Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič

Trump in Kim predčasno sklenila vrh, države v regiji vseeno priznavajo napredek

28.02.2019, 14:44

V Vietnamu je prišlo do preobrata. Načrtovano je bilo, da bosta voditelja ZDA in Severne Koreje, Donald Trump in Kim Džong Un, po vseh srečanjih v Hanoju podpisala skupno izjavo. A vrh je bil končan predčasno. Zataknilo se je pri vprašanju kazenskih ukrepov.

Jedrska razorožitev je bila osrednja točka več pogovorov med Trumpom in Kimom v vietnamski prestolnici. Kljub vmesnim sporočilom, ki so obetali marsikaj, ni šlo po pričakovanjih, ki so bila precej visoka. Zaznati je bilo pripravljenost na zbližanje nekaterih stališč, a ne v tolikšni meri, ki bi lahko pripeljala do celovitega dogovora. Kim je omenjal zaprtje enega od objektov za bogatitev urana, a je v zameno zahteval popolno odpravo kazenskih ukrepov proti svoji državi. Trump na to ni mogel pristati. Washington je prav tako želel konkretnejše zaveze pri uničenju vseh jedrskih kompleksov v Severni Koreji. Vrh sta nato prekinila, skupne izjave ni bilo, kot je pojasnil Trump, sta oba čutila, da ne bi bilo dobro, če bi karkoli podpisala. "Na mizi je bilo nekaj možnosti, a sklenila sva, da se za zdaj ne bova oklenila nobene od njih. Videli bomo, kam bo vse privedlo. Vseeno sta bila oba dneva zanimiva. Verjamem, da sta bila tudi zelo produktivna. A včasih je treba oditi s pogovorov. To je bil eden takšnih trenutkov." Predsednik svetovne velesile vseeno ne bi sprejemal dodatnih kazenskih ukrepov proti Pjongjangu, Kim mu je med drugim zagotovil, da ne bo izvajal novih jedrskih poskusov. "Zaupam mu in ga držim za besedo."

V Južni Koreji obžalujejo, da tokratna srečanja voditeljev ZDA in Severne Koreje niso prinesla celovitega dogovora, a ocenjujejo, da je napredek pomembnejši kot kdajkoli prej. Trumpovo držo je pohvalil japonski premier Šinco Abe, pozitivno se mu zdi, da ni popustil Kimu. Kitajska upa, da bosta Washington in Pjongjang nadaljevala pogovore, opozorila je, da jedrskega vprašanja ni mogoče rešiti čez noč. V prihodnje bosta zadolženi posebni ekipi obeh držav, nov vrh njunih najvišjih predstavnikov za zdaj ni predviden.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...