Petra StoparPetra Stopar
Evtanazija, zdravniška postelja (foto: Pixabay)
Evtanazija, zdravniška postelja

AVDIO: Življenje vredno le, ko je učinkovito?

Slovenija | 12.03.2019, 15:03 Marjana Debevec

Je človeško življenje vredno samo po sebi, ali le takrat, ko je sposobno proizvajati? To je eno od vprašanj, ki se odpirajo ob zadnjih polemikah o uzakonitvi evtanazije. Slovensko zdravniško društvo zato jutri pripravlja posvet, na katerem se bodo tega pomembnega vprašanja dotaknili strokovnjaki z različnih področij.

Ankete, ki krožijo po spletu, vas preprosto sprašujejo, ali ste za evtanazijo. Toda tako pomembnega vprašanja se moramo lotiti veliko bolj poglobljeno. Zato Slovensko zdravniško društvo jutri pripravlja posvet, na katerem bodo spregovorili strokovnjaki s strani medicine, paliativne oskrbe, psihologije in filozofije. Zaskrbljujoč je namreč podatek, da v državah, kjer je takšna smrt uzakonjena, število evtanazij vsako leto narašča.

»Na Nizozemskem je bila dana pobuda, da bi vsakdo, potem ko dopolni 70 let, imel že samo zaradi tega pravico do evtanazije, ne oziraje se na to, kakšno je njegovo zdravstveno stanje. To pomeni posreden pritisk na tiste, starejše nad 70 let, še posebej pa na tiste, ki so bolni, ali ki so v breme svojih svojcev ali družbe, naj se odstranijo,« je povedal predsednik Komisije za medicinsko etiko dr. Božidar Voljč.

Že sedaj so se nam oglasile nekatere invalidne, ostarele in bolne osebe, ki so izrazile svojo tesnobo in strah ob javnih razpravah o evtanaziji. Dobile so namreč občutek, da si družba želi, da bi čim prej izginile.

S tem pa dajemo tudi negativno sporočilo prihodnjim rodovom, pravi filozof dr. Borut Ošlaj. »Kakšno sporočilo bi s tem ukrepom dajali najmlajšim, otrokom, ki bi bili naenkrat soočeni s tem, kako preprosto se je mogoče znebiti trpljenja, ne pa bedeti ob trpečem in mu pomagati

Ob tem se odpira vprašanje naše človečnosti: ali je človek res vreden samo takrat, ko je učinkovit in sposoben proizvajati, ali pa ima življenje vrednost samo po sebi. »Če sprejmemo, da bomo ločili življenje, ki je samega sebe vredno, od tistega, ki tega ne izpolnjuje, bodo zelo hitro o življenju drugih odločali drugi,« pravi dr. Voljč.

Slovenija, Politika
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.