Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Pomoč za Venezuelo središče spora med režimom in opozicijo

Svet | 25.02.2019, 14:56

Človekoljubna pomoč za Venezuelo je postala osrednja točka spora režima in opozicije. Nicolas Maduro jo zavrača, saj meni, da je to pretveza za posredovanje ZDA. Zaprl je meji z Brazilijo in Kolumbijo, kjer so obstali tovornjaki s hrano, zdravili in higienskimi pripomočki. Da prebivalci vse to nujno potrebujejo, opozarja Juan Guado /huan guajdó/, ki se je pred dobrim mesecem dni razglasil za začasnega predsednika. V akciji razdeljevanja človekoljubne pomoči je konec tedna prišlo do spopadov, ki so zahtevali tudi smrtne žrtve in ranjene. O razmerah naj bi danes govorili zunanji ministri latinskoameriških držav, ki so del tako imenovane skupine Lima.

Guaido se bo v Bogoti v Kolumbiji pridružil vodjem diplomacij članic tako imenovane skupine Lima. Prišel bo tudi podpredsednik ZDA Mike Pence. Washington je namreč obljubil ukrepanje, na mizi med drugim ostaja vojaško posredovanje. Kakšni bodo nadaljnji koraki za rešitev krize v Venezueli, je tako še težko reči.

Da so razmere zelo resne, so v posebni izjavi opozorili tamkajšnji škofje. Poudarili so, da prebivalci nujno potrebujejo osnovne dobrine. Spomnili so, da so večkrat pozvali Madurov režim, naj odpravi blokado, a so vsakokrat naleteli na negativen odziv. Znova so poudarili, da je v dramatičnem pomanjkanju in trpljenju mnogih moralna dolžnost oblasti, da prosi in prejme človekoljubno pomoč. Naj prisluhne klicem ljudi, so dodali in pojasnili, da pri tem ne gre za politične interese, ampak interese najranljivejših. Zatrdili so še, da zavračajo kakršnokoli nasilje.

Svet, Cerkev po svetu
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.