Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc
Logotip papeževega obiska Madagaskarja, Mozambika in Mavricija (foto: Vatican News)
Logotip papeževega obiska Madagaskarja, Mozambika in Mavricija

Papež bo obiskal Petra Opeko

28.03.2019, 10:52 Marjana Debevec

Vse je pripravljeno na papežev obisk Maroka, kjer bo eden od osrednjih dogodkov srečanje z migranti. Predstavniki tamkajšnjih kristjanov so mu pisali, naj v državi, ki jo bo obiskal ta konec tedna, posreduje za versko svobodo. Medtem pa je iz Vatikana prišla novica, da bo sveti oče v začetku septembra obiskal Mozambik, Madagaskar in Mavricij.

Maroko ne bo edina afriška država, ki jo bo papež obiskal v tem letu. Vatikan je namreč potrdil njegov obisk Mozambika, Madagaskarja in Mavricija. Prvi dve državi veljata za najrevnejši na svetu. »Ta revščina, dragi prijatelji, ne prihaja iz neba. To revščino so povzročili tisti, ki so vodili državo že 55 let, ker njihovo pojmovanje oblasti ni bilo služenje, ampak je bilo v prid njih in njihovim družinam,« je leta 2015 na Gala Koncertu Radia Ognjišče povedal slovenski misijonar na Madagaskarju Peter Opeka, ki pa se pred to bedo ni vdal.

Že povsem razosebljene brezdomce iz smetišč in ulic malgaške prestolnice Antananarivo je usposobil za samostojno življenje, z delom in finančno osamosvojitvijo ter z izobrazbo otrok in mladine.

S pomočjo svojih predanih sodelavcev Malgašev je bilo v programih njegovega gibanja Akamasoa pomoči deležnih več kot pol milijona najrevnejših Malgašev. »In mi delamo, delamo. Naši možje delajo, žene delajo. In žene, ki delajo v kamnolomu – vam rečem, da se pred njimi odkrijem. In da pred njimi včasih dobim novo moč, da nadaljujemo naš boj za dostojanstvo vsakega reveža,« še pravi Opeka, ki se je s svetim očetom srečal lansko leto.

Peter Opeka v Akamasoi
Peter Opeka v Akamasoi © Izidor Šček

Frančišek mu je takrat dejal, da bi rad obiskal Akamasoo, kjer v osemnajstih vaseh dostojanstveno živi kar 23.000 ljudi. Z njimi se bo srečal v začetku septembra, kar je obenem gotovo tudi veliko priznanjem vsem misijonarjem, ki svoje življenje darujejo za služenje najbolj ubogim in pozabljenim.

Pedro Opeka in papež Frančišek
Pedro Opeka in papež Frančišek © Tomaž Mavrič

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...