Marjan Bunič
Marko Zupan
Tanja Dominko

Po končani Teološki fakulteti bom imel štiri poklice

01.02.2019, 22:00 Nataša Ličen

Študij na Teološki fakulteti je žal še vedno povezan s predsodki, ki so plod nepoznavanja. Fakulteta se vse bolj povezuje s programi na ostalih izobraževalnih ustanovah, tudi v tujini. Študenti so v pogovoru za »Mladoksop« izpostavili nekaj prednosti omenjenega študija.

Vrednote Teološke fakultete so akademska svoboda, odličnost in kakovost, družbena odgovornost, sodelovanje in solidarnost, moralen in odgovoren odnos do posameznika in sveta.

Vid Sosič: »Odnos s profesorji na Teološki je zelo oseben in s predavanj odnesemo veliko. Sam sem se odločil za dvopredmetni študij, obiskujem tudi Filozofsko fakulteto, če te možnosti ne bi imel, bi bila Teološka verjetno moja prva izbira. Toda možnost obiskovanja dveh mi daje želeno širino in združuje več mojih zanimanj. Študijski smeri se dopolnjujeta, pri tem dobim širši vpogled, dejstva ostajajo dejstva, na vsaki fakulteti je razloženo z nekoliko drugačnega zornega kota, toda nikakor ne medsebojno izključujoče.«

Teološka fakulteta v Ljubljani (uradno: Univerza v Ljubljani Teološka fakulteta; kratica TEOF) je edina teološka visokošolska ustanova v Sloveniji; poleg osnovne enote v Ljubljani (ki se nahaja v zgradbi Alojzijevišča na Poljanski cesti 4) ima še ločeno enoto v Mariboru (ki se nahaja v Andreanumu).

Liza Primc: »Moja prva izbira ni bila Teološka. Sem tip človeka, ki ga zanima veliko stvari. Ko sem pregledala programe Univerze sem zašla tudi na stran Teološke in ugotovila, da pokriva prav vse tematike, ki so me zanimale in sem jih želela študirati. Z enim študijem bom zaobjela čim širši spekter znanja, ki bi ga rada osvojila. S sošolci smo zelo povezani, tudi s profesorji. Zelo smo angažirani tudi za obšolske dejavnosti. Pripravljenost sodelovati je velik doprinos pri našem druženju.«

Kot ob svojih začetkih želi Teološka fakulteta tudi na pragu tretjega tisočletja ob stalni skrbi za kvaliteto pedagoškega in raziskovalnega dela razvijati svoj govor o Bogu in človeku, o Božjem učlovečenju in človekovem pobožanstvenju, o stvarstvu in človekovem poseganju vanj, o začetkih vsega in o končnem smislu, o Cerkvi in o življenju v njej.

Matjaž Vidmar
: »Tudi moja odločitev za to fakulteto je zanimiva, bil sem v dilemi kam naprej, ob zaključku Dramske gimnazije sem sprva mislil nadaljevati na AGRFT-ju. Ker pa sem vedno deloval v župniji in bil s Teologijo povezan, sem se odločil za to in se spustil v neznano. Odločitev je bila več kot pravilna in izbira daleč najboljša. Študij omogoča razvoj talentov, vsak se lahko najde in ob študiju razvija svojo osebnost in razvija svoj talent. Najbolj me navdušujejo predmeti kot na primer sociologija, psihologija, tudi eksegeza, čeprav večini ni najbolj pri srcu, ko pa se poglobiš v to snov, spoznaš marsikaj globokega in aktualnega za ta čas.«

Opirajoč se na Sveto pismo in izročilo ter upoštevajoč domet človekove misli želi usposobiti svoje študente in študentke za jasen premislek o temah presežnosti in tukajšnjosti, vere in razodetja, kanonskega prava, morale in vzgoje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...