Maja MorelaMaja Morela
Aleš KarbaAleš Karba
Rok MihevcRok Mihevc
Jure Sešek (foto: )
Jure Sešek

Hvala za 104.250 evrov!

| 05.03.2019, 17:23 Jure Sešek

Že nekaj let imam občutek, da bi svoje razmišljanje po Pustni Sobotni iskrici lahko kar prepisal, da bi lahko znova prebral tisto, kar smo vam, dragi poslušalci, sporočali pred letom, pa pred dvema, tremi … Zdi se mi, da bi lahko enako zavpil: „Hvala!“, tako, kot smo že šestnajstkrat pred letošnjim pustnim plesom z dobrim namenom. Pa ne bi bilo prav. Vsako leto imamo drugačen namen, vedno znova pred pustom veliko dvomov in skrbi, vsako leto pa tudi, hvala Bogu in vam, iskren razlog za zahvalo po njem.

Zato: iskrena hvala, ker ste slišali glas iz Ugande, hvala, ker zaupate misijonarju, našemu radiu in Misijonskemu središču Slovenije. Hvala, ker razumete, da ima sobota enkrat na leto drugačen radijski program, naš glas pa je podoben lajni. Saj lepo zveni, prijazno poje, a se ponavlja. Le zato, ker se zavedamo, da ni druge poti do uspeha.

Hvaležni se zavedamo, da naše akcije brez vaše pomoči sploh ne bi bilo. Brez vaših darov bi ne bilo šole na Madagaskarju, čolnov na Amazonki, riža na Madagaskarju, šole v Kambodži, mleka v mnogih slovenskih družinah, ki živijo v pomanjkanju, sobe za umirjanje v bolnišnici Stara gora, varne hiše za mladino v ukrajinski Balti, vsakodnevnih toplih obrokov na šoli v etiopski Gambeli … Brez vaših darov bi bila tudi samozavest radijskih sodelavcev bolj skromna. Tako pa se zavedamo, da imamo poslušalce z dobrimi srci, da za našim delom stoji armada človekoljubnih darovalcev, množica poslušalcev, ki nam zaupate. Kaj reči drugega, kot hvala.

Hvala, ker ste bili z nami, hvala, ker cenite naše delo, trud in se tudi sami zavedate, da smo močnejši, kadar stopimo skupaj. V sodelovanju z Misijonskim središčem Slovenije smo bili letos zazrti v Ugando, na misijon Atede pri mestu Gulu, kjer deluje slovenski misijonar Danilo Lisjak. Več kot trideset let je že predan črni celini, zadnjih osem let v Atedah gradi skupnost okoli župnijske cerkve, misijona, osnovne šole in ostalega. Področje, na katerem živi več kot trideset tisoč ljudi, ne premore nobene zdravstvene ustanove. Otroci umirajo brez možnosti pomoči, matere rojevajo v slamnjačah, malarija mori po vaseh …

Zaradi vaše dobrote lahko rečemo, da bodo začeli graditi zdravstveni center za otroke in matere, bolnišnico, ki bo predstavljala varno zavetje za mnoge, ki besede „bolnišnica“ niti ne poznajo. Do ponedeljkovega jutra ste naši poslušalci (v telefonski akciji in na pustnem plesu) darovali 104.250 evrov. Znesek raste tudi danes.

Veseli in hvaležni vam iskreno stiskamo roko in se zahvaljujemo za vašo pomoč. Hvala, ker ste našemu plesu dodali vsebino, hvala za nasmehe, ki ste jih prinesli v Šentvid, hvala za darove, ki bodo risali nasmeh pomoči potrebnim v Ugandi.

Misijonar Danilo piše: "Iskrena hvala vsem! Verjamem, da dobrota ne bo prenehala osrečevati, dokler bomo živeli. Na tej naši rdeči zemlji bodo pristali vaši darovi, zgradili bomo bolnišnico za ljudi, ki velikodušno sprejemajo življenja ... Afrika je polna življenja in temu življenju ste se odzvali, hvala!" Misijonar pravi, da je ob naši skupni akciji spoznal kakšna je lahko vloga medijev v tem svetu. Lahko gradijo, zmorejo tudi rušiti, lahko tolažijo in opogumljajo, lahko pa perejo možgane in zavajajo nekritične ljudi. „Vi ste na Jezusovi bojni frontni liniji blagrov.“, pravi. Ko je pisal v nedeljo, je sporočil, da komaj čaka, da bo veselo novico sporočil ljudem pri maši. Pri sv. Petru na misijonu Atede je bilo zato zagotovo slišati ploskanje, vriskanje, jodlanje in petje. Vsem darovalcem je sporočil: „Še posebej bomo molili za vas, za vse, ki ste nam v soboto izkazali dobroto in veliko ljubezen.“

Glavni urednik Radia Ognjišče Franci Trstenjak dodaja: „Tudi letos se je pokazalo in dokazalo, kako stiska in potreba v misijonskih deželah nagovorita naše poslušalce, ki velikodušno odprejo svoje srce in darujejo. Kakor z radijskih valov, v imenu misijonarjev, prihaja iskrena beseda „prosim“, tako tudi v njihovem imenu kličemo „hvala“.“ Vsem! Darovalcem, prostovoljcem, sodelavcem, glasbenikom, maškaram, gasilcem, Zavodu sv. Stanislava, vsem marljivim rokam na to lepo pustno soboto.

Prepričan sem, da je v temeljih tudi molitev mnogih, ki našo dobrodelno akcijo spremljate s sklenjenimi rokami. Z nami so bile v soboto povezane redovne skupnosti v Ukrajini, Sloveniji, misijonarji, ki so v minulih letih že bili deležni vaše dobrote, mnogi, ki so srčno povezani z misijoni in številni, za katere nikoli ne bomo izvedeli, pa smo vendar hvaležni.

Naj končam z besedami misijonarja Danila, ob katerega delu smo odkrivali predanost Gospodu in ubogim ljudem. Takole končuje svojo in našo zahvalo vsem, ki ste bili kamenček v mozaiku uspeha Pustne Sobotne iskrice 2019: „Toplo se zahvaljujem vsem, ki ste si nadeli masko zaradi pomoči našim ljudem. Veselje prihaja iz Božje bližine, Gospod nam daje porcijo veselja! Naj bo prisotno v vaših hišah, naj žari iz oči vaših otrok. Božji blagoslov, ki bo prišel iz vaše dobrote, naj živi v vaših družinah. Hvala!

Nasvidenje prihodnje leto. Stisk gotovo ne bo zmanjkalo, slovenskih misijonarjev, ki jih rešujejo, tudi ne. Hvala jim. Za zgled.

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...