Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc

SDS - 30 let zvestobe Sloveniji

Slovenija | 10.03.2019, 01:46 Tone Gorjup

Cankarjevem domu je včeraj potekala slavnostna akademija ob 30. obletnici stranke SDS. Predsednik Janez Janša je ob tem poudaril, da je bila SDS tudi v najbolj viharnih časih sposobna ravnanj, ki so omogočila, da so ne le »stali in obstali«, ampak tudi nadaljevali pot zvestobe sebi, svojim vrednotam in Sloveniji. Gost na akademiji je bil prvi kandidat Evropske ljudske stranke za predsednika Evropske komisije Manfred Weber. Slednji je pred akademijo obiskal podjetje Podkrižnik v Nazarjah, kjer je dejal: »Kot Evropejci sanjamo o tem, da je normalno, da Nemčija investira v Slovenijo in obratno«. S tem je na konkretnem primeru pokazal, kaj prinaša EU. Podjetje je po oceni prvaka SDS Janeza Janše primer, kaj je Sloveniji prineslo evropsko okolje.

Janez Janša je v svojem nagovoru med drugim poudaril, da je SDS za demokracijo in proti vsakemu totalitarizmu. Na tej osnovi so pripravljeni vedno in povsod sodelovati v dobro in za blaginjo Slovenije z vsakomer, ki brez težav in dodatkov podpiše ta stavek. Ob tem se je vprašal, ali je stranka, ki glasuje proti resoluciji Evropskega parlamenta o evropski zavesti in totalitarizmu, lahko demokratična?

V luči majskih evropskih volitev je Janša izpostavil pomen Evropske unije in njene prihodnosti. »Morda še nikoli po letu 1991, po osamosvojitvi, našega rojstnega dne nismo praznovali v času, ko bi bila prihodnost, ki je pred nami, tako odprta in tako malo samoumevna. Toliko različnih možnosti je pred nami. Niso vse dobre,« je poudaril. Po njegovih besedah v zgodovini vedno pride čas, ko mora vsaka skupnost, vsak narod premisliti svoje mesto v svetu in pred temi volitvami je prišel tak čas za Evropo. Evropska unija je močna zaradi tega, ker v njej v največji meri veljajo pravila in vladavina prava, ne pa pravica močnejšega. Ob tem je opozoril, da vladavino prava najbolj ogroža uporaba dvojnih meril.

Kot enega od primerov je Janša navedel, »ko evropske institucije z veliko lahkoto obravnavajo dejanske ali pa namišljene kršitve v nekaterih državah članicah EU, še posebej tam, kjer so vlade konservativne ali pa krščansko demokratske«. Ko gre pa za države z vladami socialistov, liberalcev ali pa kvazi liberalcev pa takšnih obravnav po njegovih navedbah ni. Po Janševem mnenju je čas, ki je danes pred Evropejci, tudi pred Slovenci, čas političnega boja za Evropo, za kakršno smo glasovali na referendumu 2003. To je, kot je pojasnil, Evropa evropske civilizacije in kulture, ki spoštuje človeka pravice in temeljne svoboščine. Po njegovi oceni bo osrednji izziv novega mandata Evropskega parlamenta po gospodarski in migrantski krizi ter brexitu predvsem politična stabilizacija, na podlagi te pa tudi dograditev evropske obrambno varnostne in deloma monetarne politike.

Janša se je v govoru dotaknil tudi aktualnega dogajanja v Evropski ljudski stranki, ki je stranki madžarskega premierja Viktorja Orbana Fidesz zagrozila z izključitvijo. »Upam, da bo ta prepir v družini čim prej razrešen s pametnim kompromisom, brez delitve sil,« je poudaril prvak SDS. Trdno je namreč prepričan, da velikansko večino Evropejcev prav malo zanimajo politični prepiri, predvsem pričakujejo, da se bodo stranke pogovarjale o točkah programa: o tem, kako v Evropi zagotoviti blaginjo za vse, kako zavarovati njene meje in kako poskrbeti za varnost Evropejcev.

Na slovesnosti v Cankarjevem domu ob 30. obletnici nastanka stranke so podelili tudi najvišja priznanja. Prejemnica Diamantnega znaka SDS je Jožica Vrhunc. Zlate znake SDS pa so prejeli Milan Goršič, Anton Kolenc, Bernarda Mandres, Simon Milošič, Slavko Pavlič, Darko Pokleka, Katarina Albina Šantej, Radovan Štor in Jože Žugelj.

Slovenija, Politika
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...