Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Papež gre na letalo (foto: Radio Vatikan)
Papež gre na letalo

V Maroku islam prihodnosti

30.03.2019, 05:20 Marta Jerebič

Islam in migranti. To sta dve temi, ki bosta danes in jutri v ospredju papeževega obiska v Maroku. V tej muslimanski državi živi le 30 tisoč katoličanov. Večinoma gre za študente in delavce ter migrante iz podsaharske Afrike, ki iščejo boljše življenje v Evropi. Kot pišejo analitiki, Maroko živi islam prihodnosti. A vseeno na področju verske svobode ostajajo težave. Kristjani pričakujejo, da bo papež podprl njihova prizadevanja po polni svobodi veroizpovedi.

Potem ko so Casablanco leta 2003 pretresli teroristični napadi, je maroški kralj Mohamed VI., ki je znan po nasprotovanju fundamentalizmu, pred štirimi leti v prestolnici Rabat ustanovil inštitut za imame in pridigarje. V njem se izobražujejo moški in ženske iz podsaharske Afrike, pa tudi Evrope, zlasti Francije in Belgije.

»Papež bo s svojim obiskom na inštitutu podprl ta zmerni, strpni islam, ki je odprt za druge in ki ga Maroko kot model predlaga celotnemu svetu, v nasprotju s radikalnimi in fundamentalističnimi tokovi, ki so v številnih državah,« je za Vatican News pojasnil nadškof v Rabatu, Cristobal Romero.

Papež v inštitutu ne bo imel govora. Kot so pojasnili v Vatikanu, bo besedo dal študentom. Pričevala bosta bodoči afriški in evropski imam.

Naslednji pomemben poudarek papeževega obiska bo srečanje z migranti in begunci. V Maroku je, potem ko so jim bile zaprte druge poti, obtičalo 180 tisoč migrantov iz podsaharske Afrike, od tega jih 4 tisoč oskrbuje Karitas.

Nedelja bo namenjena katoličanom. Skupnost sestavlja približno 30 tisoč vernikov in iz leta v leto raste, tako da se v zadnjem času govori že o pravem pojavu spreobrnjenj, kar je v nekaterih primerih privedlo celo do prijav. Za prozelitizem je zagrožena kazen do treh let zapora. Katoličani od papeža pričakujejo poziv k verski strpnosti. Maše z njim naj bi se udeležili 10 tisoč vernikov.

To bo 28. mednarodno potovanje papeža Frančiška, že drugo letošnje v muslimansko državo, potem ko je bil februarja v Združenih arabskih emiratih.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...