Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Pomoč za Venezuelo središče spora med režimom in opozicijo

25.02.2019, 14:56

Človekoljubna pomoč za Venezuelo je postala osrednja točka spora režima in opozicije. Nicolas Maduro jo zavrača, saj meni, da je to pretveza za posredovanje ZDA. Zaprl je meji z Brazilijo in Kolumbijo, kjer so obstali tovornjaki s hrano, zdravili in higienskimi pripomočki. Da prebivalci vse to nujno potrebujejo, opozarja Juan Guado /huan guajdó/, ki se je pred dobrim mesecem dni razglasil za začasnega predsednika. V akciji razdeljevanja človekoljubne pomoči je konec tedna prišlo do spopadov, ki so zahtevali tudi smrtne žrtve in ranjene. O razmerah naj bi danes govorili zunanji ministri latinskoameriških držav, ki so del tako imenovane skupine Lima.

Guaido se bo v Bogoti v Kolumbiji pridružil vodjem diplomacij članic tako imenovane skupine Lima. Prišel bo tudi podpredsednik ZDA Mike Pence. Washington je namreč obljubil ukrepanje, na mizi med drugim ostaja vojaško posredovanje. Kakšni bodo nadaljnji koraki za rešitev krize v Venezueli, je tako še težko reči.

Da so razmere zelo resne, so v posebni izjavi opozorili tamkajšnji škofje. Poudarili so, da prebivalci nujno potrebujejo osnovne dobrine. Spomnili so, da so večkrat pozvali Madurov režim, naj odpravi blokado, a so vsakokrat naleteli na negativen odziv. Znova so poudarili, da je v dramatičnem pomanjkanju in trpljenju mnogih moralna dolžnost oblasti, da prosi in prejme človekoljubno pomoč. Naj prisluhne klicem ljudi, so dodali in pojasnili, da pri tem ne gre za politične interese, ampak interese najranljivejših. Zatrdili so še, da zavračajo kakršnokoli nasilje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...