Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Smrtna kazen (foto: vaticannews.va)
Smrtna kazen

Papež Frančišek o smrtni kazni: Življenje je temeljni dar, treba ga je braniti

27.02.2019, 19:40

Bruselj gosti svetovni kongres proti smrtni kazni. Udeležencem je posebno sporočilo namenil papež Frančišek. V video posnetku se je zavzel za odpravo tega ukrepa v vseh državah.

"Človeško življenje je dar, ki smo ga prejeli. Je najpomembnejši in temeljni dar, ki je vir vseh ostalih darov in pravic. Kot takšnega ga je treba zaščititi. Kristjani verjamemo, da je človek ustvarjen po božji podobi in sličnosti. A tako za vernike kot nevernike je vsako življenje dobro, zato je treba brez izjeme braniti dostojanstvo posameznika. Smrtna kazen je resna kršitev pravice do življenja vsakega človeka."

Sveti oče je priznal, da se družbe in človeške skupnosti večkrat soočajo z zelo hudimi zločini, ki ogrožajo skupno dobro in varnost. A papež Frančišek je opozoril tudi, da mora imeti krivec vselej možnost premisliti svoja dejanja, jih obžalovati, popraviti in se spremeniti. Za svetega očeta je pozitivno znamenje, da vse več držav stavi na življenje, saj so mnoge smrtno kazen črtale iz svoje zakonodaje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...