Marjan Bunič
Marko Zupan
Meta Potočnik
Papež pred opoldansko molitvijo (foto: Vatican news)
Papež pred opoldansko molitvijo

Bodite iskreni do sebe

03.03.2019, 15:56 s. Brigita Zelič

Vrvež otrok in mladih, ki so danes dopoldne prišli na Trg sv. Petra v Vatikanu, je popestril čakanje trenutka, ko se je papež Frančišek opoldne pojavil na oknu apostolske palače. Iz številnih italijanskih župnij so se namreč zbrali birmanci in učenci mnogih šol, da bi prisluhnili nagovoru in prejeli papežev blagoslov. Sveti oče se jim je ob koncu opoldanskega nagovora posebej zahvalil za obisk in jim namenil spodbudo, naj živijo v veselju in velikodušnosti, ter tako povsod pričujejo o Božji dobroti in usmiljenju. Sicer pa je papež Frančišek vsem prisotnim položil na srce bogato sporočilo današnjega evangeljskega odlomka.

»Mar more slepi voditi slepega?« (Lk 6,39) je papež Frančišek vsem zastavil vprašanje, kot ga je Jezus naslovil svojim učencem. Pojasnil je, da voditelj ne sme biti slep, temveč mora dobro videti, mora biti moder, kajti sicer lahko povzroči škodo ljudem, ki se mu zaupajo. Jezus tako poziva tiste, ki so odgovorni za vzgojo ali za vodenje, kot so to dušni pastirji, javne oblasti, zakonodajalci, učitelji in starši, naj se zavedajo svoje občutljive vloge in se vedno trudijo iskati pravo pot, po kateri je treba druge voditi.

V nadaljevanju je papež Frančišek navedel Jezusovo ugotovitev: »’Učenec ni nad učiteljem. Toda vsak, ki bo izučen, bo kakor njegov učitelj.’ Gre za povabilo k posnemanju njegovega ravnanja in učenja, da smo torej varni in modri vodniki.«

Dejal je, da nauk o tem lahko zajamemo zlasti iz Jezusovega govora na gori, ki nas usmerja zlasti v držo krotkosti in usmiljenja, da postajamo vedno bolj iskreni, ponižni in pravični ljudje. Spomnil je na to, o čemer govori isti evangeljski odlomek v nadaljevanju, ko pravi:

»’Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš?’ (v.41) ter poziva, naj ne bomo domišljavi in hinavski. Pogosto - to vsi vemo - je mnogo lažje in bolj ugodno opaziti in obsoditi tuje napake in grehe, in hkrati ne z enako jasnostjo videti svojih.«

Nagnjeni smo k temu, da svoje pomanjkljivosti skrivamo in to tudi pred samim seboj. Ob koncu nagovora je papež Frančišek spodbudil k iskrenosti do samih sebe, saj če menimo, da smo brez napak, ne moremo soditi in popravljati drugih. Samo na ta način bomo vredni zaupanja in bomo v ponižnosti pričevali o ljubezni. O tem, kakšni ljudje zares smo pa govorijo sadovi naših dejanj in besed.

Opoldanski nagovor je sveti oče sklenil s povabilom, naj prosimo Marijo za pomoč in priprošnjo, da bi sledili Jezusu na njegovi poti.

Miran Videtič (photo: Rok Mihevc) Miran Videtič (photo: Rok Mihevc)

Ali mediji vodijo državo?

V zaspanem času dopustov se dogajajo pomembne spremembe v medijskih vrstah. Tako je z mesta v. d. direktorja vladnega urada za komuniciranje odstopil Dragan Barbutovski. Po vsej verjetnosti ga bo ...