Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Marta Jerebič
Smrtna kazen (foto: vaticannews.va)
Smrtna kazen

Papež Frančišek o smrtni kazni: Življenje je temeljni dar, treba ga je braniti

27.02.2019, 19:40

Bruselj gosti svetovni kongres proti smrtni kazni. Udeležencem je posebno sporočilo namenil papež Frančišek. V video posnetku se je zavzel za odpravo tega ukrepa v vseh državah.

"Človeško življenje je dar, ki smo ga prejeli. Je najpomembnejši in temeljni dar, ki je vir vseh ostalih darov in pravic. Kot takšnega ga je treba zaščititi. Kristjani verjamemo, da je človek ustvarjen po božji podobi in sličnosti. A tako za vernike kot nevernike je vsako življenje dobro, zato je treba brez izjeme braniti dostojanstvo posameznika. Smrtna kazen je resna kršitev pravice do življenja vsakega človeka."

Sveti oče je priznal, da se družbe in človeške skupnosti večkrat soočajo z zelo hudimi zločini, ki ogrožajo skupno dobro in varnost. A papež Frančišek je opozoril tudi, da mora imeti krivec vselej možnost premisliti svoja dejanja, jih obžalovati, popraviti in se spremeniti. Za svetega očeta je pozitivno znamenje, da vse več držav stavi na življenje, saj so mnoge smrtno kazen črtale iz svoje zakonodaje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...