Jure SešekJure Sešek
Aleš KarbaAleš Karba
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Papež v rimski mestni hiši (foto: vaticannews.va)
Papež v rimski mestni hiši

Papež v rimski mestni hiši: Rim naj bo učitelj sprejemanja

Cerkev po svetu | 26.03.2019, 13:42 Marta Jerebič

Mesto Rim naj ohranja svojo zgodovinsko plemenitost, naj bo učitelj sprejemanja. To je bilo papeževo priporočilo ob današnjem obisku v rimski mestni hiši. Prebivalce večnega mesta pa je spodbudil, naj skrbijo drug za drugega ter se medsebojno spoštujejo.

Do papeževega obiska v rimski mestni hiši je prišlo manj kot teden dni potem, ko so jo pretresli škandali korupcije, preiskave in aretacije. Frančišek je poudaril, da mora imeti Rim primerne zakone in financiranje, njegov sij ne sme zbledeti.

Večno mesto je opisal kot veliko skrinjo duhovnih, zgodovinskih, umetniških in institucionalnih zakladov, kraj, v katerem danes živi tri milijone ljudi. Spomnil je na tradicionalno gostoljubje mesta:

»Rim, gostoljubno mesto, je poklicano sprejemati in vključevati, spreminjati napetosti in probleme v priložnosti za srečanje in rast. Rim, ki ga zaznamuje kri mučencev, naj iz svoje kulture črpa ustvarjalnost in dejavno ljubezen, s tem pa presega strahove, ki bi lahko ustavili pobude in možne poti.«

Rim mora biti torej tudi v današnjih spremenjenih okoliščinah svetilnik civilizacije in sprejemanja, je dejal papež in povabil, naj se v zvezi z migranti ne bojijo dobrote in dejavne ljubezni.

Nenapovedan obisk lateranske univerze

Sveti oče se je na poti v mestno hišo nenapovedano ustavil še na lateranski univerzi, kjer je na presenečenje vseh vodil postne meditacije.

Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...