Nataša Ličen
Miha Močnik
Marcel Krek
Kardinal George Pell (foto: Vatican News)
Kardinal George Pell

Vatikan kardinalu Pellu odvzel funkcijo prefekta in mu prepovedal javno maševanje

27.02.2019, 13:25

Še vedno odmeva novica, da je bil kardinal Georg Pell, ki je od leta 2014 prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo, v Avstraliji obsojen zaradi spolnega napada na dva mladoletnika. Kardinal Pell se bo na razsodbo pritožil. Vatikan pa ga je že razrešil z mesta prefekta, do dokončne odločitve je kardinalu prepovedano javno maševanje in kakršenkoli stik z mladoletniki. Odzvali so se tako avstralski škofje kot Vatikan.

Sveti sedež je obsodbo kardinala Pella, ki je od danes naprej v pridržanju, kjer bo ostal vse do 13. marca, ko naj bi bila izrečena kazen, sprejel kot žalostno novico in izrazil spoštovanje do avstralskih sodnih oblasti. »V imenu tega spoštovanja, sedaj čakamo na izid pritožbe, pri tem pa želimo spomniti, da je kardinal Pell poudaril svojo nedolžnost in ima pravico, da se zagovarja vse do zadnje stopnje,« so zapisali v Vatikanu.

Predsednik Avstralske škofovske konference Mark Coleridge je sporočil, da novica o obsodbi kardinala ni šokirala samo Avstralije in sveta, ampak tudi avstralske katoliške škofe.

Kardinal Pell, ki je bil od leta 2014 prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo, je bil obsojen zaradi spolnega napada na dva mladoletnika v devetdesetih letih, ko je bil pomožni škof v Melbournu in preden je leta 1996 v istem mestu postal nadškof. Od leta 2001 je bil nadškof v Sydneyju. Papež Frančišek ga je leta 2013 imenoval za člana sveta kardinalov, ki bi naj papežu svetovali pri reformi rimske kurije. Takrat je tudi zapustil Sydney in se preselil v Rim.

Kardinalu grozi do deset let zapora.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.