Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc

Trump in Kim predčasno sklenila vrh, države v regiji vseeno priznavajo napredek

Svet | 28.02.2019, 14:44

V Vietnamu je prišlo do preobrata. Načrtovano je bilo, da bosta voditelja ZDA in Severne Koreje, Donald Trump in Kim Džong Un, po vseh srečanjih v Hanoju podpisala skupno izjavo. A vrh je bil končan predčasno. Zataknilo se je pri vprašanju kazenskih ukrepov.

Jedrska razorožitev je bila osrednja točka več pogovorov med Trumpom in Kimom v vietnamski prestolnici. Kljub vmesnim sporočilom, ki so obetali marsikaj, ni šlo po pričakovanjih, ki so bila precej visoka. Zaznati je bilo pripravljenost na zbližanje nekaterih stališč, a ne v tolikšni meri, ki bi lahko pripeljala do celovitega dogovora. Kim je omenjal zaprtje enega od objektov za bogatitev urana, a je v zameno zahteval popolno odpravo kazenskih ukrepov proti svoji državi. Trump na to ni mogel pristati. Washington je prav tako želel konkretnejše zaveze pri uničenju vseh jedrskih kompleksov v Severni Koreji. Vrh sta nato prekinila, skupne izjave ni bilo, kot je pojasnil Trump, sta oba čutila, da ne bi bilo dobro, če bi karkoli podpisala. "Na mizi je bilo nekaj možnosti, a sklenila sva, da se za zdaj ne bova oklenila nobene od njih. Videli bomo, kam bo vse privedlo. Vseeno sta bila oba dneva zanimiva. Verjamem, da sta bila tudi zelo produktivna. A včasih je treba oditi s pogovorov. To je bil eden takšnih trenutkov." Predsednik svetovne velesile vseeno ne bi sprejemal dodatnih kazenskih ukrepov proti Pjongjangu, Kim mu je med drugim zagotovil, da ne bo izvajal novih jedrskih poskusov. "Zaupam mu in ga držim za besedo."

V Južni Koreji obžalujejo, da tokratna srečanja voditeljev ZDA in Severne Koreje niso prinesla celovitega dogovora, a ocenjujejo, da je napredek pomembnejši kot kdajkoli prej. Trumpovo držo je pohvalil japonski premier Šinco Abe, pozitivno se mu zdi, da ni popustil Kimu. Kitajska upa, da bosta Washington in Pjongjang nadaljevala pogovore, opozorila je, da jedrskega vprašanja ni mogoče rešiti čez noč. V prihodnje bosta zadolženi posebni ekipi obeh držav, nov vrh njunih najvišjih predstavnikov za zdaj ni predviden.

Svet
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.