Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

Pomoč za Venezuelo središče spora med režimom in opozicijo

25.02.2019, 14:56

Človekoljubna pomoč za Venezuelo je postala osrednja točka spora režima in opozicije. Nicolas Maduro jo zavrača, saj meni, da je to pretveza za posredovanje ZDA. Zaprl je meji z Brazilijo in Kolumbijo, kjer so obstali tovornjaki s hrano, zdravili in higienskimi pripomočki. Da prebivalci vse to nujno potrebujejo, opozarja Juan Guado /huan guajdó/, ki se je pred dobrim mesecem dni razglasil za začasnega predsednika. V akciji razdeljevanja človekoljubne pomoči je konec tedna prišlo do spopadov, ki so zahtevali tudi smrtne žrtve in ranjene. O razmerah naj bi danes govorili zunanji ministri latinskoameriških držav, ki so del tako imenovane skupine Lima.

Guaido se bo v Bogoti v Kolumbiji pridružil vodjem diplomacij članic tako imenovane skupine Lima. Prišel bo tudi podpredsednik ZDA Mike Pence. Washington je namreč obljubil ukrepanje, na mizi med drugim ostaja vojaško posredovanje. Kakšni bodo nadaljnji koraki za rešitev krize v Venezueli, je tako še težko reči.

Da so razmere zelo resne, so v posebni izjavi opozorili tamkajšnji škofje. Poudarili so, da prebivalci nujno potrebujejo osnovne dobrine. Spomnili so, da so večkrat pozvali Madurov režim, naj odpravi blokado, a so vsakokrat naleteli na negativen odziv. Znova so poudarili, da je v dramatičnem pomanjkanju in trpljenju mnogih moralna dolžnost oblasti, da prosi in prejme človekoljubno pomoč. Naj prisluhne klicem ljudi, so dodali in pojasnili, da pri tem ne gre za politične interese, ampak interese najranljivejših. Zatrdili so še, da zavračajo kakršnokoli nasilje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...