Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Marcel KrekMarcel Krek
Jonathan Gregorič (foto: Matjaž Merljak)
Jonathan Gregorič

Avsenik je moj vzornik

Slovenci po svetu | 05.03.2019, 10:55 Matjaž Merljak

V Begunjah na Gorenjskem so se 9. in 10. februarja 2019 zbrali mladi glasbeniki iz Slovenije in tujine. V diatonični in klavirski harmoniki so se pomerili za nagrado Avsenik 2019. Med 110-imi udeleženci je bil tudi 16-letni Jonathan Gregorič iz okolice Toronta v Kanadi. Dosegel je zlato priznanje.

Z očetom Michaelom in 17-letnim bratom Nicolasom so se oglasili v našem studiu. Oče je dejal, da je z rezultatom 97,57 zelo zadovoljen, sploh zato, ker nima fizičnega mentorja, ampak vso pomoč pri učenju dobi preko interneta. Sodeluje s Klemenom Rošarjem, prej pa z Mihom Debevcem. Michael Gregorič je bil član zasedbe Planinski kvintet, vsi štirje otroci so poslušali njega in ženo, ki tudi igra pri enem od narodnozabavnih ansamblov.

Jonathan je dejal, da je, da je mislil, da mu bo šlo slabše in je zadovoljen z rezultatom, ki ga je dosegel. "Glasba je doma v naši družini. Stari oče igra bas, dva strica igrata harmoniko. Glasbo imam v krvi. Harmonika mi je všeč."

Jonathan, Michael in Nicolas Gregorič
Jonathan, Michael in Nicolas Gregorič © Matjaž Merljak
Glede vzornika pa pravi: "Avsenik je bil moj vzornik, veliko njegovih pesmi me je nagovarjalo. Drugi vzornik je Lojze Slak, zaljubil sem se v njegove pesmi, tako še dan danes igram na harmoniko."

To, da je stal na Avsenikovem odru v Begunjah je bilo zanj nekaj posebnega, presenetilo ga je tudi, da je bilo tam tako veliko tekmovalcev, da je dobil veliko točk, poleg tega so ga presenetili številni dobri talenti. Dejal je še, da ga bo rezultat spodbudil, da bo šel naprej, na naslednjo stopnico v znanju, in da bo igral harmoniko do konca svojega življenja.

Prisluhnite pogovoru

 

Slovenci po svetu