Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Mednarodna skupnost razdeljena zaradi krize v Venezueli

27.02.2019, 15:31

Zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov o Venezueli je le potrdilo razdeljenost mednarodne skupnosti o obubožani južnoameriški državi. Medtem ko nekatere stalne članice opozarjajo, da gre za vpletanje v notranje zadeve, in zavračajo kakršnekoli ukrepe, so ostale zaskrbljene zaradi težkih razmer in nasilja.

Zbrane v New Yorku je s slabim humanitarnim položajem Venezuele seznanila namestnica generalnega sekretarja svetovne organizacije Rosemary DiCarlo, ki je zadolžena za politične zadeve. Poudarila je, da morajo Združeni narodi vse napore usmeriti v razdelitev osnovnih dobrin. "Še naprej bomo delovali skladno s humanitarnimi načeli in skupaj z venezuelskimi ustanovami pomagali ljudem."

Venezuelska opozicija je skušala konec tedna dostaviti najnujnejše vsem, ki trpijo hudo pomanjkanje, a so sile Nicolasa Madura to preprečile, ponekod je prišlo celo do spopadov, ki so zahtevali življenja. A venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je v Združenih narodih vseeno zatrdil, da njegovi državi nihče ne bo narekoval usode ali prihodnosti. Oster je bil predvsem do Washingtona. Posebni odposlanec ZDA za Venezuelo Elliot Abrams je medtem poudaril pomen svobodnih, poštenih in preglednih volitev. Ponovil je tudi besede predsednika Donalda Trumpa, da na mizi ostajajo vse možnosti. "Čas je, da okrepimo svojo zavezo pogumnemu venezuelskemu narodu. Članice Varnostnega sveta pozivam, naj razmislijo, katera sredstva in orodja lahko prispevajo k obnovi demokracije v Venezueli ter pritisnejo na Madurov režim, da bi mirno odstopil."

Madurovo vlado še naprej podpirata stalni članici Varnostnega sveta Rusija in Kitajska, poleg ZDA pa med drugim še Velika Britanija in Francija za začasnega venezuelskega predsednika priznavata Juana Guaidoja. Po bolj ali manj predvidljivih nastopih udeležencev se je zasedanje končalo brez kakršnihkoli potez.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...