Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup

Mednarodna skupnost razdeljena zaradi krize v Venezueli

Svet | 27.02.2019, 15:31

Zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov o Venezueli je le potrdilo razdeljenost mednarodne skupnosti o obubožani južnoameriški državi. Medtem ko nekatere stalne članice opozarjajo, da gre za vpletanje v notranje zadeve, in zavračajo kakršnekoli ukrepe, so ostale zaskrbljene zaradi težkih razmer in nasilja.

Zbrane v New Yorku je s slabim humanitarnim položajem Venezuele seznanila namestnica generalnega sekretarja svetovne organizacije Rosemary DiCarlo, ki je zadolžena za politične zadeve. Poudarila je, da morajo Združeni narodi vse napore usmeriti v razdelitev osnovnih dobrin. "Še naprej bomo delovali skladno s humanitarnimi načeli in skupaj z venezuelskimi ustanovami pomagali ljudem."

Venezuelska opozicija je skušala konec tedna dostaviti najnujnejše vsem, ki trpijo hudo pomanjkanje, a so sile Nicolasa Madura to preprečile, ponekod je prišlo celo do spopadov, ki so zahtevali življenja. A venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je v Združenih narodih vseeno zatrdil, da njegovi državi nihče ne bo narekoval usode ali prihodnosti. Oster je bil predvsem do Washingtona. Posebni odposlanec ZDA za Venezuelo Elliot Abrams je medtem poudaril pomen svobodnih, poštenih in preglednih volitev. Ponovil je tudi besede predsednika Donalda Trumpa, da na mizi ostajajo vse možnosti. "Čas je, da okrepimo svojo zavezo pogumnemu venezuelskemu narodu. Članice Varnostnega sveta pozivam, naj razmislijo, katera sredstva in orodja lahko prispevajo k obnovi demokracije v Venezueli ter pritisnejo na Madurov režim, da bi mirno odstopil."

Madurovo vlado še naprej podpirata stalni članici Varnostnega sveta Rusija in Kitajska, poleg ZDA pa med drugim še Velika Britanija in Francija za začasnega venezuelskega predsednika priznavata Juana Guaidoja. Po bolj ali manj predvidljivih nastopih udeležencev se je zasedanje končalo brez kakršnihkoli potez.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...