Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Nina Kokelj: Kakovostna literatura je kot poligon za vzlet naših sanj

Oddaje | 11.02.2019, 14:24 Nataša Ličen

Na praznik besede smo v Mladoskop povabili Nino Kokelj, pisateljico, scenaristko, publicistko,

programsko vodjo Društva slovenskih pisateljev: »Kdo sem? Odvisno, kdo me vpraša. Pesnica, pisateljica, scenaristka ali pisarniška delavka. Slednje me zelo veseli, ker delam v krasnem kolektivu. Motivacije mi ne manjka. Moje najmočnejše orožje je beseda in posledično komunikacija. Mama mi je povedala, da sem govorila že, ko sem bila še v globokem vozičku. Sem tkalka besed, v katere lahko vtkem tudi že svoje prve sive lase, ha, ha.«

Pri Založbi Beletrina je leta 1998 izšel njen prvenec, roman Milovanje, zanj je prejela nagrado za najboljši prvenec ter bila kot »najmlajša Kresnička« nominirana za nagrado kresnik in s katerim je postala zvezda. »Bili so to drugačni časi. Ob izidu sem bila res zvezda, ker je takrat izhajalo mnogo manj knjig, in vsaka je dobila močno pozornost, tudi medijsko, ki takrat niso bili tako strašno bombandirani z novimi izdajami, z avtorji. Imela sem intervju v osrednjem televizijskem dnevniku. Drugo pa je to, da z leti postajam skromnejša. Sprva sem delala veliko dramo iz tega, da pišem. Počutila sem se pomembno. Z leti pa ugotavljam, da je pisateljski poklic pač poklic, kot vsak drug. Če pomislim na svojo sestro, ki dela na oddelku za opekline, kaj vse ona zna in se nikoli ne hvali. Zato sem se z leti potegnila bolj v ozadje, ne izpostavljam se in ne nastopam več tako. Zdaj nastopajo drugi, jaz promoviram, koncipiram, organiziram nastope drugih pisateljev in pisateljic, pesnikov in pesnic, jaz pa, če se tako izrazim, zadaj, v zaodrju še vedno ljubeče, zelo vztrajno, ampak zelo potiho tkem vezenino sladke otožnosti.«

Svet brez zidov

V mesecu februarju se bo v branju poezije med seboj združilo 145 držav, 384 mest ter več kot 900 pesnic ter pesnikov.

LJUBLJANA:

23. 2. ob 20.00 v Galeriji ŠKUC

26. 2. v Trubarjevi hiši literature ob 19.00

CELJE:

21. 2. ob 19.00 v Špitalu za prjatle

KOPER:

27. 2. v knjigarni Libris

Branja bodo v organizaciji in soorganizaciji Slovenskega centra PEN, Kulturno-umetniškega društva Poiesis, Društva za novo umetnost, Društva Škuc, Foruma Tomizza, v sodelovanju z World Poetry Movement in v povezavi z branjem v Zagrebu, ki bo v organizaciji Hrvaškega centra PEN.

»S poezijo opozarjamo na pomen lepote, bratstva in pravičnosti vsi, ki v srcu dobro mislimo, kot bi dejal naš pesnik. Pridružite se nam.«

Nabiranje življenja

Veliko se ga mora nabrati, pravi Nina, da lahko napišemo knjigo. Nabrati v smislu izkušenj, pogovorov. »Z veliko ljudmi se dopisujem, pogovarjam se z vsemi, ki jih srečam.« Pogovori, besede, ki se tkejo med ljudmi, zelo vplivajo na njeno literaturo. »V sodobni umetnosti tudi sama včasih česa ne razumem. To je »frostrajoči« občutek, zato se tudi sama trudim pisati razumljivo, kljub težkim temam, ki jih obravnavam.«

Oddaje, Kultura
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...