Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Rok Mihevc
Kardinal George Pell (foto: Vatican News)
Kardinal George Pell

Avstralski mediji: Pell obsojen na podlagi predsodkov, kardinalu Barbarinu pogojna kazen

07.03.2019, 12:42 Marta Jerebič

Avstralskemu kardinalu Georgu Pellu, ki je bil obsojen spolnih zlorab dveh mladoletnih, bo kazen izrečena prihodnjo sredo. Grozi mu do 50 let zapora. V priporu ostaja najmanj do junija, ko bo sodišče obravnavalo pritožbo. Eden njegovih glavnih odvetnikov je medtem odstopil od primera. Meni, da je Pell nedolžen, sodba pa zlobna. Enakega mnenja so tudi številni Avstralci, ki opozarjajo na množično medijsko kampanjo proti kardinalu in izpostavljajo neizpodbitne dokaze za njegovo nedolžnost. Francosko sodišče pa je danes kardinala Philippeja Barbarina zaradi prikrivanja zlorab obsodilo na 6 mesecev pogojne zaporne kazni.

Obravnava na prizivnem sodišču za kardinala Georga Pella bo 5. in 6. junija, kar je nenavadno kmalu, saj so takšne obravnave razpisane za leto in več vnaprej. Poleg tega mu niti kazen še ni bila izrečena.

Spomnimo, da naj bi leta 1996 v zakristiji spolno zlorabil 12- in 13-letna fanta, to pa naj bi se zgodilo pri odprtih vratih, medtem ko so mimo hodili pevci, cerkev sv. Patricka v Melbournu pa je bila ta čas polna vernikov.

Odvetniki zato trdijo, da porota ni mogla dokazati krivde kardinala ’onkraj razumnega dvoma’, saj so se sodniki opirali le na besede enega tožnika, medtem kot je več kot 20 prič podalo neizpodbitne dokaze za njegovo nedolžnost. Sedaj se žogica vrača sodišču, ki bo odločilo, ali bo upoštevalo pritožbo.

Kot so osebe blizu kardinalu Pellu povedale za Vatican Insider, 77-letni nekdanji prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo čas za rešetkami preživlja z vero in zbrano v molitvi. Avstralska škofovska konferenca obsodbe ne komentira, želi le resnico in pravičnost, ljudi pa poziva, naj ne delajo končnih sklepov, dokler sodna pot ne bo povsem končana.

Sicer je tudi več avstralskih medijev ob Pellovi obsodbi zapisalo, da je le grešni kozel, ne pedofil. Po njihovem mnenju ni bil spoznan za krivega na podlagi dejstev, temveč predsodkov.

Kardinalu Barbarinu pogojna kazen

Medtem je francosko sodišče kardinala Philippeja Barbarina obsodilo na 6 mesecev pogojne zaporne kazni, ker ni prijavil duhovnika, ki je v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja zlorabljal dečke na skavtskem taborjenju. Duhovnik je zlorabe dečkov priznal, soditi mu bodo začeli letos. Kardinal pa krivdo zanika in bo vložil pritožbo. Po obsodbi je v izjavi za medije napovedal, da bo odstopil z mesta nadškofa Lyona. Papež naj bi ga sprejel v prihodnjih dneh.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre) Novi celjski škof bo dr. Makismiljan Matjaž (photo: p. Ivan Rampre)

Novi celjski škof bo dr. Maksimilijan Matjaž

Papež Frančišek je za celjskega škofa imenoval dr. Maksimilijana Matjaža, duhovnika mariborske nadškofije metropolije, ki je bil do sedaj profesor Svetega pisma na Teološki fakulteti v ...

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...