Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović

Odgovorno na pot, varno na vrh: Nanos

25.02.2019, 12:52 Jure Sešek

Poročali smo že, da bomo naše jubilejno leto obeležili tudi z vzponi na točke, ki so pomembne za delovanje Radia Ognjišče. Danes začenjamo. Vzpon na Nanos pomeni začetek akcije, ki se bo vsak mesec (okoli petindvajsetega), zazrta v delček naše domovine, veselila koliko poslušalcev imamo na določenem območju in kako dobro nas slišijo.

Danes smo se torej odpravili na Nanos, na katerem je oddajnik, ki oddaja tudi digitalni radijski multipleks DAB+. Prav s to tehnologijo je bila povezana tudi današnja „Svetovalnica“, ki je združila naš studio, ekipo na terenu, ki se je že sončila v jutranjem soncu ob vznožju Nanosa in naše poslušalce. Izvedeli smo kaj pomeni DAB, kako primeren je za vse, ki imajo morda težave z običajnim sprejemom signala našega radia.

Marko Zupan in Izidor Šček sta spregovorila o signalu v krajih ob italijanski meji, izvedeli smo, da za spremljanje radia prek te sodobne tehnologije potrebujemo poseben sprejemnik. DAB je dodatna platforma za oddajanje radia v digitalni obliki, veliko manj občutljivo je za motnje. Če se boste odločili za nakup DAB sprejemnika, ne boste potrebovali pomoči strokovnjakov. Prek spleta je veliko ponudbe, v tehničnih trgovinah prav tako. Pri nakupu novega avtomobila je modro biti pozoren na to, da je vgrajen DAB+ sprejemnik.

S strani poslušalcev, ki smo jim svetovali poslušanje prek omenjenih sprejemnikov, imamo lepe odzive. Po Sloveniji je kar nekaj točk, s katerih oddajamo DAB signal, običajnega FM signala pa ne. Svetovali smo tudi, da ni nobene potrebe po nakupu novih sprejemnikov, če naš program „po starem“ sprejemate brez težav.

Ekipa Radia Ognjišče med javljanjem v program
Ekipa Radia Ognjišče med javljanjem v program © Mirjam Judez

Akcija „Odgovorno na pot, varno na vrh“ se zaveda, da našim poslušalcem želimo z posredovati koristne vsebine, ki jim lahko življenje naredijo lepše. Radijsko pot premagujemo odgovorno do človeka, domovine in Boga. Želimo priti varno na vrh in tam tudi ostati, kar nam bo z zvestimi poslušalci tudi uspelo. Na poti smo skupaj s pravim prijateljem AMZS, ki bo vsak mesec za poslušalce z določenega območja pripravil posebno doživetje.


Radio Ognjišče skupaj z AMZS prav za vas organiziramo tečaj varne vožnje z namenom preveriti sposobnosti in soočanja z nepredvidljivimi situacijami, ki vas čakajo v prometu.Tečaj varne vožnje vam prinaša nadgradnjo dosedanjega znanja in izkušenj.

Cena tečaja je 75 €, traja 4 ure: od 8.30 do 13.30h. Člani AMZS imajo 20 % ali 30 % popust. Članstvo lahko sklenete tudi na Vranskem na tečaju (in tako uveljavljate popust takoj). Na tečaj lahko pridete s svojim vozilom ali z avtobusom (strošek poravnate na avtobusu).

Tečaj varne vožnje Radia Ognjišče in AMZS vam prinaša:

  • druženje na avtobusu,
  • dragoceni nasveti in komentarji AMZS inštruktorja po poti,
  • možnost preizkusa novejših modelov različnih avtomobilov,
  • nove izkušnje in spoznanja o varni vožnji,
  • druženje s poslušalci in sodelavci Radia Ognjišče,
  • neprecenljiv občutek, da sem naredil nekaj dobrega za svojo in varnost drugih na cesti,
  • priznanje za opravljen tečaj varne vožnje,
  • brezplačno kosilo.

Za opravljanje tečaja bodo na voljo novejši modeli avtomobilov. Vabljeni, da se prijavite prek spletnega obrazca!


Ekipa torej danes spoznava s soncem obsijano visoko kraško planoto. Nanos prečkata Slovenska planinska transverzala in Slovenska geološka pot. Točka je torej zanimiva z različnih zornih kotov in veseli smo, da smo jo izbrali za začetek naše nove akcije. Sodelavci, ki so se oglasili s poti, so pohvalili označeno in vzdrževano pot, prijazne soplanince in lep dan.

Povezani smo bili tudi, ko so osvojili sončni vrh, pripovedovali o lepih razgledih, pa tudi o antenah in oddajnikih, po katerih je vrh poznan.

Varno na vrhu Nanosa
Varno na vrhu Nanosa © ARO

Stojan Vitežnik je našim sodelavcem razkazal zbirko analogene oddajne tehnike, ki so jo uspeli obdržati, ko se je tovrstna tehnika poslavljala. Muzej je na ogled vsakemu, ki ga te teme zanimajo, potrebna je le vnaprejšnja najava prihoda. Nanos je naše sodelavce pričakal v lepem soncu, pozneje pa je tudi veter pokazal kje je doma.

Muzej analognih tehnoligij na Nanosu
Muzej analognih tehnoligij na Nanosu © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...