Jure SešekJure Sešek
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Kardinal George Pell (foto: Vatican News)
Kardinal George Pell

Vatikan kardinalu Pellu odvzel funkcijo prefekta in mu prepovedal javno maševanje

| 27.02.2019, 13:25

Še vedno odmeva novica, da je bil kardinal Georg Pell, ki je od leta 2014 prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo, v Avstraliji obsojen zaradi spolnega napada na dva mladoletnika. Kardinal Pell se bo na razsodbo pritožil. Vatikan pa ga je že razrešil z mesta prefekta, do dokončne odločitve je kardinalu prepovedano javno maševanje in kakršenkoli stik z mladoletniki. Odzvali so se tako avstralski škofje kot Vatikan.

Sveti sedež je obsodbo kardinala Pella, ki je od danes naprej v pridržanju, kjer bo ostal vse do 13. marca, ko naj bi bila izrečena kazen, sprejel kot žalostno novico in izrazil spoštovanje do avstralskih sodnih oblasti. »V imenu tega spoštovanja, sedaj čakamo na izid pritožbe, pri tem pa želimo spomniti, da je kardinal Pell poudaril svojo nedolžnost in ima pravico, da se zagovarja vse do zadnje stopnje,« so zapisali v Vatikanu.

Predsednik Avstralske škofovske konference Mark Coleridge je sporočil, da novica o obsodbi kardinala ni šokirala samo Avstralije in sveta, ampak tudi avstralske katoliške škofe.

Kardinal Pell, ki je bil od leta 2014 prefekt vatikanskega Tajništva za ekonomijo, je bil obsojen zaradi spolnega napada na dva mladoletnika v devetdesetih letih, ko je bil pomožni škof v Melbournu in preden je leta 1996 v istem mestu postal nadškof. Od leta 2001 je bil nadškof v Sydneyju. Papež Frančišek ga je leta 2013 imenoval za člana sveta kardinalov, ki bi naj papežu svetovali pri reformi rimske kurije. Takrat je tudi zapustil Sydney in se preselil v Rim.

Kardinalu grozi do deset let zapora.

Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...