Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Logotip papeževega obiska Madagaskarja, Mozambika in Mavricija (foto: Vatican News)
Logotip papeževega obiska Madagaskarja, Mozambika in Mavricija

Papež bo obiskal Petra Opeko

Slovenija | 28.03.2019, 10:52 Marjana Debevec

Vse je pripravljeno na papežev obisk Maroka, kjer bo eden od osrednjih dogodkov srečanje z migranti. Predstavniki tamkajšnjih kristjanov so mu pisali, naj v državi, ki jo bo obiskal ta konec tedna, posreduje za versko svobodo. Medtem pa je iz Vatikana prišla novica, da bo sveti oče v začetku septembra obiskal Mozambik, Madagaskar in Mavricij.

Maroko ne bo edina afriška država, ki jo bo papež obiskal v tem letu. Vatikan je namreč potrdil njegov obisk Mozambika, Madagaskarja in Mavricija. Prvi dve državi veljata za najrevnejši na svetu. »Ta revščina, dragi prijatelji, ne prihaja iz neba. To revščino so povzročili tisti, ki so vodili državo že 55 let, ker njihovo pojmovanje oblasti ni bilo služenje, ampak je bilo v prid njih in njihovim družinam,« je leta 2015 na Gala Koncertu Radia Ognjišče povedal slovenski misijonar na Madagaskarju Peter Opeka, ki pa se pred to bedo ni vdal.

Že povsem razosebljene brezdomce iz smetišč in ulic malgaške prestolnice Antananarivo je usposobil za samostojno življenje, z delom in finančno osamosvojitvijo ter z izobrazbo otrok in mladine.

S pomočjo svojih predanih sodelavcev Malgašev je bilo v programih njegovega gibanja Akamasoa pomoči deležnih več kot pol milijona najrevnejših Malgašev. »In mi delamo, delamo. Naši možje delajo, žene delajo. In žene, ki delajo v kamnolomu – vam rečem, da se pred njimi odkrijem. In da pred njimi včasih dobim novo moč, da nadaljujemo naš boj za dostojanstvo vsakega reveža,« še pravi Opeka, ki se je s svetim očetom srečal lansko leto.

Peter Opeka v Akamasoi
Peter Opeka v Akamasoi © Izidor Šček

Frančišek mu je takrat dejal, da bi rad obiskal Akamasoo, kjer v osemnajstih vaseh dostojanstveno živi kar 23.000 ljudi. Z njimi se bo srečal v začetku septembra, kar je obenem gotovo tudi veliko priznanjem vsem misijonarjem, ki svoje življenje darujejo za služenje najbolj ubogim in pozabljenim.

Pedro Opeka se je s papežem Frančiškom srečal lani v Vatikanu
Pedro Opeka in papež Frančišek © Tomaž Mavrič

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.