Slavi Košir
Jakob Čuk
Tanja Dominko
Logotip papeževega obiska Bolgarije in Makedonije (foto: Vatican News)
Logotip papeževega obiska Bolgarije in Makedonije

Papež maja v Severno Makedonijo in Bolgarijo

11.03.2019, 11:32 Marjana Debevec

Papež Frančišek se bo v začetku maja odpravil v našo bližino. Obiskal bo namreč Bolgarijo in Severno Makedonijo. Tiskovni urad je objavil program njegovega potovanja.

Sveti oče se bo na Balkanu mudil od 5. do 7. maja. Najprej bo odpotoval v večinsko pravoslavno Bolgarijo, kjer bo prvi dan poudarek na srečanju s pravoslavnim svetim sinodom, popoldne pa bo daroval sveto mašo na Trgu kneza Aleksandra I.

V ponedeljek, bo sveti oče obiskal begunsko taborišče v Sofiji, nato pa se bo z letalom odpravil v Rakovski, kjer se bo srečal z največjo katoliško skupnostjo v državi.

Sledil bo še obisk Severne Makedonije, kjer bo v Skopju z nekaterimi verskimi voditelji molil pri spominski hiši, posvečeni Materi Tereziji.

Sledilo bo še srečanje z revnimi, sveta maša in ekumensko srečanje z mladimi, nato pa se bo sveti oče v katedrali zadržal še z duhovniki, njihovimi družinami ter redovniki.

OBJAVLJAMO PODROBNEJŠI PROGRAM PAPEŽEVEGA OBISKA, KOT GA JE PRIPRAVIL VATICAN NEWS

Nedelja, 5. maj: prihod v Sofijo

Sveti oče se bo iz Rima odpravil v nedeljo, 5. maja, zjutraj in bo ob 10. uri po lokalnem času pristal v bolgarski prestolnici. Po uradnem sprejemu ter vljudnostnem obisku pri predsedniku se bo srečal s predstavniki oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora na trgu Atanas Burov. Sledil bo obisk patriarha in svete sinode, nato pa zasebna molitev pred prestolom sv. Cirila in Metoda v patriarhalni katedrali. Pred cerkvijo bo papež ob 12. uri molil molitev Raduj se, Kraljica nebeška, popoldan pa daroval sveto mašo na Trgu kneza Aleksandra I.

Molitev za mir in obisk mesta Rakovski

V ponedeljek, 6. maja, bo sveti oče obiskal begunsko taborišče v Sofiji, nato pa se bo z letalom odpravil v Rakovski, ki je mesto z najvišjim odstotkom katoličanov v Bolgariji. Tam bo obhajal sveto mašo ob prazniku prvega svetega obhajila v cerkvi Srca Jezusovega, kosil z bolgarskimi škofi pri sestrah frančiškankah ter se srečal s katoliško skupnostjo v cerkvi sv. Nadangela Mihaela. Ob 17.15 po lokalnem času se bo vrnil v Sofijo, kjer bo na programu molitev za mir s predstavniki različnih veroizpovedi, ki so prisotne v Bolgariji.

Program obiska v Skopju

Naslednji dan bo papež Frančišek odšel v Skopje, kjer ga bodo dopoldan v predsedniški palači sprejeli predstavniki politične oblasti, civilne družbe in diplomatskega zbora. Zatem bo skupaj z nekaterimi verskimi voditelji molil pri spominski hiši, posvečeni Materi Tereziji, ki se je rodila v Skopju leta 1910. Po srečanju z revnimi bo daroval sveto mašo na Trgu Makedonija. Kosilu bo sledilo ekumensko srečanje z mladimi v pastoralnem centru, nato pa še z duhovniki, njihovimi družinami ter redovniki v katedrali. Poslovilna slovesnost na letališču je predvidena ob 18.30, prihod v Rim pa dve uri zatem.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...