Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović
Smrtna kazen (foto: vaticannews.va)
Smrtna kazen

Papež Frančišek o smrtni kazni: Življenje je temeljni dar, treba ga je braniti

27.02.2019, 19:40

Bruselj gosti svetovni kongres proti smrtni kazni. Udeležencem je posebno sporočilo namenil papež Frančišek. V video posnetku se je zavzel za odpravo tega ukrepa v vseh državah.

"Človeško življenje je dar, ki smo ga prejeli. Je najpomembnejši in temeljni dar, ki je vir vseh ostalih darov in pravic. Kot takšnega ga je treba zaščititi. Kristjani verjamemo, da je človek ustvarjen po božji podobi in sličnosti. A tako za vernike kot nevernike je vsako življenje dobro, zato je treba brez izjeme braniti dostojanstvo posameznika. Smrtna kazen je resna kršitev pravice do življenja vsakega človeka."

Sveti oče je priznal, da se družbe in človeške skupnosti večkrat soočajo z zelo hudimi zločini, ki ogrožajo skupno dobro in varnost. A papež Frančišek je opozoril tudi, da mora imeti krivec vselej možnost premisliti svoja dejanja, jih obžalovati, popraviti in se spremeniti. Za svetega očeta je pozitivno znamenje, da vse več držav stavi na življenje, saj so mnoge smrtno kazen črtale iz svoje zakonodaje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...