Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup

Prve naloge novega nuncija v Celju in Novem mestu

20.03.2019, 13:52 Marta Jerebič

Prva večja naloga novega nuncija v Sloveniji, nadškofa Jean-Marija Speicha, ki ga je papež na to mesto imenoval včeraj, bo iskanje kandidata za novega celjskega in novega novomeškega škofa.

Nuncij, ki je tudi vodja diplomatskega zbora v neki državi, se bo ob prihodu v Slovenijo seznanil z državnimi in cerkvenimi oblastmi, slovensko pravno ureditvijo, posebej s področja verske svobode.

Ker celjsko škofijo po upokojitvi škofa Stanislava Lipovška vodi upravitelj, ga že takoj čaka konkretna naloga iskanja kandidata za celjskega škofa.

»Ena izmed njegovih nalog je predložiti Svetemu sedežu imena kandidatov in izvesti poizvedovalne postopke o tistih, ki bodo za škofovsko dostojanstvo imenovani,« je pojasnil mag. kanonskega prava Sebastijan Valentan.

Hkrati se bo začelo tudi iskanje kandidata za novomeškega škofa. Andrej Glavan je namreč oktobra lani ob svojem 75. letu starosti podal odpoved papežu, ta pa mu je službo podaljšal za eno leto.

Mag. Valentan je naštel še naslednje naloge, ki jih papežev odposlanec opravlja v neki državi: »Utrjuje vezi s škofi in državo in oblastmi, Sveti sedež obvešča o razmerah, v katerih se Cerkve nahajajo, lahko tudi daje nasvete in pomaga škofom, vzdržuje stike s škofovsko konferenco. Posebna in pomembna naloga pa je tudi, da z državnimi oblastmi razpravlja o vprašanjih, ki se tičejo odnosov Cerkev – država in da pospešuje sklenitev sporazumov in drugih dogovorov.«

Odprta vprašanja so znana. »Gre za vprašanje šolstva, vojaškega ordinariata, denacionalizacije, ovrednotenje dela duhovnikov in verskih delavcev, pa tudi vzdrževanje sakralnih objektov, kajti kot vemo, je začel krožiti predlog, da bi sakralne objekte dodatno obremenili, obdavčili.«

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...