Mateja Subotičanec
Jakob Čuk
Meta Potočnik

Postni čas: budilka za dušo

07.03.2019, 11:29 Marjana Debevec

Ne zadovoljimo se z minljivimi stvarmi, ampak odkrijmo srce, ki gori za Boga in za svet, je pri sinočnji sveti maši ob začetku postnega časa dejal papež Frančišek. Postni čas je po njegovih besedah priložnost, da se ustavimo in se vrnemo k bistvenemu ter se odpovemo vsemu odvečnemu, kar na raztresa.

Postni čas je namreč budilka za našo dušo. Vabi nas, da se vprašamo: ali smo na strani ognja, ali pepela?, pravi papež. »Osvoboditi se moramo lovk potrošništva in pasti sebičnosti; tega, da bi hoteli vedno več in da se ne bi nikoli zadovoljili. Svojega srca ne smemo zapreti za potrebe ubogih. Jezus, ki na lesu križa gori iz ljubezni, nas vabi h gorečemu življenju Zanj, k življenju, ki se ne izgubi med pepelom sveta; k življenju, ki gori od ljubezni in ga ne pogasi povprečnost. Je težko živeti tako, kot on zahteva? Da, je težko. Vendar pa to vodi do cilja

Sveti oče je spomnil na Jezusove besede: Kjer je tvoj zaklad, tam bo tudi tvoje srce.

»Če živimo za zunanji videz, denar, kariero in zabavo, bodo to postali maliki, ki nas zlorabljajo, sirene, ki nas očarajo in nas potem prepustijo naši usodi. Če pa se srce naveže na tisto, kar ne mine, potem najdemo same sebe in postanemo svobodni.

Postni čas je čas milosti, v katerem lahko srce osvobodimo nečimrnosti; je čas ozdravljenja od odvisnosti, ki nas zapeljujejo in čas, da pogled usmerimo k temu, kar ostane«, je med drugim še dejal sveti oče.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...