Maja Morela
Andrej Novljan
Tone Gorjup

Izšlo je februarsko Ognjišče

01.02.2019, 14:43 Matjaž Merljak

Mesec februar je povezan s kulturo, saj osmega v mesecu praznujemo slovenski kulturni praznik, v tem mesecu je tudi svetovni dan bolnikov, v začetku meseca pa svečnica, dan posvečenega življenja. Kako so te vsebine prisotne v februarskem Ognjišču, nam je povedal urednik Matej Erjavec.

Gostja meseca je Ireno Avsenik Nabergoj, ki je veliko svojega raziskovanja posvetila duhovnosti pisatelja Ivana Cankarja.

Velja prebrati tudi intervju z Miranom Tepešem, ki se ga mnogi spomnite kot smučarskega skakalca, danes ga pa lahko vidimo kot pomočnika vodje tekmovanj svetovnega pokala v ženskih smučarskih skokih. Razložil je, kako je prišlo do uvedbe vetrne izravnave in tudi o svojih jadralskih podvigih.

Ognjišče je bilo na obisku pri izvajalcih Pomoči na domu v okviru doma ostarelih Rakičan v Prekmurju. V drugem nadaljevanju rubrike za zakonce Midva gradiva zakon je v ospredju gradnja in učenje pogovarjanja. V prilogi je tokrat zelo zanimiva predstavitev slovenske poštne znamke, ki praznuje 100-letnico.

Mladi sodelavci mesečnika so obiskali že 4. sejem ilustratorstva in se pobližje seznanili s to tehniko ustvarjanja. V Mladinski prilogi se Robert Friškovec sprašuje, kako mlade danes navdušit za mladinska srečanja, na straneh, ki jih pripravljajo z Združenjem animatorjev Slovenije, pravijo, da je zdaj čas, ko morajo animatorji zavihati rokave, na glasbenih straneh gostijo zelo uspešnega mladega slovenskega saksofonista, skladatelja in dirigenta Lenarta Krečiča.

Za tiste, ki iščejo navdih za potep na prostem, predstavljajo Pot Jeprškega učitelja pri Kranju in vabijo na potep na Nanos.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay) Cerkev v Berlinu (photo: Pixabay)

Bo šla Cerkev v Nemčiji svojo pot?

Cerkev v Nemčiji s svojo sinodo že od leta 2018 buri duhove. Začela se je zaradi škandalov o spolnih zlorabah, ki so omajali zaupanje v cerkvene voditelje. Zahteve laikov in duhovnikov pa so se v ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...