Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Logotip papeževega obiska Bolgarije in Makedonije (foto: Vatican News)
Logotip papeževega obiska Bolgarije in Makedonije

Papež maja v Severno Makedonijo in Bolgarijo

Svet | 11.03.2019, 11:32 Marjana Debevec

Papež Frančišek se bo v začetku maja odpravil v našo bližino. Obiskal bo namreč Bolgarijo in Severno Makedonijo. Tiskovni urad je objavil program njegovega potovanja.

Sveti oče se bo na Balkanu mudil od 5. do 7. maja. Najprej bo odpotoval v večinsko pravoslavno Bolgarijo, kjer bo prvi dan poudarek na srečanju s pravoslavnim svetim sinodom, popoldne pa bo daroval sveto mašo na Trgu kneza Aleksandra I.

V ponedeljek, bo sveti oče obiskal begunsko taborišče v Sofiji, nato pa se bo z letalom odpravil v Rakovski, kjer se bo srečal z največjo katoliško skupnostjo v državi.

Sledil bo še obisk Severne Makedonije, kjer bo v Skopju z nekaterimi verskimi voditelji molil pri spominski hiši, posvečeni Materi Tereziji.

Sledilo bo še srečanje z revnimi, sveta maša in ekumensko srečanje z mladimi, nato pa se bo sveti oče v katedrali zadržal še z duhovniki, njihovimi družinami ter redovniki.

OBJAVLJAMO PODROBNEJŠI PROGRAM PAPEŽEVEGA OBISKA, KOT GA JE PRIPRAVIL VATICAN NEWS

Nedelja, 5. maj: prihod v Sofijo

Sveti oče se bo iz Rima odpravil v nedeljo, 5. maja, zjutraj in bo ob 10. uri po lokalnem času pristal v bolgarski prestolnici. Po uradnem sprejemu ter vljudnostnem obisku pri predsedniku se bo srečal s predstavniki oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora na trgu Atanas Burov. Sledil bo obisk patriarha in svete sinode, nato pa zasebna molitev pred prestolom sv. Cirila in Metoda v patriarhalni katedrali. Pred cerkvijo bo papež ob 12. uri molil molitev Raduj se, Kraljica nebeška, popoldan pa daroval sveto mašo na Trgu kneza Aleksandra I.

Molitev za mir in obisk mesta Rakovski

V ponedeljek, 6. maja, bo sveti oče obiskal begunsko taborišče v Sofiji, nato pa se bo z letalom odpravil v Rakovski, ki je mesto z najvišjim odstotkom katoličanov v Bolgariji. Tam bo obhajal sveto mašo ob prazniku prvega svetega obhajila v cerkvi Srca Jezusovega, kosil z bolgarskimi škofi pri sestrah frančiškankah ter se srečal s katoliško skupnostjo v cerkvi sv. Nadangela Mihaela. Ob 17.15 po lokalnem času se bo vrnil v Sofijo, kjer bo na programu molitev za mir s predstavniki različnih veroizpovedi, ki so prisotne v Bolgariji.

Program obiska v Skopju

Naslednji dan bo papež Frančišek odšel v Skopje, kjer ga bodo dopoldan v predsedniški palači sprejeli predstavniki politične oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora. Zatem bo skupaj z nekaterimi verskimi voditelji molil pri spominski hiši, posvečeni Materi Tereziji, ki se je rodila v Skopju leta 1910. Po srečanju z revnimi bo daroval sveto mašo na Trgu Makedonija. Kosilu bo sledilo ekumensko srečanje z mladimi v pastoralnem centru, nato pa še z duhovniki, njihovimi družinami ter redovniki v katedrali. Poslovilna slovesnost na letališču je predvidena ob 18.30, prihod v Rim pa dve uri zatem.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...