Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Tone Gorjup

Novi nuncij v Sloveniji iz Francije

19.03.2019, 12:42 Marta Jerebič

Slovenija je na današnji praznik sv. Jožefa dobila novega apostolskega nuncija. Papež je na to mesto imenoval nadškofa Jean-Marija Speicha, ki je hkrati tudi predstavnik Svetega sedeža na Kosovu.

64-letni msgr. Jean-Mariea Speicha se je rodil v francoskem mestu Strasbourg. Za seboj ima že bogato diplomatsko kariero. Doslej je služboval na nunciaturah na Haitiju, v Nigeriji, Boliviji, Kanadi, Nemčiji, Veliki Britaniji, Egiptu, Španiji in Andori ter na Kubi. Od leta 2008 je bil odgovoren za frankofonski oddelek pri Državnem tajništvu Svetega sedeža, leta 2013 ga je papež imenoval za apostolskega nuncija v Gani.

Msgr. Jean-Marie Antoine Joseph Speich se je rodil 15. junija 1955 v francoskem mestu Strasbourg. Leta 1979 je v Strasbourgu diplomiral iz teologije, leta 1982 je v Rimu diplomiral iz dogmatične teologije in leta 1983 iz kanonskega prava prav tako v Strasbourgu.

V duhovnika je bil posvečen 9. oktobra 1982 ter med letoma 1982 in 1984 je opravljal duhovniško službo v župniji St. Vincent de Paul v Nadškofiji Strasbourg.

Izobraževanje za vatikansko diplomatsko službo je začel leta 1984 in ga je sklenil leta 1986, med tem pa je leta 1984 pridobil magisterij, leta 1986 pa doktorat iz kanonskega prava.

Nadškof Speich govori alzaški, francoski, nemški, italijanski, angleški in španski jezik ter razume portugalsko, flamsko, latinsko in grško.

Predsednik slovenske škofovske konference, nadškof Stanislav Zore je novemu nunciju v imenu krajevne Cerkve izrazil obilo Božjega blagoslova pri delu ter mu izrekel dobrodošlico v naši domovini.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Cerkev na Slovenskem , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...