zbora povabili naša dekleta na njihove domove, kjer so prespali. V četrtek zjutraj pa se je zbor odpravil naprej proti Torontu, kjer so si med dnevom ogledali mesto, zvečer pa so imeli nastop v cerkvi Marije Brezmadež-ne na Brown's Line. V petek pa so že podali naprej proti Clevelandu, kjer so prav tako imeli nastopa v obeh slovenskih cerkvah, pri sv. Vidu in Mariji Vnebovzeti. Od tam pa potem nadaljevali pot do Kansas Cityja, kjer se bodo udeležili mednarodnega tekmovanja.

(Vir: Vestnik Slovenske župnije v Hamiltonu)

Skupinska fotografija obeh zborov
Skupinska fotografija obeh zborov © Vestnik slovenske župnije Hamilton

Zgoraj prisluhnite še izjavi Marije Ahačič Pollak, Glas kanadskih Slovencev, o nastopu, ki ga je zbor imel 21. februarja v župniji Brezmadežne v Torontu: "To je bil eden najboljših koncertov. Program je bil odličen, dirigentka samo občudovanja vredna. Obisk je bil izreden, cerkev je bila polna hvaležnih poslušalcev, čeprav je bil koncert na delavni dan in v sredi tedna."

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...