Matjaž Merljak
Andrej Jerman
Rok Mihevc

Prve naloge novega nuncija v Celju in Novem mestu

20.03.2019, 13:52 Marta Jerebič

Prva večja naloga novega nuncija v Sloveniji, nadškofa Jean-Marija Speicha, ki ga je papež na to mesto imenoval včeraj, bo iskanje kandidata za novega celjskega in novega novomeškega škofa.

Nuncij, ki je tudi vodja diplomatskega zbora v neki državi, se bo ob prihodu v Slovenijo seznanil z državnimi in cerkvenimi oblastmi, slovensko pravno ureditvijo, posebej s področja verske svobode.

Ker celjsko škofijo po upokojitvi škofa Stanislava Lipovška vodi upravitelj, ga že takoj čaka konkretna naloga iskanja kandidata za celjskega škofa.

»Ena izmed njegovih nalog je predložiti Svetemu sedežu imena kandidatov in izvesti poizvedovalne postopke o tistih, ki bodo za škofovsko dostojanstvo imenovani,« je pojasnil mag. kanonskega prava Sebastijan Valentan.

Hkrati se bo začelo tudi iskanje kandidata za novomeškega škofa. Andrej Glavan je namreč oktobra lani ob svojem 75. letu starosti podal odpoved papežu, ta pa mu je službo podaljšal za eno leto.

Mag. Valentan je naštel še naslednje naloge, ki jih papežev odposlanec opravlja v neki državi: »Utrjuje vezi s škofi in državo in oblastmi, Sveti sedež obvešča o razmerah, v katerih se Cerkve nahajajo, lahko tudi daje nasvete in pomaga škofom, vzdržuje stike s škofovsko konferenco. Posebna in pomembna naloga pa je tudi, da z državnimi oblastmi razpravlja o vprašanjih, ki se tičejo odnosov Cerkev – država in da pospešuje sklenitev sporazumov in drugih dogovorov.«

Odprta vprašanja so znana. »Gre za vprašanje šolstva, vojaškega ordinariata, denacionalizacije, ovrednotenje dela duhovnikov in verskih delavcev, pa tudi vzdrževanje sakralnih objektov, kajti kot vemo, je začel krožiti predlog, da bi sakralne objekte dodatno obremenili, obdavčili.«

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...