Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Tanja Dominko

Najboljša obramba pred skušnjavami je zaupanje v Boga in njegovo ljubezen

10.03.2019, 16:58 Tone Gorjup

Papež Frančišek je pri opoldanski molitvi na Trgu sv. Petra skladno z evangelijem prve postne nedelje spomnil na tri skušnjave, s katerimi se srečujemo tudi danes. Gre za pohlep po imetju, po slavi in postavljanju naših načrtov pred Božje. Te skušnjave lahko premagamo, če se trudimo za urejeno notranjost, krepimo vero v Boga in zaupanje v Njegovo ljubezen. Papež je po molitvi spomnil na včerašnjo beatifikacijo devetih španskih mučencev in prosil za molitveno podporo zase in za vsečlane kurije, ki se bodo v tem tednu udeležili postnih duhovnih vaj.

V španskem mestu Oviedu so bili včeraj med blažene prišteti bogoslovci, ki so bili umorjeni iz sovraštva do vere med letoma 1934 in 1937. Bilo jih je devet na čelu z Angelom Cuartasom. Ti kandidati za duhovništvo so Kristusa tako močno vzljubili, da so mu sledili tudi po poti križa. O tem je danes opoldne po molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu spregovoril papež Frančišek in zaželel, da bi njihovo pričevanje pomagalo bogoslovcem, duhovnikom in škofom ohranjati prosojnost in velikodušnost, tako v zvestobi Bogu kot služenju ljudem.

Nagovor pred molitvijo je papež Frančišek povezal z odlomkom iz Lukovega evangelija, ki govori o Jezusovih skušnjavah v puščavi (Lk 4,1-13). V njem lahko odkrijemo, kakšno naj bo naše ravnanje, če se znajdemo v podobnih okoliščinah. Po besedah papeža, pred nas svet vedno znova postavlja podobne skušnjave. Te se nanašajo na človekov pohlep po imetju, po slavi in po tem, da bi Boga izkoriščali za svoje namene.

Hudič v svojem zapeljevanju vedno začne pri tem, kar je človekova upravičena potreba: želja po hrani, samouresničenju ali po tem, da išče srečo. Vendar je njegova past v tem, da nam vsiljuje prepričanje, da vse to lahko dosežemo brez Boga ali celo proti njemu. Papež Frančišek opozarja, da »so to poti, ki nam jih hudič predstavlja z iluzijo, da bomo na ta način dosegli uspeh in srečo. Vendar pa so v resnici popolnoma tuje Božjemu načinu delovanja. Dejansko nas od Boga ločijo, saj so delo hudiča. Jezus, ki je osebno doživel te preizkušnje, je skušnjavo trikrat premagal, da bi bil popolnoma v skladu z Očetovo voljo. Tako tudi nam pokaže učinkovita sredstva, ki so: notranje življenje, vera v Boga in gotovost, da nas Bog ima rad.«

Sveti oče je znova poudaril pomen gotovosti, da nas Bog ima rad, saj je naš Oče ter opozoril, da je tri skušnjave Jezus zavrnil zgolj z Božjo Besedo in s tem pokazal, kako naj tudi mi ravnamo. Povabil je, naj postni čas izkoristimo za notranje očiščenje, da bomo lahko v svojem življenju okušali tolažilno Božjo prisotnost. Na Božjo Mater Marijo, ikono zvestobe Bogu, se je obrnil z željo, naj s svojo priprošnjo podpre našo pot in nam vedno pomaga zavračati zlo in sprejemati dobro. Ob koncu srečanja papeža Frančiška z romarji zbranimi na Trgu sv. Petra, je vse prosil, naj njega in njegove sodelavce z rimskih uradov, ki bodo nocoj začeli teden duhovnih vaj, podpremo z molitvijo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...