Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Opustošeni Alep (foto: Vatican News)
Opustošeni Alep

Sirija v hudem pomanjkanju; Venezueli se obetajo izredne razmere

Svet | 11.03.2019, 11:18 Marjana Debevec

Sirija začenja že deveti postni čas v vojni. Škofijski vikar in župnik v Alepu p. Ibrahim upa, da bodo kljub revščini uspeli iti naprej. Venezuelski škofje pa so v postni poslanici opisali težke čase, ki jih tamkajšnji narod preživlja kot puščavo. Od četrtka namreč v državi ni elektrike, zaradi česar je umrlo 80 novorojenčkov in več sto ljudi po bolnišnicah.

»Post predstavlja nas, venezuelsko ljudstvo, ki živimo v težkih časih, ko moramo prečkati puščavo svojih življenj,« pišejo tamkajšnji škofje.

Predsednik narodne skupščine Juan Guaido bo danes poslancem predlagal, da razglasijo izredne razmere, saj je večji del države že od četrtka brez elektrike. Tako bi imel več možnosti, da dostavi mednarodno pomoč. Od četrtka je namreč umrlo že 15 bolnikov, ki potrebujejo dializo, pa tudi sicer sta ogrožena delovanje bolnišnic in prehrambena veriga.

Medtem pa na drugem koncu sveta Sirija vstopa v deveto leto vojne. Čeprav v večjem delu države ne divja več nasilje, narod trpi zaradi hudega pomanjkanja.

Župnik v Alepu p. Ibrahim Alsabagh se je odločil, da bodo v času priprave na veliko noč vsaki revni družini v mestu podarili sod oljčnega olja in tako podprli tudi lokalne kmete. Nekoč je imela sod najboljšega oljčnega olja vsaka družina na Bližnjem Vzhodu, zdaj pa je cena zanj 50 evrov, kolikor je povprečna mesečna plača. »Če smo se uspeli rešiti raket, ki so padale po nas, lahko preživimo tudi te nove rakete, kot sta lakota in ekonomska kriza: Gospod je z nami«, je zatrdil frančiškan p. Ibrahim.

Po njegovih besedah je delovanje trga onemogočeno, ljudje nimajo dela in že začenjajo umirati od lakote. Cerkev zato že več kot eno leto deli pakete hrane najrevnejšim, tudi muslimanom.

Povedal je primer očeta dveh hčerk, ki opravlja tri izmene dela dnevno, pa še vedno ne more preživeti svoje družine, saj je inflacija tako visoka. Alep, ki je nekoč predstavljal 60 odstotkov industrije v Siriji, je po njegovih besedah opustošeno mesto. Več kot 5 in pol milijonov Sircev je namreč razseljenih po državi, več milijonov pa jih je pobegnilo v tujino.

Postni čas po besedah p. Ibrahima zato ne bo blagoslovljen, če ne bomo odprli svojih src bližnjim v potrebi.

Svet, Cerkev po svetu
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...