Jože Bartolj
Miha Močnik
Alen Salihović

Mednarodna skupnost razdeljena zaradi krize v Venezueli

27.02.2019, 15:31

Zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov o Venezueli je le potrdilo razdeljenost mednarodne skupnosti o obubožani južnoameriški državi. Medtem ko nekatere stalne članice opozarjajo, da gre za vpletanje v notranje zadeve, in zavračajo kakršnekoli ukrepe, so ostale zaskrbljene zaradi težkih razmer in nasilja.

Zbrane v New Yorku je s slabim humanitarnim položajem Venezuele seznanila namestnica generalnega sekretarja svetovne organizacije Rosemary DiCarlo, ki je zadolžena za politične zadeve. Poudarila je, da morajo Združeni narodi vse napore usmeriti v razdelitev osnovnih dobrin. "Še naprej bomo delovali skladno s humanitarnimi načeli in skupaj z venezuelskimi ustanovami pomagali ljudem."

Venezuelska opozicija je skušala konec tedna dostaviti najnujnejše vsem, ki trpijo hudo pomanjkanje, a so sile Nicolasa Madura to preprečile, ponekod je prišlo celo do spopadov, ki so zahtevali življenja. A venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je v Združenih narodih vseeno zatrdil, da njegovi državi nihče ne bo narekoval usode ali prihodnosti. Oster je bil predvsem do Washingtona. Posebni odposlanec ZDA za Venezuelo Elliot Abrams je medtem poudaril pomen svobodnih, poštenih in preglednih volitev. Ponovil je tudi besede predsednika Donalda Trumpa, da na mizi ostajajo vse možnosti. "Čas je, da okrepimo svojo zavezo pogumnemu venezuelskemu narodu. Članice Varnostnega sveta pozivam, naj razmislijo, katera sredstva in orodja lahko prispevajo k obnovi demokracije v Venezueli ter pritisnejo na Madurov režim, da bi mirno odstopil."

Madurovo vlado še naprej podpirata stalni članici Varnostnega sveta Rusija in Kitajska, poleg ZDA pa med drugim še Velika Britanija in Francija za začasnega venezuelskega predsednika priznavata Juana Guaidoja. Po bolj ali manj predvidljivih nastopih udeležencev se je zasedanje končalo brez kakršnihkoli potez.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc) Stična mladih 2021 pred vrati (photo: Matic Dolenc)

Tu je jubilejna, 40. Stična mladih

Stična mladih praznuje 40 let in znova v svoj objem vabi vse mlade in malo manj mlade, tokrat z nekoliko prenovljenim konceptom. Sveto mašo, ki jo bomo na valovih Radia Ognjišče neposredno ...