Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Logotip papeževega obiska Madagaskarja, Mozambika in Mavricija (foto: Vatican News)
Logotip papeževega obiska Madagaskarja, Mozambika in Mavricija

Papež bo obiskal Petra Opeko

28.03.2019, 10:52 Marjana Debevec

Vse je pripravljeno na papežev obisk Maroka, kjer bo eden od osrednjih dogodkov srečanje z migranti. Predstavniki tamkajšnjih kristjanov so mu pisali, naj v državi, ki jo bo obiskal ta konec tedna, posreduje za versko svobodo. Medtem pa je iz Vatikana prišla novica, da bo sveti oče v začetku septembra obiskal Mozambik, Madagaskar in Mavricij.

Maroko ne bo edina afriška država, ki jo bo papež obiskal v tem letu. Vatikan je namreč potrdil njegov obisk Mozambika, Madagaskarja in Mavricija. Prvi dve državi veljata za najrevnejši na svetu. »Ta revščina, dragi prijatelji, ne prihaja iz neba. To revščino so povzročili tisti, ki so vodili državo že 55 let, ker njihovo pojmovanje oblasti ni bilo služenje, ampak je bilo v prid njih in njihovim družinam,« je leta 2015 na Gala Koncertu Radia Ognjišče povedal slovenski misijonar na Madagaskarju Peter Opeka, ki pa se pred to bedo ni vdal.

Že povsem razosebljene brezdomce iz smetišč in ulic malgaške prestolnice Antananarivo je usposobil za samostojno življenje, z delom in finančno osamosvojitvijo ter z izobrazbo otrok in mladine.

S pomočjo svojih predanih sodelavcev Malgašev je bilo v programih njegovega gibanja Akamasoa pomoči deležnih več kot pol milijona najrevnejših Malgašev. »In mi delamo, delamo. Naši možje delajo, žene delajo. In žene, ki delajo v kamnolomu – vam rečem, da se pred njimi odkrijem. In da pred njimi včasih dobim novo moč, da nadaljujemo naš boj za dostojanstvo vsakega reveža,« še pravi Opeka, ki se je s svetim očetom srečal lansko leto.

Peter Opeka v Akamasoi
Peter Opeka v Akamasoi © Izidor Šček

Frančišek mu je takrat dejal, da bi rad obiskal Akamasoo, kjer v osemnajstih vaseh dostojanstveno živi kar 23.000 ljudi. Z njimi se bo srečal v začetku septembra, kar je obenem gotovo tudi veliko priznanjem vsem misijonarjem, ki svoje življenje darujejo za služenje najbolj ubogim in pozabljenim.

Pedro Opeka in papež Frančišek
Pedro Opeka in papež Frančišek © Tomaž Mavrič

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...